pexels singkham 1108572 scaled
Blog

Iluminatul LED- un aspect esential al caselor verzi?

Casele verzi sunt din ce in ce mai cautate. Unele directive de stat au inceput inclusiv sa-si puna amprenta in ultimii ani asupra a tot ceea ce inseamna constructia de case verzi si se preconizeaza ca cel putin in urmatorii 10-15 ani ne vom putea bucura exclusiv de astfel de case la care iluminatul led reprezinta un element esential.

Totusi, in Romania, oamenii au nevoie de mai multe schimbari. Si, e foarte putin probabil ca acestia sa fie convinsi sa-si schimbe locuintele si mediile actuale de trai, in case pe deplin verzi, in special din pricina costurilor si a inflatiei care a dus la cresterea preturilor la imobiliare.

Caracterizarea caselor verzi

Casele verzi sunt construite si amenajate dupa anumite principii, scopul fiind ca ele sa fie o alternativa sustenabila la imobiliarele traditionale ce degaja o amprenta semnificativa de dioxid de carbon si alte substante poluante. Locurile pe care acestea iau nastere, dar si materialele de constructii, nu pot fi alese la intamplare pentru a se feri la final certificarea ce atesta statul de “casa verde”. Conceptul doreste sa ofere posibilitatea si generatiilor viitoare de a se bucura de locuinte confortabile, fara a afecta mediul inconjurator si nici confortul propriu.

Sistemele de iluminat trebuie sa fie si ele la fel de prietenoase, care sa ofere cele mai bune performante, dar sa diminueze consumul si resursele utilizate in vederea producerii lor. Stiai ca, de exemplu, alegand aplice led, intensitatea produsa de lumini va fi mult mai mare, dar consumul mai redus, fata de ceea ce ofera o aplica clasica?

Suna intr-adevar atractiv, mai ales ca poti face anual economii semnificative  pe care sa le reinvestesti intr-o casa mai mare, mai frumoasa, o masina, vacante si multe altele. Ca prin urmare, in loc sa dai mai multi bani la factura, poti sa-ti amenajezi fiecare incapere folosind candelabre living, aplice led, o lustra bucatarie, aplice perete pentru hol, veioze si lampadare si multe alte optiuni de iluminat artificial accesibil.

Bucura-te de tehnologia curenta si de o casa moderna cu  sisteme sustenabile de iluminat!

Chiar daca nu-ti permiti la momentul actual o locuinta verde care sa-ti confere zeci de beneficii pe termen lung, nu inseamna ca nu poti face primii pasi catre o casa eco sau verde.

Tehnologia curenta prezenta la fiecare pas vine cu alternative grozave pentru amenajarea unei locuinte conform principiilor sustenabilitatii. Piesele vechi de mobilier pot fi in continuare finisate si/sau le poti atribui noi destinatii de uz astfel incat sa te bucuri de piese unicate si mai durabile ca cele de actualitate. Mai apoi, pentru ca nu intamplator iluminatul este considerat un aspect de baza al caselor verzi, iti poti reinventa casa pas cu pas, cu eforturi mici.

Locul prizelor clasice poate fi luat de cele inteligente, prin care tu sa decizi de fiecare data cand iluminezi o incapere sau o zona, pana la intensitatea si nuanta luminii. Exista si sansa de a te orienta catre lustre bucatarie prevazute cu senzori si care sa functioneze doar atunci cand detecteaza miscare, evitand ca luminile sa ramana aprinse si sa consumi energie anost atunci cand nu ai nevoie.

Incaperi mici si compacte ce pot fi cu usurinta aglomerate atunci cand le amenajezi folosind candelabre? De la hol, pana la baie, living, suvragerie etc. orice incapere va parea mai aerisita si mai confortabila cu o aplica perete minimalista sau o lustra led cu telecomanda pe care o poti controla de la distanta si/sau din alte locuri ale casei. Versatilitatea in utilizare este foarte mare, ceea ce inseamna mai mult confort si zero riscuri sau neplaceri.

lustra led

lustra led

Desigur, asta nu inseamna ca nu poti sa instalezi un candelabru living somptuos sau ca e de preferat sa alegi exclusiv corpuri de iluminat compacte in orice incapere. Mai cu seama, asigura-te ca toate corpurile alese pentru iluminat se potrivesc atat cu spatiul in care acestea vor fi montate, cat si cu nevoile acestuia.

Retele de iluminat sustenabil pentru intreaga locuinta – regula de 4

Dat fiind ca sistemul de iluminat dintr-o incapere poate cuprinde un minim de doua tipuri de surse – candelabre, aplica perete, lustra led cu telecomanda, veioze si lampadare etc. putem denumi o astfel de corelatie drept o retea de iluminat care se acompaniaza in mod constant pentru a-ti oferi un confort desavarsit.

De aici am dat nastere la regula de 4 care presupune obtinerea unei lumini placute, cu o intensitate adecvata uzului zilnic, din asocierea a diferite corpuri ce nu ocupa nici spatiu, nici nu au un consum ridicat, iar montajul si manevrarea acestora nu e o sarcina dificila pentru nimeni. Desigur, nu uita ca multe dintre aceste corpuri de iluminat, de exemplu candelabre living sau o lustra bucatarie, trebuie montata de un electrician autorizat pentru a evita sa-ti pui viata in pericol.

Ca sa implementezi aceasta regula trebuie sa tii cont de urmatoarele:

  • Chiar daca ai o incapere intunecata, lipsita de lumina naturala, nu incerca niciodata sa amplasezi doua surse de iluminat vecine, una langa alta. Mai cu seama, le poti aseza la poluri opuse sau sa le dispersezi in incapere astfel incat fiecare colt sa beneficieze de o lumina adecvata.
  • Nu exagera cu luminile si nu opta pentru mai putine, cu atat mai mult daca vremea este indeosebi una inchisa sau ai ferestre putine/mici care reduc din intensitatea luminii naturale. Nu-ti doresti nici ca lumina sa fie una obositoare, dar nici sa fii nevoit sa te chinui ca sa distingi anumite forme si obiecte.
  • Alege sistemele de iluminat dupa nevoi – candelabrele pentru iluminat central in incaperi generoase ca dimensiuni, aplicele, plafonierele, lustrele si/sau pendulele pentru a ilumina local, cat si pentru a delimita anumite zone ce se regasesc in cadrul aceleiasi camere.
  • Foloseste surse de iluminat puternice, dar care sa nu aiba un consum ridicat (dupa cum aminteam si mai sus), cum sunt cele LED. Din acest punct de vedere, gasesti la noi nenumarate optiuni prin intermediul carora sa-ti iluminezi caza cu stil, dar si s-o decorezi in cel mai frumos mod cu putinta.

Regula de 4 te va ajuta sa-ti transformi stilul de viata intr-unul sustenabil, cu dragoste fata de tine si de natura.