lumini
Blog

6 sfaturi pentru alegerea iluminatului exterior potrivit pentru casa ta

 Iluminatul exterior este o parte importantă a designului casei, adăugând atât farmec estetic, cât și beneficii practice. Nu numai că iluminatul potrivit poate face ca o casă să arate frumos, dar poate, de asemenea, să îmbunătățească siguranța și securitatea prin iluminarea căilor de acces și descurajarea potențialilor intruși. Cu atât de multe stiluri, materiale și modele din care puteți alege, poate fi copleșitor să găsiți iluminatul exterior potrivit pentru casa dvs. Pentru a vă ajuta, iată 6 sfaturi care să vă ghideze în alegerea configurației perfecte de iluminat exterior. De la eficiență energetică la estetică, acest ghid vă va ajuta să găsiți soluția de iluminat perfectă pentru casa dumneavoastră.

1.     Înțelegeți nevoile dumneavoastră de iluminat

Înainte de a putea alege cele mai bune corpuri de iluminat exterior, este important să vă evaluați mai întâi nevoile, precum și caracteristicile specifice ale zonei exterioare. Acest lucru vă va permite să selectați corpurile de iluminat de exterior potrivite care să vă completeze spațiul exterior. Luați în considerare următoarele întrebări pentru a înțelege mai bine nevoile dvs. de iluminat exterior.

– Ce tip de lumină doriți?

  • Luminile cu incandescență au un cost redus, dar un consum ridicat de energie și produc o intensitate luminoasă scăzută.
  • Luminile fluorescente sunt mai scumpe, dar durează mult mai mult, nu necesită cabluri și generează o lumină puternică.
  • Luminile cu LED sunt cea mai eficientă opțiune din punct de vedere energetic, nu produc aproape deloc căldură și durează de până la 50 de ori mai mult decât becurile cu incandescență.

– Cum doriți să controlați lumina?

  • Un întrerupător vă permite să controlați lumina de la distanță sau să o aprindeți sau să o stingeți complet.
  • Telecomenzile wireless vă permit să controlați luminile de la distanță sau să le programați să se aprindă automat când ajungeți acasă sau să se stingă când plecați.
  • Un întrerupător inteligent vă permite să controlați luminile cu ajutorul vocii sau prin intermediul dispozitivului Wi-Fi.

– Cum doriți să decorați în jurul iluminatului?

  • Felinarele, luminile suspendate și candelabrele creează o aură de eleganță și rafinament. Acestea sunt adesea mai scumpe decât corpurile de iluminat standard, dar sunt o modalitate excelentă de a crea un efect dramatic.
  • Proiectoarele de exterior, pe de altă parte, creează o lumină uniform, ceea ce le face ideale pentru iluminarea grădinilor și a căilor de acces. Acestea sunt adesea mai puțin costisitoare decât alte corpuri de iluminat, dar sunt mai puțin decorative.

2.     Luați în considerare eficiența energetică

Deși este tentant să cumpărați cele mai scumpe corpuri de iluminat pe care le puteți găsi, este important să luați în considerare și eficiența energetică a acestora. În funcție de tipul de lămpi pe care le alegeți, ați putea pierde până la 90% din energia folosită pentru a crea lumină. Iluminatul eficient din punct de vedere energetic vă va economisi bani pe termen lung prin scăderea facturii de electricitate.

Corpurile de iluminat care folosesc CFL (lămpi fluorescente compacte) vor folosi cu aproximativ 80% mai puțină energie decât cele standard, în timp ce lămpile LED folosesc doar 9%-15% din energia folosită de becurile cu incandescență. Achiziționarea de corpuri de iluminat eficiente din punct de vedere energetic vă poate reduce semnificativ amprenta de carbon. Cu toate acestea, deși sunt mai scumpe la început, pe termen lung veți economisi bani la factura de electricitate. Data viitoare când cumpărați un corp de iluminat exterior, căutați corpuri de iluminat cu logo-ul Energy Star. Acesta indică faptul că aparatul a fost testat și îndeplinește standardele stricte de eficiență energetică stabilite de EPA și de Departamentul de Energie.

3.     Alegeți tipul potrivit de lumină

În timp ce multe lămpi de exterior sunt concepute pentru a fi fie incandescente, fie fluorescente, acestea sunt de fapt de trei tipuri: incandescente, cu halogen și cu LED-uri. Luminile cu incandescență sunt cele mai puțin eficiente, folosind aproximativ 90% din energia necesară pentru a crea lumină. Luminile cu halogen sunt mai eficiente din punct de vedere energetic, dar produc o strălucire galbenă, în timp ce LED-urile sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic și produc o lumină albă strălucitoare. De asemenea, luminile cu incandescență și cele cu halogen durează de aproximativ cinci ori mai mult decât LED-urile. Luminile cu incandescență produc o lumină caldă și tind să creeze o strălucire gălbuie. Luminile cu halogen creează o lumină albă strălucitoare, dar sunt mai scumpe și mai susceptibile de a deteriora corpurile de iluminat în timp.

LED-urile produc o lumină albă strălucitoare, sunt mai eficiente din punct de vedere energetic și durează practic la nesfârșit, dar sunt, de asemenea, mai scumpe decât luminile cu incandescență și cele cu halogen. Este important să cunoașteți tipul de lumină pe care îl cumpărați. Luminile LED sunt mai scumpe, dar sunt, de asemenea, mai eficiente din punct de vedere energetic, având o durată de viață de până la 50 de ori mai mare decât becurile cu incandescență și nu generează aproape deloc căldură. Luminile cu incandescență, pe de altă parte, sunt ieftine, dar produc multă căldură și au tendința de a se consuma foarte repede.

4.     Alegeți materialul potrivit

S-ar putea să fiți tentat să cumpărați orice fel de corp de iluminat de exterior, dar ar trebui să țineți cont întotdeauna de materialele folosite în construcția acestora. Tipul de material folosit la iluminatul exterior va afecta atât aspectul estetic al acestuia, cât și durabilitatea sa. Există trei tipuri principale de materiale utilizate în iluminatul exterior.

  • Luminile cu incandescență sunt cel mai comun tip de iluminat exterior, fiind realizate din sticlă sau plastic. Aceste lumini sunt ieftine și de slabă calitate, având o durată de viață de numai aproximativ cinci ori mai mare decât becurile incandestcnl. De asemenea, sunt de calitate scăzută, producând o lumină caldă și o strălucire gălbuie, care poate avea un impact negativ asupra plantelor din jur.
  • Lămpile cu halogen folosesc un gaz halogen ca sursă de lumină și sunt mai eficiente din punct de vedere energetic decât becurile cu incandescență, având o durată de viață de aproximativ două ori mai mare, producând o lumină albă strălucitoare și nu au practic niciun impact asupra plantelor din jur. De asemenea, sunt mai scumpe și pot fi deteriorate de vânturile puternice, astfel încât necesită o copertă de protecție.
  • Becurile cu LED sunt cel mai eficient și de lungă durată tip de iluminat exterior, dar sunt și cel mai scump tip. Acestea produc o lumină albă strălucitoare și nu au practic niciun impact asupra plantelor din jur, dar sunt și cele mai eficiente din punct de vedere energetic și produc puțină căldură.

5.     Luați în considerare bugetul dvs.

Deși este important să luați în considerare eficiența energetică a iluminatului exterior, trebuie să țineți cont și de bugetul dvs. Iluminatul exterior poate fi mai scump decât cel interior și este posibil să nu vă permiteți întotdeauna cele mai scumpe corpuri de iluminat cu LED-uri. Este important să vă uitați la costul total al proiectului de remodelare a casei dvs. Acesta include, dar nu se limitează la costul materialelor de construcție, manopera și orice cheltuieli de remodelare, cum ar fi costul noilor corpuri de iluminat. Când adunați costul tuturor corpurilor de iluminat noi, s-ar putea să vă dați seama că acestea sunt mai scumpe decât costul de remediere a problemei cu cele existente. În acest caz, este mai bine să remediați problema decât să cheltuiți și mai mulți bani pe noi corpuri de iluminat.

6.     Gândiți-vă la locație

Unde vor fi instalate luminile de exterior? Acest lucru poate face o mare diferență în ceea ce privește tipul de corpuri de iluminat pe care îl alegeți. De exemplu, dacă iluminatul exterior se află în apropierea unei căi de acces sau a unei uși, va fi iluminat cel mai puternic, ceea ce va reprezenta un pericol pentru cei care trec pe acolo. În acest caz, este mai bine să cumpărați un corp de iluminat cu putere mai mică. Dacă, pe de altă parte, iluminatul dvs. de exterior se află în apropierea unei ferestre sau a unui perete, acesta va fi iluminat mai puțin puternic, ceea ce poate contribui la asigurarea unei iluminări mai uniforme și îl va face mai sigur. În acest caz, este mai bine să cumpărați un corp de iluminat cu putere mai mare. Cel mai bun iluminat de exterior vă va ilumina cărarea sau grădina, oferind în același timp suficientă lumină pentru a oferi siguranță și protecție. Alegeți iluminatul exterior potrivit pentru casa dvs., ținând cont de locația, tipul de lumină și eficiența energetică.

Articole asemanatoare