image20 5
Blog

Idei amenajare casa scarii: +80 poze si idei din care sa te inspiri

Amenajarea casei scării este o adevărată provocare. Este un spațiu exclusiv de trecere, dar unul care poate completa sau ruina întreg design-ul casei. De aceea, poate că nu ai foarte multe idei amenajare casa scarii, pentru că….sunt doar niște scări. 

Dar, în realitate materialul din care sunt făcute scările, forma, dimensiunile și luminile din această zonă trebuie așezate acolo unde se potrovesc și vor schimba cu totul o banală scară.

 

Reguli de baza in amenajarea casei scarii

image8 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: southernliving.com

 

Ca orice alt spațiu al locuinței și casa scării trebuie să se integreze în design-ul general. Tocmai pentru că este la vedere, făcând legătura între diferite spații, design-ul este foarte important. În acest caz însă nu mai este vorba despre mobilier, ci accentul se pune pe modelul și materialul scărilor, pe culorile zugrăvelii și pe lumini

Amenajarea casei scării este esențială nu doar pentru estetică, ci și pentru funcționalitatea și siguranța. Dar care sunt acele reguli de bază pe care trebuie să le iei în considerare atunci când faci designul pentru a-ţi îmbunătăţi ideile de amenajare pentru casa scarii?

 

  • Asigură-te că iluminatul este suficient, mai ales noaptea, pentru a preveni accidentele. Balustradele trebuie să fie solide și la o înălțime adecvată pentru a oferi suport adecvat, iar treptele să fie uniforme și bine întreținute pentru a evita poticnelile.
  • Evită aglomerarea scării cu obiecte care ar putea împiedica trecerea sau evacuarea în caz de urgență. Acest lucru include și asigurarea că ușile de la intrare nu se deschid direct în trepte, ci există un palier adecvat.
  • Alege materiale care pot rezista traficului intens și sunt ușor de curățat. Podelele din gresie ceramică, piatră sau vinil sunt opțiuni populare datorită durabilității și ușurinței de curățare.
  • Chiar dacă este o zonă de tranzit, casa scării trebuie să fie vizual plăcută. Folosește culori deschise pentru a mări vizual spațiul, iar pentru un plus de caracter, poți adăuga tablouri, plante sau alte elemente decorative care nu încurcă trecerea.
  • Pe lângă siguranță, iluminatul corect poate transforma atmosfera unei case de scări. Optează pentru soluții de iluminat care să ofere lumină suficientă fără a fi prea invazive. Lămpile montate pe perete sau plafonierele sunt alegeri excelente.
  • Asigură-te că există o ventilație adecvată pentru a preveni acumularea de mirosuri neplăcute și pentru a menține aerul proaspăt. 

 

Idei de amenajare pentru casa scarii in functie de tipul locuintei

image80image61 2image64

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

Casa scării va fi una mult mai largă și mai impunătoare dacă se află într-o vilă. Dacă însă este așezată într-un apartament, dimensiunile sunt ceva mai reduse. Pornind de la acest aspect ar trebui gândită amenajarea acestui spațiu. 

Cum sa amenajezi casa scarii intr-o casa?

image54 3image41 4image23 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

Casa scării la o casă este relativ ușor de amenajat pentru că spațiul este destul de generos. Cel mai potrivit ar fi să îmbraci  scările într-un lemn de o nuanță deschisă și să le pui în valoare cu niște benzi led, așezate pe părțile inferioare ale treptelor. Vei obține astfel un design potrivit atât pentru stilul modern, dar și pentru cel clasic, simplu. 

 

image16 2

Banda LED 3 Galben/Cald

 

Casa scarii intr-un apartament de tip penthouse

image14 5image76image32 3 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest

 

Un apartament de tip penthouse este extrem de ofertant și asta pentru că poate fi amenajat atât în stil contemporan, cât și luxos sau elegant.

În funcție de dimensiunile scărilor, alege să le pui în evidență cu o balustradă potrivită, dar și cu un candelabru care să lumineze tot spațiul. Poți alege unul cu mai multe brațe cărora le poți regla lungimea. 

 

image24 2

Candelabru Krystal Slides Sublime 12, 12 surse de iluminare

 

Cum sa amenajezi casa scarii in functie de forma scarii

image66

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: thespruce.com

 

Forma scării dictează tipul design-ului, pentru că în funcție de acest aspect alegi corpurile de iluminat, obiectele de decor sau peretele accent.

 

Casa scarii forma rotunda

image65image30 4image26 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Scara rotundă se potrivește atât spațiilor mici cât și celor mai mari. În funcție de acest aspect cel care proiectează locuința va da o deschidere mai mare sau mai mică scării. Acest tip de scară este un element de design în sine, astfel că dacă alegi un material deosebit pentru ea, nu vei avea nevoie de alt obiect de decor.

Casa scarii forma evantai 

image10 5image6 5image38 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

Acest tip de scară se potrivește oricărei amenajări. Pentru că este însă destul de ”strânsă” și poate fi așezată și în interiorul încăperii, corpul de iluminat este cel mai potrivit element de decor. Dacă se află în centrul încăperii, potrivit este un candelabru simplu, lung, iar dacă se află lângă perete câteva aplice așezate în linie dreaptă, de la baza scării până sus, vor fi de efect. 

 

image58

Aplica LED 30W Decks, LED inclus, 2 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece

 

Casa scarii semirotunda

image72image29 3image73

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Scara semirotundă, prin forma ei, dă o notă elegantă încăperii.  Aspectul denotă lux, bun gust, aristocrație. O balustradă simplă și trepte din lemn ar fi potrivirea perfectă. Spațiul rămas liber la baza scării poate fi și el transformat într-unul chic, ce va completa perfect zona.

 

Casa scarii din scari suspendate

image81image13 4image47 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

Tipul de scări suspendate sunt evident un element de design modern. Sunt prinse doar în perete, trepetel nu sunt legate între ele, iar materialul din care sunt fabricate poate varia de la lemn la beton. Acest tip de scări nu necesită elemente de decor în plus, pentru că ele sunt asta. Un perete accent este suficient pentru a nu răpi din frumusețea decorului. 

 

Idei amenajare casa scarii in functie de stil

image31 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: thespruce.com

 

Stilul de amenajare din locuință trebuie să se regăsească în design-ul casei scării. Aici un rol esențial îl joacă balustrada și tipul de lumini ales. 

 

Cum amenajezi casa scarii clasic?

image43 3image11 5image34 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Casa scării amenajată în stil clasic înseamnă simplitate și linii drepte. Lemnul este un must have, la fel și culoarea pereților care poate fi aceeași cu cea a holului de intrare și a celui de la etaj cu care face legătura. 

Un candelabru cu forma simplă, dar de efect, va ilumina perfect zona.

 

image46

Candelabru Globo Artenia, 13 surse de iluminare

 

Amenajarea unei case de scari moderne

image83image45 2image25 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Scările moderne înseamnă un material poate puțin mai rece, cum ar fi betonul sau chiar marmura. Sticla se încadrează și ea perfect în acest gen de amenajare. Aici te poți juca și cu o zugrăveală pe un ton de gri sau chiar albastru puternic. 

Totul va fi pus în evidență cu un candelabru la fel, de tip modern, care nu are doar rol de a lumina, ci și de a completa designul.

 

image27 1

Candelabru LED 308W Negru 3, LED inclus, 3 surse de iluminare, Telecomanda, Dimabil, Lumina: Cald, Natural, Rece

 

Casa scarii amenajare rustica

image1 3image70image68

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sura foto: pinterest.com

 

Amenajarea în stil rustic înseamnă lemn mai puțin finisat acolo unde se poate, balustradă dreaptă, fără model și culori neutre, de pământ. Alege un astfel de design pentru casa scării din locuință și vei obține un efect cozy. Pentru a marșa și mai mult pe ideea de rustic, pe un perete se pot monta lambriuri pe care să le vopsești în alb. 

 

Casa scarii amenajare de lux

image35 4image17 4image3 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

O casă a scării luxoasă înseamnă strălucire, lumină, extravaganță. Acest efect îl poți obține cu marmură pe care să o așezi pe trepte, cu balustradă simplă, dintr-un material elegant și cu un candelabru care să ”îmbrace” spațiul în eleganță.

 

image75

Candelabru Bohemian Sublime Gold, 28 surse de iluminare

 

Casa scarii minimalista

image19 4image4 4image49 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Dacă îți place stilul scandinav, minimalist, atunci amenajarea scării nu va fi o problemă. Trepte într-o nuanță deschisă, pereții albi sau un crem foarte deschis, balustrada în același ton cu treptele și mai minimalist de atât nu se poate. Dar, ca să nu fie plictisitor, atârnă pe perete un tablou canva sau o fotografie mare, alb-negru. Completează totul cu un candelabru simplu, dar de efect.

 

image62

Candelabru Moon Sublime Gold 25, 25 surse de iluminare

 

Stilul Feng Shui de amenajare a casei scarii

image2 4image42 3image56 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Feng Shui-ul are multe reguli în privința amenajării scărilor dintr-o locuință. Capetele acesteia nu este bine să se fale față în față cu o ușă și nici treptele să fie acoperite cu mochetă roșie. Scările se pot realiza din metal, beton sau lemn și nu este bine să aibă goluri între ele sau balustradă care se mișcă. 

Nu este bine ca scara să fie așezată în centrul casei, dar este benefic să fie bine iluminată. Este indicat să fie așezat un candelabru în zona de jos a scării.

 

image55 2

Candelabru Caroo Boheme Sublime 1800×600, 22 surse de iluminare

 

Amenajare casa scarii in functie de materialul folosit

image48 3image63 1image53 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Casa scării, la fel ca pereții din orice altă încăpere, poate fi amenajată cu diferite materiale: zugrăveală, tapet, piatră, riflaje…contează doar să se asorteze și să fie în ton cu restul locuinței.

 

Amenajare casa scarii cu fototapet

image74image39 2image18 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Tapetul va fi mereu la modă, iar modelele sunt infinite. În funcție de tipul de amenajare, poți alege forme geometrice, picturi abstracte, peisaje din natură, păsări, plante și câte și mai câte. Dacă însă alegi acest tip de decor, ține cont de faptul că lumina trebuie să fie una simplă. Nu trebuie să încarce spațiul, ci să pună în evidență tapetul.

 

image15 1

Aplica LED 7 W Glow Black, 1 surse de iluminare

 

Amenajare casa scarii cu vopsea decorativa

image5 4image59 2image44 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

Vopseaua este o alegere la îndemână și nu foarte scumpă. Când vine vorba despre culori lucrurile se complică. Și asta pentru că atât nuanțele și combinațiile și modelul zugrăvelii sunt extrem de diverse și diversificate. Alege ce îți place, ce se încadrează în design-ul casei. Poți opta să aplici aceeași culoare pe toată casa scării sau doar pe jumătatea de jos, iar restul să rămână alb. 

 

Amenajare casa scarii cu piatra naturala

image36 4image28 2image22 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

În funcție de combinația pietrei cu alte elemente din care este fabricată scara sau nuanțele folosite în acel spațiu, poate fi integrată într-un design rustic, modern sau chiar clasic. De asemenea, la toate aceste aspecte contribuie și forma, mărimea și culoarea pietrei. Orice ai alege, nu vei da greș pentru că piatra este un element ce va fi mereu la modă. 

 

Amenajare casa scarii cu lumini led

image12 3image77image40 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Led-urile, fie montate în perete, fie benzi puse sub trepte, vor da un aer modern nu doar scărilor, ci și spațiului din jurul lor. Pot fi lăsate aprinse pe timp de noapte pentru că lumina nu este atât de  puternică încât să deranjeze, dar este de mare efect. 

image57
Banda LED 2 Galben/Cald

 

Amenajare casa scarii cu sticla

image37 3image71image51 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Sticla este fără doar și poate un element modern ce are nevoie de atenție atunci când este integrat în amenajare. Materialele din jurul ei trebuie alese cu grijă, pentru că dacă se încarcă prea mult spațiul sau e prea colorat, va deveni deranjant pentru ochi. Dacă însă ești atent la aceste combinații, vei avea o casă a scării de invidiat. 

 

Amenajare casa scarii cu fier forjat

image33 3image60 2image78

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Fierul forjat, în funcție de forma pe care o are, poate transforma casa scării într-un elegantă, clasică, sau minimalistă. Fierul vopsit în negru, în combinație cu pereți albi și trepe de culoarea lemnului sau chiar albe vor fi un punct focal pentru holul casei tale. 

Importanta luminii in amenajarea casei scarii

image50 3image9 3image67

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Pe lângă faptul că arta Feng Shui spune că o casă a scării este bine să fie foarte bine iluminată pentru a atrage energii pozitive, acest lucru este evident în primul rând pentru că este vorba despre un spațiu care nu are ferestre și dacă nu face legătura între niște spații foarte largi, lumina naturală nu este abundentă. 

Așadar, iluminarea este importantă pentru siguranța celor care folosesc scările, dar și pentru design-ul acestui loc al casei. În funcție de stilul de amenajare corpurile de iluminat alese pot pune în evidență obiecte de decor de pe perete, pot da un touch de eleganță în plus sau pot completa designul modern. 

Pentru că este vorba despre un spațiu nu foarte ofertant din punct de vedere al design-ului, un corp de iluminat bine ales se poate transforma în punctul central al acestui spațiu și poate pune în evidență elemente ce altfel ar părea banale. 

 

Ce culori sa alegi cand vrei sa amenajezi casa scarii?

image69image21 5image82

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Casa scării completează foarte bine design-ul întregii locuințe. Poți folosi culori complementare zugrăvelii din holuri pentru a delimita spațiu. La fel de bine se potrivește ca peretele accent să fie vopsit într-o culoare mai puternică sau dimpotrivă, să rămână alb pentru a fi puse în evidență mai bine obiectele de decor. 

Dacă îți dorești un efect și mai wow, alege riflajele sau diferite materiale sau tipuri de zugrăveală pentru peretele de lângă scară. 

Sfaturi utile pentru amenajarea unei case de scari perfecte

image7 4image52 3image79

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest

 

Casa scării nu trebuie lăsată deoparte atunci când îți amenajezi casa sau amânată această decizie. Este un spațiu de legătură ce completează locuința. Integrează-l în amenajarea generală și fă-l parte din design. Alege bine culorile pentru a-l pune în evidență, la fel și corpurile de iluminat. 

Dacă ai loc sub scări, poți amenaja și acel loc în funcție de necesități și de spațiu. Poți amenaja un birou, o bibliotecă, dulapuri încastrate, frigider pentru vinuri….posibilitățile sunt nenumărate. La fel și idei de amenajare casa scarii. Trebuie doar să le alegi și aplici pe cele care răspund necesităților tale.