Bucătăria este locul în care, de obicei, se adună familia și prietenii. Dacă vorbim și despre o amenajare bucatarie casa cu o insulă, un spațiu generos, atunci este clar că aici au loc toate discuțiile, în timp ce se prepară cea mai delicioasă masă.
Dacă ți-ai imaginat tabloul și deja ai în plan amenajarea bucătăriei, atunci ți-am pregătit câteva sfaturi pentru ca proiectul să iasă perfect.
Tendințe actuale în amenajarea unei bucătării la casă
Amenajarea bucatariei la casa presupune, după cele mai noi tendințe, o insulă. Este atât un element de decor, cât și o piesă de mobilier foarte eficientă. Insula poate fi simplă, doar cu spații de depozitare sau pot fi încorporate chiuveta sau plita.
Electrocasnicele au depășit deja doar funcționalitatea. Sunt adevărate gadget-uri care pot fi pornite sau oprite cu ajutorul unei aplicații și au funcții dintre cele mai diverse. Sunt deci, un must have, mai ales într-o bucătărie proaspăt amenajată, la casă, unde se găsește loc pentru toate.
Spațiile de depozitare sunt necesare indiferent de stilul de amenajare sau locația bucătăriei. Dulapurile înalte, până la tavan dau o notă de eleganță, dar sunt și eficiente.
Iluminatul nu este un aspect de neglijat, mai ales că este vorba despre bucătărie, un loc unde se prepară mâncarea și se folosesc obiecte ascuțite. Alege luminile așezate în ”straturi”, adică o lumină generală, iluminatul de lucru și cel ambiental.
Amenajarea bucătărie la casă în funcție de stilul locuinței
Stilul de amenajare al bucătăriei ar trebui să fie în concordanță cu restul casei. Poți adăuga însă accente care să deosebească încăperea, mai ales că are o funcționalitate aparte.
Bucătărie rustică la casă
Stilul rustic este potrivit persoanelor care iubesc natura. Poți folosi astfel nuanțe provenite din natură, elemente din lemn. Dulapurile s-ar potrivi foarte bine dacă ar avea elemente decorative potrivite acestui stil, iar dacă îți dorești să mergi și mai departe, poți înlocui din loc în loc sau doar la dulapul de sub chiuvetă ușa dulapului cu o perdea dintr-un material textil.
Plantele așezate pe dulap vor da o notă rustică în plus, la fel și bateriile chiuvetei.
Amenajarea unei bucătării clasice la casă
Amenajarea în stil clasic a unei bucătării este alegerea pe care o fac cei mai mulți, pentru că este relativ ușor de realizat și mereu la modă. Bucătăriile amenajate astfel sunt elegante, cu linii drepte, simetrice.
Asta înseamnă că mobilierul este unul simplu, fără decoruri exagerate. Poți alege ca unele dulapuri să le înlocuiești cu rafturi deschise pe care să așezi decorațiuni specifice unei bucătării sau chiar veselă.
Din punct de vedere al culorilor poți alege nuanțe pale, sau chiar albul. Simplitatea se poate regăsi și în corpurile de iluminat.
Candelabru Moon Dining Gold 6, 6 surse de iluminare
Bucătărie vintage la casă
Stilul vintage presupune mobiler ceva mai sofisticat, cu elemente de decor. Culorile variază între nuanțe de maro, lemnul este prezent, la fel și elementele elegante și impunătoare.
Faianța este și ea în culori și tonuri de maro. Scaunele alege-le și pe ele având decorațiuni și pot fi într-o nuanță pală de galben-maroniu.
La fel de bine acestui stil i se potrivesc nuanțele de verde și design-ul ”învechit” al mobilei. Caută acele electrocasnice care au un astfel de design, dar funcții moderne.
În acest caz, pe lângă iluminatul general s-ar potrivi foarte bine o veioză așezată într-un colț al blatului care aprinsă va da o notă de confort, dar și un aspect intim.
Bec LED Vintage pentru ghirlanda, 1 surse de iluminare, Lumina: Cald
Cum amenajăm o bucătărie la casă în funcție de forma sa?
Ideile de amenajari bucatarii la casa ar trebui să le selectezi în primul rând după forma încăperii. În funcție de acest aspect stabilești amplasarea mobilierului și a electrocasnicelor, apoi a corpurilor de iluminat. Forma și dimensiunile bucătăriei îți vor spune și dacă ai loc suficient pentru o insulă sau vei amenaja locul de luat masa într-un colț.
Bucătărie pătrată la casă
O formă pătrată a bucătăriei îți permite amenajarea ei simetric. Dacă ai posibilitatea, amplasează chiuveta în dreptul ferestrei.
În mijloc se va potrivi perfect o insulă sau o masă. În acest caz lustra de pe tavan va ține loc și de lumină generală, și va lumina specific și masa sau insula care ar fi bine ca și ea să aibă formă pătrată. În funcție de stilul de amenajare poți alege o lustră rotundă sau o serie de trei sau patru pendule.
Pendul Nordic Design Triangle, 1 surse de iluminare
Bucătărie dreptunghiulară la casă
Într-o formă dreptunghiulară a bucătăriei, amplasarea unei insule este limitată. Dacă însă este spațiu suficient și bucătăria nu este una foarte îngustă, o insulă și ea dreptunghiulară își va găsi locul.
La fel, dacă este posibil, amplasează chiuveta în dreptul ferestrei, ”regulă” ce este de fapt valabilă pentru orice formă ar avea-o bucătăria.
Culorile alege-le în funcție de preferințele tale și de stilul de amenajare. Poți opta o bucătărie în două culori, diferite la dulapurile de jos față de cele suspendate. Dacă alegi însă o singură culoare și ai o insulă, asorteaz-o pe aceasta cu parchetul.
Cât despre lumini, deasupra insulei ar fi potrivit un candelabru lung, care să asigure lumina necesară.
Bucătărie pe colț la casă
Amenajarea unei bucătării pe colț este adesea întâlnită în spațiile deschise. Electrocasnicele sunt încorporate în mobilier și totul este aranjat în așa fel încât să formeze în unghi de 90 de grade. În acest caz mai bine decât o insulă s-ar potrivi o masă rotundă, deasupra căreia să fie pus un candelabru. Nu uita însă de iluminatul de deasupra blaturilor care este foarte important atunci când gătești și care se obține foarte ușor cu ajutorul benzilor LED. Un efect deosebit îl poți obține dacă pui benzi led și la baza dulapurilor de bucătărie.
Amenajarea unei bucătării la casă în funcție de compartimentare
Chiar dacă o bucătărie este la casă, nu înseamnă că trebuie neapărat să fie una open space. Acesta este trend-ul, dar, în funcție de dorințe și chiar de împărțirea casei, bucătăria poate fi una închisă. În funcție de aceste aspecte vei alege și mobilierul și amplasarea lui pentru a răspunde cât mai bine necesităților tale și ale familiei.
Bucătărie open space la casă
Open space-ul este stilul ”importat„ din design-ul american. Este cel mai potrivit atunci când bucătăria este amplasată într-un spațiu mare, la casă, iar camera imensă găzduiește bucătăria și livingul și eventual holul de intrare. Cele trei spații sunt însă delimitate de felul în care este așezat mobilierul, obiectele de decor și luminile.
Într-un open space mobilierul de bucătărie este așezat ori pe un singur perete, ori pe colț. În ambele cazuri, și pentru că este vorba despre un spațiu larg, o insulă este perfectă. Forma și dimensiunile ei trebuie alese în funcție de spațiul disponibil pentru ea și amplasare. Dacă însă locul este suficient de mare, pe lângă insulă se poate pune și o masă dreptunghiulară.
Dacă există un perete care desparte subtil spațiul bucătăriei de living, spațiile pot fi delimitate și cu ajutorul aplicelor așezate pe peretele dintre cele două.
Aplica LED 44W Lines Alb, LED inclus, 3 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece
Bucătărie închisă la casă
Bucătăriile închise sunt preferatele celor care gătesc foarte mult și evită ca mirosul de mâncare să se împrăștie în toată casa. Bucătăriile închise sunt specifice apartamentelor, dar și la casă o bucătărie închisă poate fi chic. Dacă bucătăria are ferestre largi, încearcă să le integrezi în design, vor da o notă de autenticitate. Alege culori tari pentru un look modern și vibrant sau, dacă îți dorești ceva mai conservator, o bucătărie albă cu doar câteva accente de culoare ar fi potrivită.
Dacă spațiul permite, și aici poate fi amplasată o insulă. Dacă nu, așează o masă rotundă într-un colț pe care să o luminezi cu un corp de iluminat deosebit.
Pendul Nordic Vintage, 1 surse de iluminare
Ce culori să alegi în amenajarea unei bucătării la casă?
Culorile și combinațiile de culori pe care le poți folosi la amenajarea bucătăriei sunt nelimitate.
Bucătăriile albe sunt în continuare la modă, așa că dacă își dorești așa ceva, alege mobilierul alb. Pentru accente de culoare feroneria neagră va da foarte bine, la fel și câteva obiecte de decor în culori tari, de ce nu? Albul este potrivit pentru stilurile minimalist și scandinav, așa că opțiunile sunt multe. Asortează în acest caz corpuri de iluminat simple, în același stil.
Pendul Moon Land Black, 1 surse de iluminare
Culorile vii îți vor oferi o bucătărie vibrantă, mereu veselă care cu siguranță va fi locul perfect unde se va aduna toată familia. Fii atent însă cum combini aceste culori pentru a fi în armonie și nu în opoziție, pentru că totul va deveni astfel obositor pentru ochi.
De asemenea, griul sau negrul sunt o alegere bună în amenajarea bucătăriei. În funcție de cum asortezi aceste culori cu restul elementelor vei obține un stil clasic sau modern. Pentru un efect wow, indiferent de stil, alege un candelabru sofisticat care chiar dacă pare în contradicție cu restul decorațiunilor, le va completa și se vor pune reciproc în evidență.
Candelabru Divino Gold Dining 1200×600 E14, 12 surse de iluminare
Maroul și diferitele sale nuanțe, prrecum și culorile neutre vor fi potrivite stilului clasic, vintage. Sunt o alegere sigură, care se potrivește aproape cu orice stil de mobilă. Pentru o atmosferă caldă, în acest caz poți opta pentru mai multe aplice cu un singur bec amplasate în mai multe locuri pe tavan, în funcție de necesități.
Pendul Vintage Rope Square, 1 surse de iluminare
Importanța iluminatului în amenajarea bucătăriei la casă
Iluminatul este foarte important în orice încăpere, mai ales în bucătătărie.
În primul rând pentru că aici se gătește, deci trebuie să vezi foarte bine când cureți legumele, de exemplu. Se folosesc obiecte ascuțite, precum cuțitele, deci cu atât mai mult o lumină bună este absolut necesară. Este important ca deasupra blatului de lucru să ai o sursă de lumină separată de cea de pe plafon tocmai pentru motivele de mai sus. Cea mai bună soluție este o bandă led așezată sub dulapurile suspendate. Dar, dacă ai o altă idee de design, același lucru se poate obține cu niște spoturi.
În al doilea rând, și mai ales dacă este o bucătărie mare, cu insulă, aici este locul în care se adună familia și prietenii. În acest caz vei folosi ori lumina din tavan, ori una ambientală. Asta înseamnă un lampadar așezat într-un colț, aplice puse în locuri ”cheie” sau poți aprinde doar lumina de deasupra insulei sau a mesei.
Atunci când proiectezi bucătăria ia de la început în considerare toate aceste aspecte legate de lumină. Toate zonele trebuie să fie bine iluminate, în special blatul de lucru. Corpurile de iluminat, indiferent unde deci să le așezi, alege-le pentru a completa întreg design-ul.
Sfaturi utile pentru amenajarea unei bucătării la casă
Bucătăria este inima casei. Pentru că este locul preferat de ”adunare”, chiar dacă livingul este perfect decorat, amenajează bucătăria cu gândul la acest aspect. Nu trebuie să uiți, evident, principala menire a bucătăriei, că este locul în care se pregătește mâncarea.
În amenajare încearcă să împletești cele două aspecte. Gândește zone în care să te simți confortabil atunci când gătești și să ai totul la îndemână. Alege dulapurile până în tavan, pentru că vor oferi eleganță, dar și spațiu suplimentar de depozitare. Nu te feri de rafturile deschise pentru că pot fi o bună locație pentru obiectele de decor sau chiar pentru veselă. În ceea ce privește culorile, alege-le pentru a se potrivi cu stilul de design pe care ți-l dorești.
Dacă ai loc, așează o insulă sau o peninsulă pentru că aici se va aduna toată lumea atât la micul dejun, dar și, de cele mai multe ori seara la un pahar de vin. Alege niște scaune înalte, dar confortabile. Dacă nu ai loc pentru o insulă, alege o masă destul de mare pentru a încăpea toată lumea.
Și nu uita de iluminat. Alege corpuri de iluminat pentru diferitele zone ale bucătăriei pentru a te îmbia atât la gătit, cât și la o poveste cu prietenii.