LED
Blog

LED: Înțelegerea tehnologiei

LED

LED

LED-urile pot fi mici, dar noile modele cu luminozitate ridicată produc o cantitate considerabilă de lumină, fiind extraordinare pentru lumina dată de lustra LED.

Utilizate pentru prima dată ca lămpi de stare și indicatoare și, mai recent, în aplicațiile de iluminare sub raft, iluminare de accent și marcaje direcționale, LED-urile cu luminozitate ridicată au apărut în ultimii șase ani. Dar abia recent au fost considerate serios ca o opțiune fezabilă în aplicațiile de iluminat cu scop general. Înainte de a recomanda sau instala acest tip de sistem de iluminat, ar trebui să înțelegeți tehnologia de bază pe care se bazează aceste dispozitive.

Diodele cu emisie de lumină (LED)

Diodele cu emisie de lumină sunt dispozitive în stare solidă care convertesc energia electrică direct în lumină de o singură culoare. Deoarece utilizează tehnologie de generare a luminii „reci”, în care cea mai mare parte a energiei este livrată în spectrul vizibil, LED-urile nu irosesc energie sub forma căldurii care nu produce lumină. În comparație, cea mai mare parte a energiei dintr-o lampă incandescentă se află în porțiunea infraroșie (sau nevizibilă) a spectrului. Drept urmare, atât lămpile fluorescente, cât și cele HID produc o cantitate mare de căldură.

Pe lângă producerea luminii reci, LED-urile:

  • Pot fi alimentate de la un acumulator portabil sau chiar de la un panou solar.
  • Pot fi integrate într-un sistem de control.
  • Sunt de dimensiuni mici și rezistente la vibrații și șocuri.
  • Au o reactie „la timp” foarte rapidă (60 nsec vs 10 msec pentru o lampă cu incandescență).
  • Au o rezoluție bună a culorilor și nu prezintă pericol de șoc.

Piesa centrală a unui LED tipic este o diodă care este montată pe cip într-o cupă reflectorizantă și menținută în poziție de un cadru de plumb din oțel ușor conectat la o pereche de fire electrice. Întregul aranjament este apoi încapsulat în epoxidic. Cipul diodă este în general de aproximativ 0,25 mmp. Când curentul curge peste joncțiunea a două materiale diferite, lumina este produsă din interiorul cipului de cristal solid.

Forma sau lățimea fasciculului de lumină emis este determinată de o varietate de factori: forma cupei reflectorizante, dimensiunea cipului LED, forma lentilei epoxidice și distanța dintre cipul LED și lentila epoxidică. Compoziția materialelor determină lungimea de undă și culoarea luminii. În plus față de lungimile de undă vizibile, LED-urile sunt disponibile și în lungimi de undă cu infraroșu, de la 830 nm la 940 nm.

Definiția „vieții” variază de la industrie la industrie. Durata de viață utilă pentru un semiconductor este definită ca timpul calculat pentru ca nivelul de lumină să scadă la 50% din valoarea sa inițială. Pentru industria iluminatului, durata medie de viață a unui anumit tip de lampă este punctul în care 50% din lămpile dintr-un grup reprezentativ s-au ars. Durata de viață a unui LED depinde de configurația ambalajului său, de curentul de acționare și de mediul de operare. O temperatură ambientală ridicată scurtează foarte mult durata de viață a unui LED.

În plus, LED-urile acoperă acum întregul spectru de lumină, inclusiv roșu, portocaliu, galben, verde, albastru și alb. Deși lumina colorată este utilă pentru instalații mai creative, lumina albă rămâne graalul sfânt al tehnologiei. Până când este posibil un alb adevărat, cercetătorii au dezvoltat trei moduri de a-l livra:

  • Amestecarea fasciculelor de lumină. Această tehnică implică amestecarea luminii de la mai multe dispozitive cu o singură culoare. (De obicei roșu, albastru și verde.) Reglarea intensității relative a fasciculelor dă culoarea dorită.
  • Furnizarea un strat de fosfor. Când fotonii energizați de la un LED albastru lovesc un strat de fosfor, acesta va emite lumină ca un amestec de lungimi de undă pentru a produce o culoare albă.
  • Creează un „sandwich” de lumină. Lumina albastră de la un dispozitiv LED produce lumină portocalie dintr-un strat adiacent dintr-un material diferit. Culorile complementare se amestecă pentru a produce alb. Dintre cele trei metode, abordarea fosforului pare a fi cea mai promițătoare tehnologie.

Un alt neajuns al proiectelor LED timpurii a fost puterea de lumină, astfel încât cercetătorii au lucrat la mai multe metode pentru creșterea lumenilor pe watt. O nouă tehnică de „dopaj” crește puterea de lumină de mai multe ori în comparație cu generațiile anterioare de LED-uri. Alte metode în curs de dezvoltare includ:

  • Producerea de semiconductori mai mari.
  • Trecerea curenților mai mari cu o mai bună extracție a căldurii.
  • Proiectarea unei forme diferite pentru dispozitiv.
  • Îmbunătățirea eficienței conversiei luminii.
  • Ambalarea mai multor LED-uri într-o singură cupolă epoxidică.

Este posibil ca o familie de LED-uri să fie deja mai aproape de o lumină îmbunătățită. Dispozitivele cu cipuri mărite produc mai multă lumină, menținând în același timp gestionarea adecvată a căldurii și a curentului. Aceste progrese permit unităților să genereze de 10 până la 20 de ori mai multă lumină decât luminile indicatoare standard, făcându-le o sursă practică de iluminare pentru corpuri iluminat : lustra LED sau candelabru LED.
După toate cercetarile si imbunatatirile aduse tehnologiei, lustra LED a devenit o alternativă de iluminare viabilă atat pentru iluminat rezidential cat si pentru iluminat tehnic.

Lustra LED cu telecomanda Creative Rings 8