ghid corpuri de iluminat
Blog

Corpuri de iluminat. Ghidul Cumparatorului. Partea 2.

                              Ghid pentru magazinul de corpuri de iluminat Lumini de Poveste

Corpuri de iluminat: Ghidul Cumparatorului.

Iluminat dormitor: Cum să-ți luminezi dormitorul la perfecțiune

Pe parcursul zilei se întâmplă multe în dormitor, cum ar fi rutina de dimineață, îmbrăcarea, pregătirea pentru culcare, etc. Toate aceste lucruri au nevoie de iluminare pentru dormitor, dar nu doar dintr-o singură sursă generală – doriți un iluminat stratificat și variat pentru dormitorul perfect. De la plafoniere, la lămpi de podea, la lămpi de citit de noptiere, ghidul nostru vă va prezenta fiecare pas.

Puteți vizualiza gama noastră completă pentru iluminat dormitor.

plafoniera

Care este corpul de iluminat potrivit pentru dimensiunea dormitorului meu?

Atunci când alegi iluminatul pentru dormitor, primul lucru pe care vrei să-l știi este de câtă lumină este nevoie. Acest lucru vă va ajuta să cumpărați corpurile de iluminat potrivite.

Luminozitatea corpurilor de iluminat se măsoară acum în lumeni, așa că alegerea becului potrivit depinde de câți lumeni aveți nevoie pentru a menține dormitorul bine iluminat.

Pentru a calcula numărul de lumeni, trebuie să cunoașteți numărul ideal de lux pentru diferite sarcini. Pentru dormitorul dvs. puteți urma o regulă simplă: pentru a găsi numărul de lumeni necesar, înmulțiți numărul de LUX cu metri pătrați ai camerei.

Lux este adesea menționat raportat la lumânări, comparație pe care o puteți întâlni uneori. Aceasta reprezintă pur și simplu cantitatea de lumină de la o lumânare la un metru distanță fata de o suprafață.

În timp ce căutați becuri, este posibil să fi întâlnit „lux” și „lumeni” – dar nu ați înțeles niciodată cu adevărat ce sunt acestea. Ambele sunt folosite pentru măsurarea luminii, deși o măsoară în moduri diferite. Ghidul nostru vă va ajuta să înțelegeți mai multe despre lux și lumeni, astfel încât să puteți cumpăra corpuri de iluminat fără nicio confuzie.

Ce sunt „lux” și „lumeni”?

În 2010, lumenii (lm) au început să fie utilizați pentru a măsura luminozitatea becurilor în loc de wați (W), care măsoară de fapt puterea. Pe măsură ce becurile au devenit mai eficiente din punct de vedere energetic, au folosit mai puțini wați, astfel încât puterea nu a mai fost o măsură exactă a luminozității – așa că am trecut la utilizarea de lumeni.

Lux și lumenii sunt ambele unități de măsură pentru luminozitate. Ele sunt folosite pentru a ne spune cantitatea de iluminare și intensitatea de la o sursă de lumină.

  • Lux (reprezentat ca lx) reprezintă fluxul luminos pe unitate de suprafață.
  • Lumenii sunt egali cu puterea de lumină.

Care este diferența dintre lux și lumeni?

Există o diferență cheie între cele două:

  • Lux – măsoară iluminarea acolo unde lumina se întâlnește cu o suprafață. Dacă aprinzi o torță pe un perete, punctul în care lumina se întâlnește cu peretele este măsurat în lux.
  • Lumeni – măsoară cantitatea totală de lumină eliberată de o sursă în toate direcțiile. Acesta este cunoscut sub numele de „flux luminos”.

Evaluarea lux în sine nu vă spune prea multe despre luminozitate – cu excepția cazului în care este specificată distanța.

De câtă lumină am nevoie pentru fiecare cameră?

Ați învățat ce înseamnă lux și lumeni, acum s-ar putea să vă întrebați „de câți lumeni sunt necesari pentru a ilumina fiecare cameră?”

Pentru a ști de câți lumeni are nevoie un bec, mai întâi aveți nevoie de numărul de lux necesar pentru a ilumina în mod adecvat zona pentru o anumită sarcină.

Lux este adesea referit la lumânări, care este cantitatea de lumină de la o lumânare la un metru distanță de o suprafață.

Sfatul cumpărătorului: atunci când alegeți corpuri de iluminat, nu uitați – folosiți metri pentru a măsura lumânările și contoarele pentru a măsura luxul. Înmulțiți numărul de lumânări cu metri pătrati ai unei camere pentru a găsi numărul de lumeni necesari.

Mai jos este un ghid de bază pentru numărul de lumânări sau lux necesare pentru diferite sarcini:

Activitate Lumanari/mp LUX
Bucătărie (Iluminare elementară) 20-50 215-540
Bucătărie (Gătit) 50-100 540-1075
Sufragerie 10-20 110-215
Baie 20-50 215-540
Holuri 5-7 55-75
Distracție 10-20 110-215
Citit de relaxare 20-50 215-540
Citit pentru studiu sau scriere 50-100 540-1075
Iluminat general de lucru 50-100 540-1075
Lucrări fine sau detaliate 100-200 1075-2150

Măsurarea lux și lumeni

Convertirea luxului în lumeni este ușor de făcut – este o regulă simplă „unu la unu”. Un lux este egal cu un lumen pe metru pătrat.

Nu există formule complexe de reținut atunci când comparăm lux cu lumeni. Amintiți-vă, lux măsoară luminozitatea luminii pe o suprafață, în timp ce lumenii măsoară puterea totală de lumină de la sursă.

Pentru a converti lumeni în wați este însă o altă problemă. Lumenii nu pot fi convertiți în wați, deoarece măsoară lucruri diferite (watt = putere și lumeni = luminozitate).

Dar atunci când cumpărați becuri, este important să cunoașteți puterea necesară pentru a produce luminozitatea dorită. Aceasta este cunoscută sub numele de eficacitate luminoasă (cât de eficientă este o sursă în producerea luminii). În cazul corpurilor de iluminat de la Lumini de Poveste, lumenii fiecarui produs se calculeaza pur si simplu înmultind puterea în W cu 75.

Eficacitatea luminoasă variază între tipurile de becuri – aceasta va determina puterea necesară pentru a produce numărul de lumeni.

Când să folosiți lux vs lumeni

Deci, cum și când ar trebui să folosim lux și lumeni? Lux este util pentru că ne spune cât de strălucitoare va apărea o suprafață. Aceste suprafețe pot fi un blat de lucru sau un blat de bucătărie, o carte pe care o citiți sau pe obiectul pe care îl fotografiați.

Acest lucru poate fi util pentru a afla dacă veți avea suficientă lumină pentru anumite sarcini, cum ar fi citirea, lucrul sau realizarea de videoclipuri.

Câteva niveluri comune de lux:

Exemple Valori Lux
Noapte senină, fără lună 0.002 lx
Noapte senină, lună plină 0.27-1 lx
Sufragerie de familie 50 lx
Răsarit/Apus 300-500 lx
Zi înnorată 1000 lx
Lumina zilei 10,000-25,000 lx
Lumina directă a soarelui 32,000-130,000 lx

Lumenii, totuși, sunt folositori atunci când aveți de-a face cu zone închise. Dacă sunteți în căutarea unei surse de lumină pentru a ilumina o zonă mai mare, cum ar fi o parcare, un stadion sau camera dvs. de zi, lumenii vă pot ajuta să vă dați o idee despre ce bec este necesar pentru a face treaba.

Rețineți că lumenii măsoară lumina totală emisă de o sursă, astfel încât, în funcție de dispersia luminii, numărul de lumeni necesari pentru a umple un spațiu poate varia.

Să revenim la subiectul acestui articol, anume corpuri de iluminat perfecte pentru dormitor.

Construiți straturi de lumină! Având mai multe tipuri diferite de lumină în dormitorul dvs., vă ajută să construiți straturi și să creați o atmosferă caldă și primitoare. Există trei tipuri de bază de lumină – ambient, sarcină și accent. Toate corpurile de iluminat îndeplinesc sarcini diferite și veți dori să aveți un amestec frumos dintre toate trei.

Iluminare ambientală. Numit și iluminat general, aceasta este principala sursă de lumină într-o cameră. Iluminarea ambientală ar trebui să distribuie lumina uniform în toată încăperea și să funcționeze în mod adecvat singură.

Iluminatul de lucru și de accent sunt necesare pentru a completa iluminatul ambiental, construind straturi de lumină și creând o cameră frumoasă și primitoare.

Grozave dacă doriți să păstrați totul simplu, scăldând uniform întreaga cameră în lumină, cu un singur corp de iluminat central.

candelabru

candelabru

Candelabrele LED sunt cool, elegante și vin într-o gamă largă de stiluri, ceea ce face ușor să vă personalizați dormitorul.

Candelabrele aduc o notă specială unui dormitor, dacă doriți să faceți mai multă declarație de stil.

Pentru ceva puțin diferit, ați putea încerca o Lustra LED. Principalul avantaj al lustrelor LED este că sunt multifuncționale. Pot fi folosite pentru lumină puternică dar și pentru a da un aer de modern si actual oricărei încăperi.

Pentru aer luminozitate, acestea sunt mult mai eficiente decât niste corpuri de iluminat obișnuite.

Acestea vă oferă o sursă de lumină mai minimalistă, deoarece in general vin lipite de tavan, sunt mult mai subțiri si sunt potrivite pentru încăperile nu foarte înalte. Fără abajur, luminile directe pot fi puțin dure pentru ochi, așa că este bine să luați în calcul puterea plafonierei comparativ cu suprafața camerei unde doriți să o instalați. Desigur, acest aspect nu va fi o problemă în cazul corpurilor de iluminat dimabile.

Iluminat de sarcina. După cum sugerează și numele, acest tip de lumină vă ajută să îndepliniți sarcini – cum ar fi citirea sau lucrul pe un laptop. Mai jos sunt câteva dintre cele mai bune opțiuni pentru iluminarea sarcinilor pentru dormitor.

Cele mai multe dormitoare au o noptieră, care este un loc ideal pentru o veioză. Îți sunt la îndemână atunci când vrei puțină lumină suplimentară pentru a te pregăti de culcare sau pentru a citi o carte, fără să-ți rănești ochii.

Sfatul cumpărătorului: lămpile tactile sunt la îndemână noaptea târziu, astfel încât să puteți stinge cu ușurință lumina pentru noapte, fără a fi nevoie să vă apropiați sau să vă ridicați din pat.

Lampadarele sunt mai decorative decât veiozele și ocupă mult mai mult spațiu, așa că gândiți-vă la spațiu înainte de a alege o lampă de podea.

Acestea dublează bine și iluminarea de accent, completând lumina ambientală și evidențiind zone precum plantele sau arta de perete.

Dacă ai un fotoliu sau un beanbag în dormitorul tău, așează un lampadar lângă el pentru când vrei să stai și să citești o carte sau să lucrezi la laptop.

Iluminare de Accent. Ultimul strat de lumină de luat în considerare este iluminatul de accent. Spre deosebire de ambient și de sarcina, treaba iluminatului de accent este pur și simplu să completeze celelalte straturi de lumină și să evidențieze caracteristicile din cameră. Mai jos sunt alegerile noastre preferate pentru iluminatul de accent pentru dormitor.

Aplicele LED de perete sunt populare în dormitor pentru versatilitatea lor. Ele pot evidenția punctele cheie și pot fi dublate drept lampă de lectură pe pat, ușor de atins și de oprit din pat înainte de a merge la culcare. Aplicele LED de noptieră reprezintă o alegere excelentă, dar luați în considerare utilizarea altor stiluri de lumini de perete pentru a evidenția plantele din dormitor sau tablourile, dacă aveți.

O alegere elegantă de iluminare de accent pentru dormitor sunt benzile LED. Luminile în bandă pot contura marginile tavanului dormitorului, creând un efect de iluminare frumos și subtil. Evidențiază-ți patul cu benzi LED care căptușesc tăblia patului sau podeaua din jurul patului tău.

Care este cel mai bun corp de iluminat pentru dormitor?

Ai o idee despre tipurile de lumină pe care le vrei pentru dormitorul tău, acum trebuie să alegi corpurile de iluminat potrivite.

Cea mai bună alegere pentru dormitor sunt lustrele LED. Sunt puternice, eficiente și de lungă durată.

Există opțiuni mai ieftine din care să alegeți, am scris mai multe despre acest subiect in articolul nostru „5 Lustre LED sub 300 RON” dar si aici.

Pentru mai multe informații, puteți să consultați și ghidul nostru despre Top 5 Lustre LED moderne pentru dormitor.

Luminozitate. Căutați un bec care are aproximativ 800 de lumeni pentru sursa de lumină ambientală. Acest lucru vă va oferi lumină adecvată pentru gama de roluri pe care le joacă dormitorul dvs. pe parcursul zilei. Am discutat despre lumeni și măsurarea luminozității în partea de sus a ghidului dacă trebuie să vă împrospătați memoria.

Becurile cu un rating de lumen de 800 vor varia ca putere, în funcție de tipul de bec – wații măsoară puterea, nu luminozitatea. Becurile mai puțin eficiente vor folosi mai mulți wați pentru a produce 800 de lumeni de lumină. Indiferent de becul pe care îl alegeți, căutați evaluarea în lumeni (mulți vor include și echivalentul lor de putere).

Temperatura de culoare. Luați în considerare culoarea luminii, precum și luminozitatea. În dormitor, îți dorești o lumină care să creeze o atmosferă caldă, primitoare, dar care să nu-ți obosească ochii și să nu-ți perturbe somnul. Vă recomandăm o culoare albă moale pentru aceasta sau corpurile de iluminat dimabile si cu cele 3 tipuri de lumina incorporate: Cald + Rece + Natural. Încercați becuri cu o temperatură de culoare între 2500-3500 Kelvin (K). Acest lucru vă va oferi o culoare albă minunată, moale, care este ideală pentru dormitorul dvs. Luminile mai apropiate de 2500K vor da o lumină mai galbenă, luminile mai apropiate de 3500K sunt mai aproape de alb.

Prezentare corpuri de iluminat Lumini de Poveste