image18
Blog

Amenajare baie mica: + 60 poze si idei din care sa te inspiri

Amenajarea unei băi este destul de dificilă, pentru că într-un spațiu relativ restrâns trebuie să ai la îndemână toate cele necesare, să fie și pe placul tău, dar și funcțională pentru toată familia. De aceea, când vine vorba despre băile mici, lucrurile se complică. Nu este imposibil să ai un spațiu așa cum ți-l dorești. Totul ține de planificare, iar idei amenajare baie mica sunt destule.

 

Lucruri importante de luat in calcul la amenajarea unei bai mici

image4

Sursa foto: freepik.com 

Dacă nu știi cum trebuie amenajat un astfel de spațiu, internetul este o sursă infinită de modele de amenajare baie mica. Asigură-te însă că modelele care îți plac se potrivesc spațiului pe care îl ai acasă.
Înainte de a cumpăra mobilier pentru baie sau de a-l comanda pe internet, măsoară foarte bine spațiul în care urmează să îl așezi și asigură-te că se potrivește perfect.
Alege culorile astfel încât să lumineze spațiul, iar toate astea hotărăște-te după ce știi sigur ce tip de design îți dorești. La final totul trebuie să fie unitar.

Cum sa amenajezi o baie mica in functie de tipul imobilului?

image53

Sursa foto: freepik.com 

 

Amenajarea băii se face ușor diferit dacă aceasta se află la bloc sau la casă. În principal este vorba despre felul în care sunt deja așezate instalațiile sanitare și cele electrice. Dacă la casă se mai pot face modificări, la bloc este mai dificil și mai costisitor să faci asta.

Amenajarea unei bai mici de apartament

image19image12image23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

Amenajari bai mici de bloc este ceva mai dificil de realizat din cauza faptului că instalațiile sunt deja configurate și nu prea pot fi modificate, având în vedere că sunt așezate pe coloană. Până la urmă acest lucru nu este neapărat un impediment, ci un aspect de care să ții cont încă de la început.
În ceea ce privește culorile alege-le pe cele neutre, în nuanțe deschise. Este nevoie ca spațiul să fie luminos. Foarte important în amenajare bai mici de apartament este lumina pe care o alegi. Folosește plafoniere care să nu ocupe foarte mult spațiu sau chiar spoturile sunt o alegere excelentă. 

 

image17

Lustra LED Baie 72W Universee Inspiration White, LED inclus, 1 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece

Amenajarea unei bai mici la mansarda
image48image15image2

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Mansarda este un spațiu ofertant datorită spațiului ce poate diferi de la o locuință la alta, în funcție de forma acoperișului. Așa că amenajare baie mica mansarda este o provocare, oriunde s-ar afla spațiul.
În cele mai multe cazuri, dacă s-a proiectat de la început ca un spațiu pentru baie, va exista un luminator. Dacă nu, primul lucru în amenajare este să faci unul, pentru că lumina este extrem de importantă. Apoi, decide-te dacă vrei cadă sau un duș. Dar, și această opțiune va trebuie să se armonizeze cu spațiul existent. 

Amenajarea unei bai mici la casa

image13image30image43

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

La o casă amenajarea băii este un proces ceva mai simplu, mai ales dacă locuința se construiește de la zero. În acest caz toate detaliile le gândești încă de la început și totul e mai simplu. Dacă însă casa este construită deja și faci o reamenajare a băii, poate că o cadă ar fi o alegere bună. 

Pentru că este vorba despre o baie mică, folosește-te de trucuri pentru a da senzația de spațiu mai mare: pune oglinzi și pe lângă lumina generală din plafon folosește aplice pentru a ilumina anumite zone din încăpere. 

 

image5

Aplica LED 36W baie Moderna, LED inclus, 1 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece

Cum sa amenajezi o baie mica in functie de spatiul disponibil ?

image60

Sursa foto: unsplash.com 

Mai mult decât tipul locuinței în care se află baia, cel mai important este spațiul acesteia și configurația. Chiar dacă este vorba despre o baie mică, felul în care sunt așezate instalațiile sau fereastra dictează felul în care vei aranja mobilierul. Și suprafața băii contează, pentru că fiecare jumătate de metru în plus lasă loc de manevră în alcătuirea design-ului.

Amenajare baie mica de 4 mp

image26

Sursa foto: freepik.com 

 

Amenajare baie mica 4 mp este relativ ușor de realizat pentru că se încadrează în spațiul des întâlnit pentru o baie de apartament. Poți opta deci pentru o cadă sau dacă nu îți dorești una, un duș generos se va încadra perfect.
În funcție de configurație este posibil să aibă loc și o mașină de spălat. Dacă nu îi găsești un spațiu, alege să o așezi sub chiuvetă, lângă pune un dulăpior pentru depozitare, iar blatul de deasupra va crea o imagine unitară. 

Amenajare baie mica de 3 mp

image27

Sura foto: freepik.com 

 

La o amenajare baie mica 3 mp  spațiul, cel mai probabil, nu va mai permite o cadă. Pentru a nu da senzația de înghesuială, un duș walk in ar fi alegerea cea mai bună. O chiuvetă suspendată, cu un dulăpior deasupra ei vor fi perfecte pentru baia ta. Alege culori din gama bej-ului sau gri foarte deschis, iar gresia contrastantă.
Pentru că este totuși un spațiu care poate deservi și pentru machiaj, alege o oglindă cu led-uri. Vei avea lumină suficientă într-un spațiu restrâns. 

 

image51

Oglinda LED 18 W de baie Sun Shine,1 sursa de iluminare

Amenajare baie mica de 2 mp

image9image11image24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Amenajare baie mica 2 mp poate părea imposibilă, dar nu este. Provocarea constă în alegerea potrivită a mobilierului. Într-un spațiu atât de restrâns rezumă-te la strictul necesar: un vas de toaletă, o chiuvetă mică și un duș cu scurgere în podea, pentru a economisi chiar și câțiva centimetri cu pragul dușului.
Pune câteva rafturi deasupra vasului de toaletă, un dulap îngust deasupra chiuvetei, iar pe peretele dușului poți crea un mic suport pe care să așezi cele necesare. 

Amenajare baie mica de 1 mp

image21image61image42

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Dacă este vorba despre amenajare baie mica 1 mp atunci cel mai probabil este vorba despre o baie de serviciu. În cazul acesta nu vei avea loc decât de un vas de toaletă și o chiuvetă.
Design-ul în acest caz se îndreaptă către pereți. Poți alege ca jumătatea de jos să o vopsești într-o culoare închisă, iar restul într-un în contrast sau chiar să optezi pentru tapet.
Într-o astfel de baie nu este nevoie de lumină foarte multă sau axată pe anumite zone, așa că o plafonieră este perfectă.

 

image63

Lustra LED Baie 126W Universee Inspiration White Square XL, LED inclus, 1 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece

Cum sa amenajezi o baie mica in functie de dus?

image10

Sursa foto: freepik.com 

Spațiul băii înseamnă, prin definiție cadă sau duș. Cât de mic ar fi spațiul destinat băii, acestea sunt elementele principale cărora ar trebui să le găsești locul potrivit. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, alege unul dintre ele. 

Amenajare baie mica cu cada

image37image55image58

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Atunci când vorbim despre amenajare bai mici cu cada este important sa iei în considerare mai multe aspecte. Spre exemplu, în cazul în care vei face o amenajare baie mica cu cada pentru casa ta, folosește culori deschise pentru a mări vizual spațiul, deoarece cada va ocupa destul de mult loc și atunci nu este nevoie să aglomerezi. O plantă într-un colț ar putea fi tot decorul de care ai nevoie. 

Amenajare baie mica cu dus walk in

image36image38image20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Amenajare baie mica cu dus este alegerea cea mai potrivită dacă spațiul redus al băii este și unul îngust. Alegerea de amenajare baie mica cu dus walk in așezat în capătul încăperii va da o senzație de spațiu datorită scurgerii în pardoseală. Acest lucru dă continuitate podelei, unde poți folosi aceeași gresie peste tot.

Amenajare baie mica cu cabina de dus

image54

Sura foto: freepik.com 

Dacă ai în plan o amenajare baie mica cu cabina dus , să știi că ai făcut o alegere bună. Cabina de duș îți va pune la dispoziție locul necesar pentru această activitate fără a lua prea mult din restul spațiului. Amenajare bai mici cu cabina de dus este potrivită oricărei configurații, mai ales dacă dușul este așezat pe colț. 

Amenajare baie mica de serviciu

image62image29image32

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Amenajare baie mica de serviciu va fi una minimalistă. Într-un astfel de spațiu restrâns ai nevoie de o toaletă și o chiuvetă. Pentru decor însă, poți pune câteva rafturi deasupra vasului de toaletă și poți folosi tapetul pentru un aspect wow. Astfel, amenajari bai mici fara cada se poate transforma într-un proiect de amenajare simplu, dar de efect. 

 

Cum sa amenajezi o baie mica in functie de finisaje?

image46

Sura foto: freepik.com 

 

Design-ul pe care îl alegi pentru amenajarea băii va da tonul finisajelor. Vei alege unele cu linii drepte pentru o baie modernă, unele colorate pentru o baie boho sau unele aurii pentru o baie elegantă. La fel, și mobilierul și culorile pereților vor completa atmosfera pe care ți-o dorești. 

 

Baie mica cu gresie si faianta

image7

Sura foto: freepik.com 

 

Gresia și faianța sunt cele mai întâlnite elemente de finisaj într-o baie. Pentru un spațiu mic însă încearcă să folosești aceeași culoare pentru unitatea vizuală. Dacă însă îți dorești un efect wow, folosește gresie cu imprimeu în combinație cu o faianță albă. 

 

Baie mica cu mozaic

image14image34image39

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

Mozaicul poate fi o alegere bună pentru o baie folosită de o persoană veselă, dacă alegi culori vibrante. Pentru o baie ceva mai clasică folosește-te de combinația alb-negru. Peretele dușului sau cel de lângă cadă poate ieși în evidență dacă îl îmbraci în mozaic, iar pentru restul băii folosești o culoare uni. 

 

Baie mica cu piatra naturala

image28image56image41

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Pentru că vorbim de o baie de dimensiuni reduse, iar piatra naturală este un element impozant, nu o folosi pe zone întinse. Pune-o în spatele chiuvetei sau chiar ca un brâu îngust de jur împrejurul pereților. Sau poți alege o chiuvetă din piatră naturală, iar aspectul va fi unul inedit.

 

Cum sa amenajezi baia mica in functie de stil?

image49

Sursa foto: marthastewart.com

Ar fi bine ca stilul pe care îl alegi pentru amenajarea băii să fie același ca în toată locuința. Vei avea astfel un tot unitar, o coerență în amenajare. 

 

Amenajare baie mica moderna

image52image33image3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

Cele mai multe amenajari bai mici moderne se îndreaptă către stilul modern, pentru că este unul actual, ce nu implică foarte multe detalii. Așa că dacă ai în plan un proiect de amenajare baie mica moderna alege linii drepte, simple. Poți opta și pentru ceva elemente de decor, dar în același stil simplu și curat. Folosește culori neutre sau închise pentru mai mult dramatism.

 

Baie mica vintage

image35image57image22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

Stilul vintage aduce aminte de epoci trecute, este un stil destul de încărcat și plin de culoare. Poți folosi un tapet cu foarte multe elemente, o chiuvetă cu picior și o vană free standing, cu picioare din metal. 

Baie mica stil clasic

image40

Sursa foto: unsplash.com

 

Clasicul va fi mereu la modă. Dacă îți dorești o baie elegantă,  care să se potrivească oricărei tendințe, alege materiale de calitate, gresie și faianță în culori neutre și poți apela chiar la lemn. Pentru a obține un efect interesant, poți combina aceste elemente cu un candelabru impresionant pe care nu s-ar aștepta nimeni să îl regăsească într-o baie.

image45

Candelabru Explosion Gold, 9 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece

Baie mica stil minimalist

image50image1image59

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

Stilul minimalist sau cel scandinav se potrivește perfect unei băi mici. Asta înseamnă că în afara lucrurilor esențiale și a culorilor neutre nimic nu încarcă inutil spațiul. Totul este așezat acolo unde îi este locul, liniile sunt extrem de simple, drepte, fără decor. Podeaua și pereții sunt în același ton, cu forme sau culori simple, uni. 

Baie mica in stil Feng Shui

image25

Sursa foto: freepik.com

 

Feng shui spune că ușa de la baie trebuie ținută mereu închisă și acoperită cu o oglindă. La fel, este important să aduci multe plante în acest loc pentru a contracara apa care este din abundență. Culoarea predominantă ar fi bine să fie galbenul și auriul. O poți integra în baia ta prin accesorii.

image8

Baterie Lavoar Antiquity

Importanta iluminatului in amenajarea unei bai mici

 

image17

Lustra LED Baie 72W Universee Inspiration White, LED inclus, 1 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece

 

image47

Aplica LED 30W baie Focus Mini Silver, LED inclus, 1 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece

 

Lumina într-o baie este unul din elementele de care trebuie neapărat să se țină cont atunci când este gândită amenajarea. Este cheia felului în care va fi pus în evidență design-ul sau dimpotrivă, va fi ”ascuns” din cauza întunecimii. Lumina este cu atât mai importantă cu cât vorbim despre o baie mică, ce de obicei nu are ferestre sau are una foarte mică.
În primul rând este nevoie de o lumină generală, cea din plafon. Aceasta poate fi aleasă în concordanță cu stilul de amenajare sau dimpotrivă, exact în stilul opus, tocmai pentru a scoate în evidență un candelabru extravagant într-o baie clasică, de exemplu. Vei obține astfel un efect excepțional.
Foarte importantă este lumina din jurul oglinzii. Aici este zona în care te pregătești sau chiar te machiezi, deci este nevoie ca fiecare detaliu să se vadă foarte bine. Poți folosi aplice sau oglinzi cu lumină integrată.
Nu este de neglijat nici lumina de contur, acele accente de lumină care sunt așezate pentru a scoate în evidență un element de decor. Astfel, o aplică mai mică sau un spot se poate așeza în așa fel încât să lumineze o plantă, un colț mai întunecat sau zona dușului, de exemplu.
Gândește poziționarea luminilor încă de la început, din faza de proiect a amenajării. Astfel vei știi exact unde este nevoie de fire electrice sau de prize. Dacă te vei hotărâ când proiectul este aproape gata va fi dificil să mai ceri electricianului să facă modificări. 

Cum alegi culorile in amenajarea unei bai mici?

image44image6image31

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Spațiul unei băi mici poate fi mărit vizual dacă se folosesc culori neutre, pale. Aceasta este alegerea cea mai sigură dacă ți-e teamă să nu greșești. Dacă însă ai ceva mai mult curaj, nu elimina culorile tari sau pe cele închise, dar nici formele unui tapet, de exemplu. Cheia este să nu le folosești în exces și pe toți pereții.
Alege să pui o culoare tare sau o gresie extravagantă pe peretele de la duș sau cadă, sau poți vopsi într-o culoare închisă jumătatea de jos a pereților sau poți face un brâu la jumătate peretelui dintr-o culoare contrastantă cu restul băii.
Mobilierul poate fi și el alabastru, galben, negru, de ce nu? Dar în acest caz alege pereții albi.
Dacă alegi faianță și gresie albe sau în culori deschide, obține contrastul printr-o culoare mai închisă a rosturilor.
Fii îndrăzneț și alege un tapet înflorat sau cu păsări colorate pentru jumătatea superioară a pereților. 

Sfaturi utile pentru amenajarea unei bai mici perfecte

image16

Sursa foto: freepik.com 

 

Baia perfectă este cea care răspunde cel mai bine necesităților tale și ale familiei. Așadar, stabilește cine o va folosi și ce stil de amenajare îți dorești. În funcție de asta, alege paleta de culori.
Dacă ai loc pentru a instala o cadă sau un duș, fă asta. Sunt mereu utile, chiar dacă ai mai multe băi. Dacă însă este vorba despre o baie de serviciu, poți obține acel element wow din combinația de culori.
Nu neglija din proiect importanța luminii. Alege o plafonieră, chiar un candelabru la care nu s-ar fi gândit nimeni că ar putea fi pus într-o baie. În funcție de stilul de design, configurația spațiului și destinația băii, alege lumini de contur sau o oglindă cu led.
Fiind vorba despre o baie mică, rafturile sunt o opțiune bună pentru a depozita lucrurile necesare. Folosește lemnul, va da foarte bine.
Pentru a vizualiza și apoi pentru a lua cea mai bună decizie, folosește un program de design pentru începători. Sunt multe gratuite pe internet. Nu trebuie să fii un expert în asta, dar îți vei face o idee despre cum va arăta baia ta.