image5 2
Blog

Idei pentru amenajarea unei bucatarii mici si inguste: +60 poze si sfaturi din care sa te inspiri

Amenajarea unei bucătării nu este foarte ușoară, pentru că este un spațiu care trebuie foarte bine gândit. Ai nevoie atât de spații de depozitare, cât și de loc pentru atunci când vei găti.. Cu atât mai mult, amenajare bucatarie ingusta este o provocare și mai mare.
Dar, cu puțină imaginație și planificare se găsesc o grămadă de idei amenajare bucatarii mici si inguste.

 

Reguli de baza in amenajarea unei bucatarii mici si inguste

image27 1

Sura foto: checkatrade.com

 

Pentru o bucatarie ingusta amenajare poate însemna de cele mai multe ori renovare, pentru că îți dorești să optimizezi spațiul cât mai bine, așa că poate ai nevoie să relochezi instalațiile sau circuitul electric. Pentru că aceste lucruri înseamnă deranj, pereți sparți și evident bani investiți, pentru a fi sigur că vei obține exact rezultatul pe care îl dorești, nu începe lucrările fără să știi exact ce și unde vrei să amplasezi.
Gândește-te foarte bine la ce vrei, la stilul pe care ți-l dorești pentru amenajare și corpurile de mobilă care să te ajute să ajungi la rezultatul dorit. Ia în considerare și tipul de lumini pe care ți le dorești, pentru că în funcție de asta vei trage prizele acolo unde e nevoie, la fel și întrerupătoarele. 

 

Amenajarea unei bucatarii mici si inguste in functie de tipul locuintei

image54 1

Sursa foto: homesandgardens.com

 

Amenajarea bucătăriei va ține cont  în primul rând de spațiul pe care îl ai la dispoziție, iar acesta variază în funcție de tipul locuinței. O bucătărie, chiar dacă mică și îngustă, va fi dispusă într-un fel la casă și altfel la bloc. Într-un fel o poți amenaja dacă este la mansardă și altfel dacă ai un open space. 

 

Bucatarie mica si ingusta la bloc

 

image25 1image41 2image34 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Spațiul dintr-o bucătărie de bloc este de cele mai multe ori limitat și destul de greu de amenajat. Dacă ai o astfel de bucătărie ține cont de ceea ce ai nevoie și de faptul că nu trebui să încarci cu obiecte de decor. Alege mobilier pe verticală, rafturi pe care să depozitezi ceea ce folosești zilnic. Poți obține accentul necesar printr-o faianță colorată sau tip mozaic.

 

Bucatarie mica si ingusta la casa

image21 3image45image12 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

La casă spațiul de manevră este ceva mai generos, chiar dacă vorbim despre o bucătărie mică și îngustă. La casă ferestrele sunt mai generoase, astfel că te ajută din acest punct de vedere. Alege culori deschise pentru mobilier și folosește-te de faptul că pereții sunt înalți. Vei obține astfel dulapuri mai înalte, cu un spațiu de depozitare mai generos.
Și pentru că ai posibilitatea de a mobila pe verticală destul de mult, o șină led pentru spoturi ar fi ideală pentru un aspect modern.

 

image8 1

Sina Spot LED Alba Aplicata-1 Metru

 

Bucatarie mica si ingusta la mansarda

image31 2image42 1image28 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Mansarda este ofertantă atunci când vine vorba despre amenajare. Cu siguranță există o fereastră tip lucarnă, așa că folosește-o și așează sub ea chiuveta sau aragazul, în funcție de cum sunt poziționate instalațiile. Vei avea astfel o experiență plăcută atunci când gătești.
Pentru că acest tip de spațiu este unul luminos datorită tipului de ferestre, poți alege culori tari pentru pereți sau pentru mobilier. Dar, din punct de vedere al spațiului, este o problemă, pentru că pereții sunt oblici, deci nu ai prea mult spațiu pe verticală. Gândește foarte bine mobilierul pe care îl comanzi și împărțirea lui pentru a avea suficient loc de depozitare. Rafturile sunt din nou, o soluție bună, chiar dacă pe un spațiu restrâns. Folosește fiecare bucățică liberă.

 

Bucatarie mica si ingusta intr-o garsoniera

image30 2image43 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Într-o garsonieră, spațiul alocat bucătăriei este și mai mic decât într-un apartament. Nu vei avea atât de mult loc pentru dulapuri cât ți-ai dori, așa că în acest caz compartimentarea lor este extrem de importantă.
Fiind vorba despre un spațiu îngust și lung, loc pentru o masă probabil că nu vei avea, dar poți opta pentru una pliabilă, pe perete. Pe lângă aceasta niște rafturi foarte simple vor da bine și te vor ajuta la depozitare.
În acest caz lumina este indicat să vină din tavan, iar pentru a nu ocupa foarte mult loc, spoturile sunt perfecte.

 

image9 1

Spot LED 24 W Rotund

 

Bucatarie mica si ingusta pe balcon

image35 2image51 1image50 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Dacă ai un balcon atașat unei locuințe mici, să muți bucătăria aici este opțiunea cea mai bună. Poți amenaja doar o parte a bucătăriei, cum ar fi locul de luat masa sau să muți aici aragazul și chiuveta.
Vei avea lumină foarte multă datorită ferestrelor mari, dar este important ca acestea să fie foarte bine izolate.
Poți alege mobilier confortabil, culori plăcute, plante, și vei transforma o bucătărioară într-un loc de relaxare.

 

Amenajarea unei bucatarii mici si inguste in functie de stil

image47

Sursa foto: homesandgardens.com

 

Cât de mică ar fi bucătăria, stilul de amenajare o transformă total. Chiar dacă este vorba despre un spațiu restrâns, elementele de decor sau culoarea și materialul mobilei îndreaptă design-ul către un anumit stil. Alege-l pe cel care se potrivește cu restul locuinței pentru un aspect unitar.

 

Bucatarie mica si ingusta clasica

image19 2image46 1image40 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Stilul clasic într-o bucătărie mică se potrivește perfect pentru că mobilierul va avea linii drepte, simple. Nu exagera cu obiectele de decor. Câteva rafturi pe care să așezi farfurii și căni pe care le folosești zilnic sunt perfecte. Iar dacă alegi veselă colorată, fiind expusă, poate fi considerată obiect de decor.
Alege o plafonieră sau, dacă ai un loc liber pe un perete o aplică va da foarte bine pe timp de seară.

 

image39 1

Lustra LED Baie 90W Universee Inspiration Black Square, LED inclus, 5 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece

 

Bucatarie mica si ingusta moderna

image7 2image49 1image20 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Stilul modern se potrivește  perfect într-o bucătărie mică. Alege mobilier lucios care dă notă de curățenie, dar și de spațiu ceva mai mare. Folosește-te de riflaje pe un perete sau chiar pe o suprafață mai mică sau de o faianță colorată pentru o pată de culoare.
Nici dacă alegi mobilier alb nu dai greș. În acest caz poți folosi un candelabru somptuos pentru efectul de contrast între stiluri.

 

image1 1

Candelabru LED 108W Union Black, LED inclus, 1 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece

 

 

Bucatarie mica si ingusta rustica

image17 2image26 1image22 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Stilul rustic într-o bucătărie mică și îngustă îi va da și mai mult acel aer de confort și căldură. Folosește culori calde, nuanța lemnului și chiar sticlă. Plantele pe care le poți așeza la o înălțime mai mare vor da un aer boem și vechi. Faianța albă, simplă, va ajuta și ea la acest tip de design, iar un covor lung, în culori de roșu, portocaliu, verde, va completa perfect amenajarea.

 

Bucatarie mica si ingusta in stil minimalist

image29 2image11 3image44 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Stilul minimalist este perfect pentru acest tip de bucătării- mici și înguste. Pentru că oricum nu este indicat să ai prea multe obiecte de decor, decât de mobilier alb sau în culori foarte deschise, blaturi de culoarea lemnului și…cam atât.
Ai nevoie însă de lumină bună, iar pentru asta poți alege o lampă simplă, în stil nordic.

 

image16 1

Pendul Nordic Design Hexagonal, 1 surse de iluminare

 

Amenajarea unei bucatarii mici si inguste in functie de forma

image37 1

Sursa foto: freepik.com 

 

Forma bucătăriei este importantă atunci când alegi să o amenajezi. În funcție de acest aspect așezi mobilierul, luminile și obiectele de decor.

 

Bucatarie mica si ingusta forma liniara

image4 2image18 2image2 2

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

O astfel de bucătărie pare cel mai simplu de amenajat pentru că pe un perete așezi cam tot ce ai nevoie: chiuvetă, frigider, aragaz, mașină de spălat. Dacă însă ai loc, poți pune frigiderul pe un alt perete pentru a obține un blat de lucru mai mare. La fel, dacă ai loc pentru o masă așeaz-o pe peretele opus. Dacă spațiul nu e suficient, alege o masă pliabilă.
Pentru acest tip de bucătărie, cel mai bine se potrivește o lampă pe lungimea spațiului.

 

image13

Candelabru LED 160W Waves Alb, LED inclus, 4 surse de iluminare, Telecomanda, Dimabil, Lumina: Cald, Natural, Rece

 

Bucatarie mica si ingusta pe colt, sub forma de L

image3 3image48 1image14 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

Mobilierul în formă de L poate fi de ajutor. Găsește un tâmplar priceput care să își customizeze mobilierul și gândiți împreună cea mai bună compartimentare. Ține cont de locul unde trebuie amplasate chiuveta și aragazul, iar frigiderului găsește-i un loc potrivit.
Dacă ai o fereastră pe latura mică, atunci sub ea poți construi o masă la care să pui două scaune de bar sau un blat de lucru. Vei obține astfel un spațiu de folosit.

 

Bucatarie mica si ingusta sub forma de U

image32 1image53 1image52 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Forma de U a bucătăriei deja îți oferă mai mult spațiu. Folosește un perete pentru a poziționa obiectele de care ai nevoie, iar restul pentru dulapuri și o masă. Fiind un spațiu ceva mai generos, alege și câteva obiecte de decor pe care să le pui pe pereți, fără a încărca astfel blatul mobilei. 

 

Bucatarie mica si ingusta open space

image33 2image15 2image38 2

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Amenajarea open space, în care bucătăria și sufrageria se află practic în aceeași încăpere, capătă tot mai mulți adepți și asta datorită faptului că spațiul pare mai mare și mai aerisit. În plus, locul de luat masa poate fi ”scos” din bucătărie și amplasat în sufragerie lângă geam sau în spatele canapelei.
În ceea ce privește bucătăria, aceasta trebuie armonizată în culori și texturi cu living-ul. În același timp nu folosi obiecte de decor pentru că, fiind un spațiu deschis ar putea arăta dezorganizat. Mobilierul alege-l în linii simple. Dacă spațiul permite, poți construi o insulă sau o peninsulă unde să iei masa, iluminată corespunzător.

 

image24

Pendul LED 7 W Atlantis Gold, 1 surse de iluminare

 

Bucatarie mica si ingusta dreptunghiulara

image55 1image10 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

O bucătărie dreptunghiulară îți lasă la îndemână mai multe posibilități de amenajare. Poți așeza mobilierul pe un singur perete pentru ca celălalt să îl folosești pentru a pune o masă. Dacă spațiul este foarte îngust găsește un alt loc pentru masă, iar pe peretele opus folosește rafturi. Te va ajuta atât la design, cât și la organizare.
La fel de bine poți aranja mobila în formă de U, iar în colțul rămas liber să așezi masa cu 2 scaune.

 

Alegerea materialelor si a culorilor in amenajarea bucatariilor mici si inguste

image23 3

 

Sursa foto: womanandhome.com

 

Stilul de amenajare, pe lângă felul în care așezi mobila și obiectele de decor, înseamnă și materiale și culori. În cazul bucătăriilor mici, alege materiale simple, fără decorațiuni. Este cel mai bine, pentru a nu încărca spațiul. Poți opta pentru materiale lucioase, pentru că dau senzația de spațiu ceva mai mare.
În ceea ce privește culorile, alege-le pe cele deschise pentru a mări vizual spațiul. Albul este mereu o alegere sigură. În combinație cu lemn va arăta absolut superb. Dar, chiar dacă este vorba despre un spațiu mic, poți fii îndrăzneț și să alegi mobilier de o culoare închisă. În acest caz pereții  vopsește-i în alb sau, folosește o combinație de culori pentru faianță pentru a obține accentul de culoare dorit.
Oricare variantă îți surâde, nu o aplica peste tot în bucătărie, ci creează doar pete de culoare pentru a nu încărca și obosi ochiul. 

Importanta iluminatului intr-o bucatarie mica si ingusta

image6 3

Sura foto: storables.com

 

Din cauza faptului că este vorba despre un spațiu mic și îngust, iluminatul este un aspect foarte important într-o bucătărie, mai ales că se gătește, deci este nevoie de lumină în plus, axată pe blatul de lucru. Pentru asta poți alege benzile led pe care să le așezi sub mobila suspendată. Le aprinzi atunci când ai nevoie.
Lumina generală, cea din tavan, mai exact tipul de plafonieră, trebuie ales în concordanță cu stilul amenajării. Poți alege spot-uri încastrate în tavan sau cele tip reflector. Sau, dacă ești destul de îndrăzneț, chiar un candelabru la dimensiuni proporționale cu spațiul. Vei avea astfel garantat un stil nonconformist.
Dacă însă ai destul spațiu, poți renunța de exemplu la plafonieră și să optezi pentru iluminatul blatului și doar un pendul deasupra locului de luat masa. 

Sfaturi utile pentru amenajarea unei bucatarii mici si inguste perfecte

image36 2

Sursa foto: checkatrade.com

 

Chiar dacă bucătăria nu este locul din casă unde petreci foarte mult timp, este un loc esențial. Tocmai de aceea în amenajarea ei trebuie să ții cont de câteva lucruri pentru a-ți face șederea acolo mai ușoară și munca mai plăcută.
Bucătăriile mici și înguste au nevoie de ceva mai multă atenție și planificare la amenajare. Este nevoie de spațiu de depozitare. Locul pentru dulapuri este redus și lucrezi cu ce rămâne după ce introduci în plan frigiderul, chiuveta și aragazul. Acestea sunt esențiale, nu poți renunța la ele.
După ce le-ai ales și le cunoști dimensiunile, își poți planifica mobilierul și compartimentarea lui pentru a răspunde cel mai bine spațiului și necesităților tale.
Pentru a nu încărca, alege să construiești mobilă cât mai pe vertical posibil. Rafturile sunt o alegere bună atât pentru depozitare, cât și pentru design. Fiind deschise nu vor încărca peretele.
În ceea ce privește culorile alege-le pe cele pale, neutre, pentru că vor mări vizual locația. Optează pentru pete de culoare prin mobilier sau un perete accent.
Nu uita de lumină, pentru că este extrem de importantă. Alege ce se potrivește stilului de amenajare.