image4 3
Blog

Amenajare Baie | Idei, Poze și Modele | Ghid Complet

În lumea modernă, baia este o oază de intimitate și răsfăț iar modul în care este amenajată poate să influențeze în mod semnificativ experiența ta din fiecare zi. De la spații mici și practice până la băi generoase în case spațioase, fiecare tip de baie are o serie de caracteristici unice.
În acest articol, ne propunem să explorăm modul în care amenajare baie poate fi adaptată cu ingeniozitate la diverse tipuri de medii. Vei putea descoperi secretele unei abordări atent calculate a elementelor de design care vor transforma baia ta într-un sanctuar personalizat care nu satisface doar nevoile de bază ci și răsfață simțurile.

 

Cum ne pregătim pentru planificarea amenajării unei băi?

image7 1Sursa foto: freepik.com 

 

Ar fi bine ca baia să fie amenajată în același stil cu restul locuinței. Atunci când iei deciziile importante pentru design-ul acestui spațiu, ia în considerare necesitățile tale și ale familiei. Decide dacă îți dorești cadă sau cabină de duș, ambele, sau ce alte utilități vrei să ai la dispoziție în baie.
Dacă nu ești sigur de cum să faci ca totul să fie perfect, te poți inspira din idei de amenajare baie ale altora. Le găsești pe internet și le poți aplica cu ușurință și în apartamentul tău. 

 

Cum amenajezi o baie în funcție de dimensiuni?

image78Sursa foto: unsplash.com 

 

Pe lângă stilul de design pe care vrei să îl implementezi la amenajarea băii, ține cont de dimensiunile încăperii. Pentru o baie micuță ai nevoie de soluții pentru a avea la îndemână tot ce îți dorești, în timp ce pentru o baie mare posibilitățile sunt mai multe datorită spațiului generos. 

 

Baie îngustă

image47 1image24 1image58 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

Pentru băile înguste este important să creezi senzația de spațiu ceva mai larg. Pentru asta nu pune pe toți pereții faianță. Alege să folosești o culoare mai închisă pe peretele îngust. Poți crea contrast prin culoarea faianței sau a gresiei. În funcție de cum sunt așezate instalațiile, cada poate fi așezată pe unul din pereții lățimii camerei. 

 

Baie mică

image20 1image31 1image23 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

Pentru o baie mică este nevoie de o paletă de culori neutre și nu foarte tari. Nu încărca vizual spațiul pentru că va fi copleșitor. Și nu uita de lumină, care este esențială într-o baie. Pentru un spațiu mic, este indicat să folosești aplice, pentru a lumina exact spațiile esențiale.

 

image66

Aplica LED 36W baie Mobille Black, LED inclus, 1 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece

 

Baie mare

image41 1image21image46 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

Idei de bai sunt nenumărate atunci când vine vorba despre încăperi mari. Spațiul generos este ofertant din punct de vedere al design-ului. Aici poți opta pentru chiuvetă dublă, așezată pe un blat destul de lat pentru a pune pe el toate cele necesare.
O cadă este perfectă într-o baie mare, mai ales una free standing. Te poți juca cu diferite culori în alegerea gresiei și a faianței, precum și cu formele acestora. În funcție de forma băii poți amenaja aici spații de depozitare, unde să așezi prosoapele, de exemplu. O plantă mare într-un colț va da o notă specială băii tale, la fel și aplicele care vor lumina ambele chiuvete.

 

image25 3

Aplica LED 30W baie Element Black Mini, LED inclus, 1 surse de iluminare, Lumina: Natural, Rece

Cum amenajăm o baie în funcție de forma spațiului?

image85Sura foto: freepik.com 

 

Forma băii pe care dorești să o amenajezi dictează în mare parte cum vei aranja cada, chiuveta, spațiul de depozitare și alte elemente de decor. Studiază bine spațiul, fă-ți o idee despre cum va arăta la final și ia în considerare mai multe variante, pentru a o alege pe cea mai bună.

 

Baie pătrată

image44 1image9image40 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sura foto: pinterest.com

 

Baia pătrată ar putea fi cea mai ușor de amenajat pentru că îți oferă un spațiu simetric. Pereții au aceleași dimensiuni, deci ușor de amenajat. În această situație poți alege să așezi o cadă pe colț, pentru că spațiul o va permite. Iar dacă dimensiunile băii sunt suficient de mari, poți instala și o cabină de duș. Și pentru că, evident, și tavanul este pătrat și ofertant ca spațiu, cel mai bine, pentru lumina generală este să alegi o lustră pentru baie ce nu se va demoda.

 

image3 5

Lustra LED Baie 126W Universee Inspiration White Square XL, LED inclus, 1 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece

 

 

Baie dreptunghiulară

 

image15 1image54 1

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: unsplash.com

 

În cazul unui spațiu dreptunghiular, dar care să fie destul de mare, posibilitățile de amenajare sunt multe. Dacă nu îți dorești o cadă, atunci un duș imens este alegerea perfectă. Pentru acesta folosește faianță și gresie diferite ca model de restul încăperii, dar în aceeași culoare. Sau poți amenaja acest spațiu cu culori în contrast cu restul băii. O altă idee care va scoate baia din anonimat este să folosești chit într-o culoare opusă gresiei și faianței.

 

Cum amenajăm o baie în funcție de tipul locuinței?

image67Sura foto: unsplash.com

 

Felul în care va arăta baia ta ține și de felul locuinței în care se află sau zona din casă în care se regăsește. În cazul în care cauți idei pe internet vei vedea că modele de bai amenajate la bloc diferă de cele amenajate la casă, iar cele de la demisol sunt altfel decât cele de la mansardă. 

 

Baie la bloc

image73image71image56 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

Băile de bloc sunt mai greu de amenajat din cauza faptului că ești constrâns de locul instalațiilor sanitare, care este deja stabilit. Dar, chiar și în acest caz, dacă ții cont de stilul pe care îl dorești, de dimensiuni și de locația instalațiilor, vei putea aranja un spațiu în care să te simți excelent. Folosește mobilier suspendat pentru a creea senzația de spațiu mai mare.

 

Baie la casă

image35 1image49 1image22 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sura foto: pinterest.com

 

Când vine vorba despre o baie la casă, situația stă altfel, pentru că vorbim deja de o un spațiu mai mare care automat este mai ofertant din punct de vedere al design-ului.
Pentru că vorbim de un spațiu generos, este bine dacă îl împarți în funcție de necesități. Ai posibilitatea să alegi obiectele sanitare mai mari, cu forme care se încadrează într-un spațiu generos. Chiar dacă este o cameră mai mare ca standardul, nu folosi foarte multe culori. Limitează-te la maxim trei, pe care să le îmbini armonios. Sau, dacă îți dorești ceva wow, zugrăvește pereții în aceeași culoare, într-o nuanță tare.
O oglindă mare pe unul din pereți va mări și mai mult spațiul și îi va da o notă elegantă, la fel ca o lustră bine aleasă. Folosește luminile de contur prin aplice așezate pe perete. Pentru o imagine unitară, poți folosi același model de aplică și pentru tavan.

 

image6 4

Aplica LED 44W Lines Alb, LED inclus, 3 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece

 

Baie la mansardă

image86image79image64

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

Tavanul înclinat de la mansardă restrânge spațiul băii și o poate face puțin mai dificil de aranjat. Dar, acest lucru o scoate în evidență și se poate profita de lumina naturală care intră pe geamul de pe acoperiș. Lângă acesta se poate așeza chiuveta cu oglindă sau, dacă peretele este destul de lat, chiar o cadă.
Cel mai probabil baia de la mansardă nu este singura din casă, așa că nu va fi nevoie de un spațiu pentru depozitare. Chiuveta cu picior va arăta chic, iar un perete zugrăvit într-o combinație de culori va fi surprinzzător ca imagine. 

Baie la demisol

image69image5 2image51 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

Dacă la mansardă lumina naturală nu este o problemă datorită ferestrelor generoase, la demisol vorbim de exact opusul. Așa că, în primul rând, într-o baie de la demisol trebuie avută în vedere un sistem de iluminat bun. Instalează aplice deasupra oglinzilor pentru a asigura confortul necesar atunci când te aranjezi sau alege oglindă cu LED.
Apoi, culorile obiectelor de decor și ale pereților alege-le cât mai deschise cu putință pentru a da luminozitate băii.

 

image27 2

Oglinda LED 10W baie Wooden, 1 sursa de iluminare

 

Cum amenajăm o baie în funcție de stilul locuinței?

image7 1

Sursa foto: freepik.com 

 

Stilul de amenajare al băii ar trebui să fie același ca în restul locuinței. Dacă ai ales un stil modern, alege-l și pentru baie, pentru că altfel ar fi ciudat să intri într-o baie vintage dintr-un living modern, cu accente de lux. 

 

Baie modernă

image62 1image17 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: fancyhouse-design.com

 

Băile moderne sunt caracterizate prin materialele folosite și prin design-ul simplu. Zona dușului poate fi delimitată de un perete de sticlă, iar dacă spațiul o permite, cada se poate așeza lângă duș, în aceeași zonă delimitată de restul băii.
Materialul și forma bateriilor de la chiuvetă și duș se încadrează și ele în stilul modern.

 

image10 2

Baterie Lavoar Nexus

 

Baie clasică

image33 1

Sursa foto: victoriaplum.com

 

Clasic înseamnă elegant. Astfel că o baie amenajată în acest fel va avea oglinzi, materiale de calitate, culori neutre și calde. Confortul unei băi clasice este dat și de luminile și corpurile de iluminat alese. Unele elegante, din sticlă, ar fi perfecte.

image28 3

Aplica LED 36W baie Ice Black, LED inclus, 1 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece

 

Baie rustică

image70image8 1image63 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

 

Dacă ești adeptul materialelor naturale, precum lemnul, piatra, atunci o baie în stil rustic ți se va potrivi. Alege design-ul băilor de la fermele americane, cu faianță albă, clasică, cu chit negru, obiecte sanitare albe și gresie mozaic și vei obține stilul rustic.

 

Baie vintage

image37 1image29image55 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Băile vintage te ”aruncă” înapoi în timp, dar te vei simți super relaxat într-o așa încăpere. Le este specific nuanțele calde, lemnul, mobilierul patinat, care dă un aspect de vechi. În contrast, dar foarte bine se vor potrivi obiecte sanitare din marmură și pereții cu cărămidă aparentă vopsită în alb.

 

Baie în stil eclectic

image1 2image52 1image38 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

Stilul eclectic este o îmbinare între cele clasic și modern. O baie amenajată astfel va avea culori contrastante, mobilier cu linii drepte și simple. Lemnul, în toată această combinație va da perfect. Folosește-l pe podea sau pe un perete accent.

 

Baie minimalistă

image43 1image80image74

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: renoguide.com.au

 

 

Acest stil se pretează foarte bine băilor mici, pentru că este caracterizat de obiecte simple, suspendate, cu foarte puține obiecte de decor sau deloc, maxim 3 culori. 

 

Baie în stil feng shui

image2 2

Sursa foto: kbrkitchenandbath.com

 

Dacă alegi acest stil de amenajare pentru baia ta, ține cont de regulile feng shui. Una din ele spune că ușa de la baie trebuie ținută mereu închisă și acoperită cu o oglindă. Într-o baie este multă apă, astfel că trebuie adus un echilibru cu celelalte elemente feng shui: foc, pămînt, metal și lemn. Adu în baia ta nuanțe de galben, culori calde, plante, obiecte și accesorii de baie aurii.

 

image60

Baterie Lavoar Antiquity

 

Baie retro

image11 1image84image13 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

 

Stilul retro înseamnă culoare, obiecte masive și metal. Combină obiecte sanitare mari cu faianță colorată și vopsește pereții într-o altă nuanță puternică. Atârnă pe pereți plante curgătoare și pune la cadă o perdea de duș. 

 

Baie de lux

image26 2

Sursa foto: bienalcabinets.com

 

Luxul e dat de lumină, strălucire, materiale de calitate, culori metalizate, oglinzi încadrate. Pune într-o astfel de baie o podea cu un design special, o faianță simplă și o cadă free standing, iar rezultatul va fi spectaculos. 

 

Baie în stil scandinav

image87image36 2image32 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Acest stil este folosit în băile mici, unde este nevoie de puțin mobilier, culori deschise, chiar alb, pentru a nu încărca spațiul. Obiectele sanitare sunt simple, fără încărcături și se folosesc în combinație cu lemn sau bambus, totul rezultând într-un aspect simplu și aerisit.

 

Cum amenajăm o baie în funcție de materialele folosite pentru finisaj?

image19 2

Sursa foto: freepik.com

 

În funcție de stilul pe care îl alegi pentru baie vei alege și finisajele pe care le vei folosi. O baie retro poate avea piatră pe jos, una clasică travertin, iar una chic mozaic în culori tari. Alegerea e a ta.

 

Baie cu gresie și faianță

image72

Sura foto: anvekitchenandbath.com

 

Gresia și faianța sunt cele mai folosite materiale în amenajarea unei băi. Dar, chiar dacă folosești clasicele materiale, baia ta nu trebuie să fie plictisitoare. Gresia și faianța se găsesc în culori și forme infinite. Așa că, în funcție de preferințe și alegeri poți avea o baie unică.
Nu te teme să alegi o gresie cu model. În acest caz faianța trebuie aleasă cu grijă și una nu foarte încărcată. Zona căzii sau a dușului poate fi delimitată printr-un alt model de faianță și gresie ca restul băii.
De asemena, felul în care acestea sunt așezate pot da un aer aparte băii. Pune faianța în model spic, pe verticală sau în zig zag. Gresia așeaz-o sub formă de romb și se va crea astfel senzația de spațiu mai mare.
Orice ai alege însă, ține cont de mărimea băii. Dacă este o baie mică alege dimensiunile gresiei și faianței în concordanță cu acest lucru. Poți opta pentru dimensiuni mai mari ale plăcilor dacă le vei așeza într-o baie cu dimensiuni mari.

 

Baie cu piatră naturală

image34 1image77image57 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

Dacă faci o astfel de alegere, înseamnă că îți dorești o baie modernă, clasică sau un retro. Piatra îi dă un astfel de aer, în timp ce marmura este elegantă. Ține cont însă că acestea sunt materiale destul de pretențioase, greu de întreținut.
Dacă însă le vei alege, pentru o notă aparte și care va da o eleganță ieșită din comun, fii îndrăzneț și alege un candelabru pentru a obține lumina perfectă. Cu siguranță că vei avea o baie unică.

 

image76

Candelabru cu pene naturale Puff 600, 8 surse de iluminare

Baie cu travertin

image82image16 1image48 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

Travertinul are un aspect plăcut, iar nuanțele de bej și maro sunt predominante. Va da astfel un aer neutru băii tale, un aer cald și primitor. Îl poți folosi atât pe podea, dar și în zona cabinei de duș. Va arăta excelent în combinație cu o culoare pală a pereților și, de ce nu, cu o faianță care să îl completeze armonios.

Baie cu mozaic

image12image53 1image68

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

Mozaicul în baie nu mai este la fel de folosit ca în urmă cu câțiva zeci de ani. Dar, o combinație îndrăzneață poate da chiar bine în baia ta. Poți pune mozaic pe podea, pe unul din pereți sau doar pe o zonă îngustă, de jur împrejurul băii. Alege culori îndrăznețe care să se potrivească cu paleta de culori din restul casei.

 

Baie cu parchet

image61image65image86

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sura foto: pinterest.com

 

Parchetul este recent folosit în amenajarea băilor. Se găsește parchet special pentru așa ceva, rezistent la umiditate. Așa că nu ai vreun motiv să nu îl așezi în baia ta. Pe lângă faptul că va arăta excelent, va da o notă calcă încăperii. Pentru o notă modernă, unitară, îl poți folosi și pe zone mici de pe perete.

 

Cum amenajăm o baie în funcție de utilitate

image18 1

Sursa foto: adorable-home.com

 

Pe lângă atmosfera relaxantă pe care ți-o dorești pentru baia ta, nu uita totuși de utilitatea încăperii. Gândește amenajarea astfel încât totul să îți fie util și la îndemână.

 

Baie cu cadă

image45 1image50 1image83image59 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

Dacă ești o persoană căreia îi place să stea în cadă, să facă băi lungi, cu spumă, atunci este clar că nu poți renunța la acest obiect. Alege cada în funcție de spațiul băii, de locul în care vrei să o așezi. Poți opta pentru o cadă ce se poate încastra sau pentru una free standing, în funcție de stilul pe care dorești să-l obții.
Pe piață se găsește o ofertă nelimitată de forme și materiale ale căzilor. Alege ce se potrivește cel mai bine în spațiul din baia ta. Căzile rotunde, pătrate sunt potrivite pentru spațiile mari, în timp ce cele dreptunghiulare își pot găsi locul în orice baie. Cele pe colț salvează din spațiu și sunt chic. În ceea ce privește materialul din care sunt confecționate, și aici ai de unde alege, în funcție de bugetul de care dispui.

Baie cu cabină de duș

image39 1image81image75

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

Dacă însă o cadă ar încărca prea mult spațiul sau ești mereu pe fugă și preferi dușurile rapide, atunci ia în considerare amenajarea unui spațiu pentru duș. Delimitează-l prin alegerea unei faianțe speciale prin culoare sau formă, la fel și gresia. Folosește un perete de sticlă din tavan până în podea sau unul așezat pe un perete îmbrăcat în faianță. Oricum, va arăta super bine. 

Cum amenajăm o baie în funcție de culoarea pereților?

image30 1

Sursa foto: rockmystyle.co.uk

 

Dacă nu alegi să îmbraci pereții în faianță, atunci îți va rămâne loc pentru zone zugrăvite. În funcție de stilul ales, pereții pot fi vopsiți în culori tari, dacă alegi stilul retro sau în nuanțe de verde pentru un stil vintage. Pentru stilul scandinavic culoarea albă este cea mai potrivită, în timp ce pentru un stil modern negrul sau culori închise ar fi îndrăznețe. 

Indiferent de culorile pe care le vei alege, asigură-te că se potrivesc cu restul culorilor din baie, cu stilul de amenajare și cu așteptările pe care le ai pentru final. Nu îți fie teamă de culori, ele pot completa excelent întreg planul de amenajare. 

Ar fi bine dacă ai folosi un program de design înainte de a decide, pentru că vei vedea exact cum se combină totul. Nu trebuie să fii designer pentru a face asta, se găsesc programe gratuite și foarte simplu de utilizat. 

Sfaturi pentru amenajarea unei băi perfecte

image42 1

Sursa foto: capitolkitchensandbaths.com

 

Baia este locul în care începe relaxarea după o zi grea, așa că este foarte important să fie așa cum ți-o dorești. Pentru ca aspectul să fie pe placul tău, pune pe hârtie ceea ce îți place: culori, cu faianță și gresie, piatră sau travertin sau parchet, cadă sau duș, stil mai pe vechi sau modern.
Apoi, în funcție de spațiu schițează amplasamentul fiecărui obiect sanitar și de decor. Nu uita că în baie te pregătești înainte de o ieșire, așa că lumina este extrem de importantă. Chiar dacă ai lumină naturală, atunci când folosești baia ai nevoie de și de lumină artificială.
Nu doar că lămpile bine așezate dau confort și pun în valoare baia, dar sunt absolut necesare în dreptul oglinzii. Așa că nu trece cu vederea acest aspect și alge cele mai bune lămpi pentru baia ta.