Vrei să-ți amenajezi livingul, dar forma sa dreptunghiulară îți dă bătăi de cap? Să știi că nu este totuși chiar așa de greu de aranjat o încăpere cu o astfel de formă dacă ții cont de câteva elemente de design. Culorile, elementele de decor și iluminatul, toate sunt importante pentru o amenajare reușită.
Reguli de bază în amenajarea unui living dreptunghiular
În amenajare living dreptunghiular trebuie să ții cont în primul rând de cât de îngustă este camera. Dacă nu este destul loc pentru trecere, atunci trebuie creat un flux, astfel încât mobilierul să nu încarce foarte mult camera.
În funcție de cât de luminoasă este încăperea corpurile de iluminat joacă un rol important. Alege lumini de tavan, dar și ambientale pentru a crea o atmosferă plăcută.
Alege un punct de interes al camerei, fie că este vorba despre un perete sau despre un obiect de decor în jurul căruia se realizează tot design-ul.
Locul canapelei este cel mai bine să fie ales pe latura lungă a camerei, iar fotoliile sau scaunele trebuie așezate în așa fel încât să formeze un loc de conversație.
Cum alegi culorile în amenajarea unui living dreptunghiular?
Ar fi bine ca întreg conceptul de design să pornească de la culorile pe care vrei să le folosești în amenajare. Stabilește care sunt acestea, realizează o paletă cu culori complementare și de aici realizezi întreg design-ul. Stabilește însă dacă îți dorești un living în culori calde, reci sau neutre, pentru a-ți fi și mai ușor.
Amenajarea livingului dreptunghiular în culori calde
Nuanțele calde sunt preferate în amenajarea livingului. Dar, în acest caz, mobilierul trebuie ales cu grijă pentru a se încadra perfect în paleta de culori. Este de preferat ca mobilierul să aibă culoarea lemnului, în diferite nuanțe. Dacă ai ales culori calde pentru pereți și decorațiuni, în niciun caz nu te îndrepta către mobilă de culoare neagră sau albă.
Living dreptunghiular în culori neutre
Aceste culori sunt cele mai sigure atunci când le alegi pentru amenajarea unui living. Se potrivesc oricăror dimensiuni ale camerei, iar în acest caz mobilierul poate varia de la culoarea lemnului, la alb sau chiar negru.
Poți alege un perete de accent pe care să îl zugrăvești într-o culoare diferită sau, dacă alegi o nuanță pală, o poți folosi pe toți pereții camerei.
În acest caz corpul de iluminat de pe tavan trebuie ales nu neapărat în concordanță cu culorile, ci mai degrabă cu stilul de amenajare ales. Pentru a fi sigur că nu nu greșești, o lustră simplă e perfectă.
Culorile reci în amenajarea unui living dreptunghiular
Culorile reci se potrivesc stilului modern, industrial, urban de amenajare și unui ”posesor” al locuinței energic, în pas cu timpurile. Dacă alegi astfel de culori, mobilierul ar trebui să fie unul simplu, cu linii drepte, care să nu încarce și mai mult spațiul. Podeaua s-ar potrivi foarte bine dacă este aleasă în culori deschise, pentru a crea un pic de contrast cu restul camerei.
Tot pentru a menține un echilibru, o aplică simplă este perfectă.
Idei de amenajare a unui living dreptunghiular în funcție de tipul locuinței
Dacă nu ai idei amenajare living dreptunghiular, nu e nicio probloemă. Trebuie doar să începi cu începutul: locul unde se află livingul, adică la casă sau la bloc. Este important deoarece din acest motiv pot fi diferite dimensiunile. La casă, un living este mult mai generos ca spațiu decât într-un apartament. Iar de aici, pleacă celelalte decizii de amenajare: culori, aranjarea mobilierului, amplasarea luminilor și a decorațiunilor.
Living dreptunghiular la casă
Livingul aflat într-o casă este cu siguranță unul spațios și luminos. Spațiul mare însă te poate pune în dificultate pentru că va trebui să umpli locul sau dimpotrivă, îți va fi foarte ușor să faci alegeri tocmai datorită acestui fapt.
Un spațiu generos îți permite să alegi culori îndrăznețe și mobilier de dimensiuni mari. O canapea generoasă, așezată pe latura mare a dreptunghiului camerei, în fața unui șemineu sau a unui perete pe care ai amplasat un televizor mare, va fi cu siguranță îmbietoare. Dacă este loc suficient, un fotoliu își va găsi și el loc și vei crea astfel un spațiu perfect pentru conversații.
Dacă alegi însă să așezi fotoliul într-un colț al camerei, atunci vei crea spațiul perfect pentru relaxare și lectură. În acest caz nu uita că lumina este importantă și o poți obține cu ajutorul unui lampadar.
Lampadar Zalle Sparkles, 3 surse de iluminare
O măsuță de cafea va umple și ea spațiul, iar obiectele de decor pot completa perfect întreg design-ul. Ai posibilitatea de a alege obiecte mari, impunătoare, pentru că spațiul o permite sau, poți face o rocadă. Alege obiecte simple, care nu ies în evidență foarte tare și alege în schimb ca element central un candelabru impunător.
Candelabru Divino Gold 600 E14, 8 surse de iluminare
Living dreptunghiular într-un apartament
În apartamente, living-ul, în general, este unul cu formă dreptunghiulară, standard. Dar, poate diferi suprafața sau cât de îngustă este camera. Este o încăpere destul de ușor de amenajat, pentru o canapea nu își poate găsi locul decât pe una din latura lungă a camerei.
Ceea ce poate face diferența este perete accent. Îl poți vopsi într-o altă culoare, îl poți placa cu piatră decorativă, cu șipci de lemn vopsite, cu riflaje, tapet, iar opțiunile sunt nenumărate. Pentru a-l scoate și mai tare în evidență, televizorul îl poți încadra cu două aplice de efect.
Aplica LED 44W Lines Alb, LED inclus, 3 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece
Pe lângă lumina generală, ce vine din corpul de iluminat de pe tavan, cea punctuală este importantă pentru a crea un spațiu intim sau a pune în valoare un obiect de decor sau de artă.
Spot LED Alb Aplicat 12W Rece, LED inclus, 1 surse de iluminare, Lumina: Rece
Stiluri potrivite pentru amenajarea unui living dreptunghiular
În amenajarea unui living dreptunghiular poți alege orice stil de design. Se potrivește cam orice, dacă ții cont de elementele principale: culori, mobilier și lumini.
Living dreptunghiular minimalist
Stilul minimalist este unul simplu, după cum îi spune și numele, fără multă mobilă. Nici culorile nu sunt diversificate, ele se găsesc în diferite nuanțe de alb, negru și culoarea lemnului.
Mobila este simplă, obiectele de decor la fel, fără încărcături. Poți alege draperii care să îmbrace totuși spațiul și să îi dea căldură.
În acest caz poți lăsa corpurile de iluminat să fie ”vedetele” design-ului. Alege ceva simplu, dar de efect, fie că este vorba despre plafonieră sau de lumina de contur.
Lustra Vintage Spiderweb 8, 8 surse de iluminare
Living dreptunghiular scandinav
Stilul scandinav de amenajare este unul foarte popular. Este caracterizat de linii simple, culori neutre, spații de depozitare suficiente, lumină bună și decor simplu, dar de efect. Plantele joacă un rol important, un pomișor așezat într-un colț și iluminat cu un spot va fi cel mai bun obiect de decor.
Pentru pereți alege culoarea albă, dar pe care să o scoți din anonimat cu tablouri în alb și negru, cu un design minimalist, înrămate foarte simplu.
Mobilierul într-o singură culoare, o măsuță de cafea de lemn și o veioză sunt elemente necesare pentru un astfel de design.
Veioza LED 40W White Swan, LED inclus, 1 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece
Living dreptunghiular modern
Stilul modern de amenajare înseamnă linii simple, drepte, culori neutre. Dacă îți dorești o amenajare care să nu se demodeze curând, atunci aceasta este cea mai bună alegere.
O canapea în culori pământii, combinată cu o zugrăveală într-o culoare pală se vor combina perfect. Alege perdele simple și draperii într-o culoare complementară cu restul camerei.
Un covor într-o singură culoare va fi o alegere bună, în combinație cu elemente de decor care să fie pe gustul tău.
Elementul wow al încăperii poate fi un candelabru impunător. Dacă dorești un contrast puternic cu restul design-ului, alege un candelabru cu cristale. Dacă însă dorești ceva mai simplu, o aplică este o alegere potrivită.
Candelabru Scaly Silver 600, 8 surse de iluminare
Importanța iluminatului în amenajarea unui living dreptunghiular
Iluminatul este foarte important atunci când vine vorba despre amenajarea unei camere, mai ales a unei încăperi dreptunghiulare. Asta deoarece plafoniera trebuie aleasă în așa fel încât lumina degajată să acopere cât mai mult din încăpere. Tocmai din cauza formei dreptunghiulare, dacă alegi o plafonieră mică, cu un singur bec, lumina va cădea doar pe mijlocul camerei. În acest caz este bine să alegi o plafonieră în formă lungă sau una ce degajă o lumină puternică.
Pentru a obține o atmosferă plăcută în living și a pune în valoare obiectele de decor, alege corpuri de iluminat pentru lumina ambientală. Spoturile sunt perfecte pentru a pune în valoare tablourile, un lampadar așezat într-un colț și aprins seara va avea un efect cozy, iar o veioză va fi punctul de reper într-o seară de iarnă, de exemplu.
Alege astfel corpurile de iluminat în ton cu stilul de amenajare ales. Ia în considerare nu doar iluminatul din plafon, ci și pe cel ambiental. Vei avea astfel un living în care fiecare colțișor este pus în valoare.
Sfaturi utile pentru amenajarea unei sufragerii dreptunghiulare
O amenajare sufragerie dreptunghiulara este așadar simplă dacă pornești la drum cu o planificare făcută riguros.
Ține cont în primul rând de dimensiunile camerei, de cât de îngustă este. Apoi, în funcție de stilul de amenajare pe care îl dorești alege culorile pe care le vei folosi, mobilierul și nu în ultimul rînd, corpurile de iluminat și locul în care vor fi așezate. Caută să iluminezi locurile mai întunecoase ale camerei cu un lampadar sau o aplică. Și nu uita, un iluminat bun poate transforma cea mai întunecoasă cameră într-una din care să nu vrei să mai pleci.