Livingul este una din încăperile casei în care toată familia petrece timp. Ori în fața televizorului, ori la o cafea dimineața, ori la un joc seara. Din aceste motive, procesul de amenajare living apartament ar trebui bine gândit, pentru ca rezultatul să răspundă nevoilor tuturor membrilor familiei.
Dar, totul devine puțin mai complicat atunci când este vorba despre un spațiu mai mic, cum ar fi un apartament de bloc. Mobila și aranjarea ei devin o provocare, la fel și alegerea culorilor și a zugrăvelii.
Ingeniozitatea și ideile bine puse în practică însă vor duce la o amenajare living apartament bloc perfectă. Dar, nu uita că în astfel de spații mici lumina este extrem de importantă. Felul în care sunt puse în valoare prin iluminat diferite zone ale sufrageriei, poate transforma întreaga încăpere.
Cum amenajezi spatiul livingului intr-un apartament?
Sursa foto: freepik.com
Pentru că livingul este o cameră destinată tuturor celor care locuiesc într-un apartament, amenajarea lui trebuie să fie pe placul tuturor, dar și să răspundă nevoilor fiecăruia.
Așadar, nu uita că în living de obicei este așezat un televizor, o măsuță de cafea și o canapea comodă. O bibliotecă își poate găsi locul aici, iar dacă în casă locuiesc și copii mici, un colț amenajat pentru jucăriile lor i-ar ține aproape de familie în timpul jocului.
În ceea ce privește alegerea luminii, un candelabru sau o aplică cu led ar fi o alegere bună. Sunt modele versatile care se potrivesc cu orice tip de mobilă.
Cum amenajam un living la bloc in functie de dimensiuni?
Sursa foto: freepik.com
În cele mai multe cazuri, apartamentele de bloc nu au dimensiuni extrem de generoase, deci nici living-urile nu sunt mari. De aceea, în amenajarea lor ar fi bine să ții cont de fiecare colțișor și să îl ”exploatezi”.
Poate fi pus în valoare fie printr-un mobilier multifuncțional, fie printr-o bibliotecă, fie printr-o culoare deosebită sau rafturi deschise.
Living ingust
Sursa foto: homedit.com
Specialiștii spun că într-un astfel de spațiu cel mai bine este ca pe un perete să așezi mobilierul, iar pe cel opus o canapea.
În ceea ce privește mobilierul, poți alege o bibliotecă pe întreg peretele. Astfel vei putea aranja acolo atât cărți, cât și obiecte de decor. În mijloc poți pune un televizor.
În ceea ce privește canapeaua, orientează-te către una cu un design minimalist, pentru a nu încărca prea mult spațiul, și dacă se poate să fie și extensibilă. Nu știi niciodată când ai nevoie de un spațiu în plus pentru dormit.
În ceea ce privește iluminatul, alege o piesă cât mai apropiată de tavan, cum ar fi o aplică sau un candelabru mai micuț, pentru a nu da senzația de încărcare. Unul așezat pe lungimea camerei ar fi ideal.
Living mic
Sursa foto: bhg.com
Pentru un living mic alege un stil minimalist și culori cât mai deschise. Albul pentru mobilier ar fi o alegere excelentă. Pe un perete poți așeza un televizor, iar în jurul lui ar da foarte bine câteva rafturi. Peretele de accent poate fi vopsit într-o culoare diferită, în contrast eventual cu albul restului pereților sau chiar pus un tapet cu un model îndrăzneț.
Un lampadar așezat într-un colț ar mări acea zonă a camerei, iar lumina degajată pe timp de seară nu-i va deranja pe cei care se uită la televizor.
Living de dimensiuni mari
Sursa foto: thespruce.com
Dacă vorbim însă de un living de dimensiuni mari, întâlnit de obicei la casă sau într-o vilă nou construită, amenajarea poate merge la un alt nivel. Libertatea de mișcare este mult mai mare aici.
Cu siguranță se va potrivi o canapea mare, modulară. Peretele pe care este așezat televizorul poate fi decorat cu riflaje, cu un tapet cu un model ceva mai încărcat, cu o mobilă modernă sau chiar cu un șemineu șic. Posibilitățile sunt multiple într-un spațiu generos.
Sursa foto: thespruce.com
Paleta de culori pentru un astfel de spațiu este și ea mai largă. Dacă ai un astfel de living generos, nu te feri de culorile închise, chiar de negru. Acestea dau eleganță spațiului, iar o combinație cu mobilier de culoarea lemnului, de exemplu, va fi un rezultat plăcut ochiului.
Sursa foto: ruggable.com
Într-o încăpere mare lumina este foarte importantă. Alege un candelabru generos, va ”îmbrăca” frumos tavanul. Și pentru că vorbim de un spațiu mai mare, aplicele de perete, puse lângă o piesă de mobilier o vor pune în valoare.
Cum amenajam sufrageria la bloc in functie de forma camerei?
Sursa foto: freepik.com
Forma unei camere dictează felul în care este amenajată. Mobila se așează într-un fel în care să o facă să pară mai mare, să lase loc suficient de mișcare, dar și să îndeplinească funcțiile pentru care este creată. Dacă sufrageria are multe uși și geamuri poate fi util sau dimpotrivă, să îngreuneze tot procesul, mai ales dacă este vorba despre amenajare sufragerie bloc, unde spațiul este redus.
Sufragerie patrata
Sursa foto: pinterest.com
O sufragerie pătrată ar trebui să fie destul de ușor de aranjat pentru că forma camerei nu te limitează. Cel mai bine ar da ca aspect o mobilă așezată simetric. Dacă nu îți dorești un televizor în living, ci dorești o amenajare potrivită pentru discuții, alege două canapele mai mici așezate față în față, iar mijloc așează o măsuță de cafea.
În acest caz doi pereți opuși pot fi vopsiți în aceeași culoare, iar astfel va da senzația de îngustare a camerei. Un candelabru rotund va echilibra formele pătrate ale camerei și va da o notă de eleganță.
Sufragerie dreptunghiulara
Sursa foto: impressiveinteriordesign.com
În cele mai des întâlnite cazuri, sufrageriile de apartament au formă dreptunghiulară, astfel că amenajare sufragerie apartament este unul din topic-urile cel mai des întâlnite în discuțiile cu specialiștii.
În acest caz, dacă spațiul este destul de generos, poți opta pentru o canapea mai mare. În funcție de cum sunt așezate geamurile și ușa, canapeaua poate fi așezată pe colț sau în acest loc ar merge foarte bine ori o bibliotecă, ori niște rafturi așezate asimetric, sub care se poate pune un lampadar.
În cazul în care spațiul nu permite, o veioză interesantă poate lumina de pe unul din rafturi și va da un aer șic zonei respective.
Nu te feri de tablouri, de tapet, de culori puternice. Forma unei sufragerii dreptunghiulare permite decorațiuni îndrăznețe.
Dar, în același timp, nu uita de funcționalitate. Chiar dacă alegi mobilă modernă, alege-o în așa fel încât să ofere spații de depozitare și chiar unele elemente să fie multifuncționale.
Sufragerie cu multe geamuri si usi
Sursa foto: ideipentrucasa.ro
Chiar dacă la prima vedere pare destul de greu de aranjat o sufragerie cu multe geamuri și uși, această dispunere poate fi însă interesantă.
Așează mobilierul înspre mijlocul camerei și delimitează-l cu un covor pătrat, mare.
Într-unul din colțuri poți amenaja o bibliotecă pe colț. Sau, pune cîteva tablouri asimetrice , iar dedesubt un fotoliu în care să citești.
La fel de șic ar arăta o canapea așezată între geamuri, cu niște tablouri în culori multe și supradimensionate, deasupra.
Sursa foto: ideipentru casa.ro
În acest caz perdelele ar putea juca un rol important. Pentru că sunt multe, alege unele într-o singură culoare și fără modele. Lasă-le să cadă pe podea și obții astfel o amenajare cool.
Cum amenajam livingul in functie de stilul apartamentului?
Sursa foto: unsplash.com
De obicei, stilul de amenajare al living-ului dă tonul în amenajarea întregului apartament. Dar, nu este obligatoriu. Poți alege un alt design pentru fiecare cameră în parte, în funcție de cum vrei să te simți în fiecare. Astfel, living-ul poate fi modern, în timp de dormitorul este unul vintage.
Living modern
Sursa foto: home-designing.com/pinterest.com
Imaginează-ți negru, auriu, o lustră cu led, un televizor mare, riflaje, texturi diferite. Este imaginea unui living modern. Dar, în funcție de preferințele tale, poți jongla cu culori pastelate, mobilă cu diferite accente, tablouri, perne decorative.
Important este ca la final totul să arate impecabil, să aibă un aer modern și să răspundă necesităților tale și ale celor care folosesc livingul.
Living clasic
Sursa foto: pinterest.com
Pentru o amenajare clasică a unui living detaliile sunt importante. Mobilierul este unul cu diferite decorațiuni, o vitrină clasică ar fi ideală. Dacă îți dorești un look modernizat, această piesă de mobilier poate fi recondiționată și vopsită într-o culoare care să se potrivească cu restul decorului.
Un covor cu imprimeuri clasice și culori neutre îmbracă foarte bine spațiul, iar accentul pus de perne decorative sau lumini de accent sunt ideale.
Living rustic
Sursa foto: countryliving.com
Un living rustic presupune culori din natură, lemn, piatră. Așadar, dacă ai o suprafață mai mare, câteva ginde în culoarea lemnului ar fi ideale.
Sursa foto: countryliving.com
Canapea și fotolii din piele maro deschis, mobilier la fel, în tonuri de maro vor transforma livingul într-unul cozy. Iar elementele decorative în același ton sau câteva în culori contrastante îl vor face atrăgător.
Living vintage
Sursa foto: thespruce.com
Pentru o amenajare vintage alege culori neutre sau pale. De efect vor fi materialele cât mai naturale, dar și un element din fier forjat.
Mobilierul tapițat, la fel ca cel masiv sunt elementele centrale ale acestui stil de amenajare. De asemenea, motivele florale se pot regăsi atât într-un tapet, în țesăturile pernelor sau ale draperiilor.
Living minimalist
Sursa foto: thespruce.com
Design-ul minimalist presupune linii drepte, mobilier puțin, la fel și culori neutre și nu mai mult de trei.
O astfel de amenajare se potrivește unui living micuț, care nu suportă multă mobilă. Astfel, un televizor pe perete și o comodă suspendată vor mări vizual spațiul. O canapea cu linii simple și într-o singură culoare va fi confortabilă și nu va încărca. Optează pentru o lustră simplă, care să lumineze bine.
Lustra LED 150W Zig Zag Alb Patrat
Living retro
Sursa foto: freepik.com
Pentru o imagine retro a livingului folosește mobilă recondiționată sau una nouă, dar cu acele detalii care să te ducă cu gândul la retro.
Nuanțele de maro închis sunt potrivite pentru acest stil. Un perete cu cărămidă aparentă vopsită în alb, pe care să așezi câteva tablouri cu tentă retro ar arăta excelent.
Sursa foto: pinterest.com
Mobilierul simplu, cu mânere din lemn este specific acestui tip de design, la fel și nuanțele închise de verde sau roșu.
Pentru a adăuga o tentă modernă amenajării, o lampă ce combină cele două stiluri este perfectă.
Living de lux
Sursa foto: pinterest.com
Când spui lux, spui elegant. Un astfel de stil de amenajare se potrivește cel mai bine unui living mare. Dar, cu imaginație și un spațiu bine împărțit și un living de la bloc poate fi luxos.
Acest stil este caracterizat de elemente strălucitoare, texturi fine și culori în contrast.
Un covor pufos îmbracă foarte frumos podeaua, iar la geamuri draperii din catifea și perdele simple ar arăta perfect.
Alege o canapea elegantă, masivă, din material textil și o măsuță de cafea din sticlă.
Iar întregul design al încăperii va fi completat de un candelabru mare, care va împrăștia lumina într-un mod elegant.
Candelabru Divino Silver 600 E14 LM
Living in stil scandinav
Sursa foto: nikkisplate.com
Stilul scandinav este din ce în ce mai prezent în preferințele de amenajare datorită simplității și funcționalității lui.
Acest lucru înseamnă mobilă puțină, funcțională, spațiu aerisit. Nu este neapărat să folosiți foarte mult alb. Combinarea albului cu negru, de exemplu, dă un rezultat bun. Poți integra și galbenul în decor sau un maro-roșiatic.
Etajerele sunt specifice acestui stil, iar într-un living de apartament, nu foarte spațios, sunt o soluție bună, care nu încarcă.
Idei de amenajare pentru sufragerie in functie de compartimentare
Sursa foto: freepik.com
Pe lângă stilul de design, idei amenajare living apartament se restrâng în funcție de compartimentarea acestei camere. Într-un fel trebuie așezată mobila dacă este o cameră de trecere și în alt fel dacă este un open space cu bucătăria.
Sufragerie decomandata
De cel mai multe ori, sufrageria este o cameră decomandată, ceea ce înseamnă că în ea se intră dintr-un hol. Acest lucru permite amenajarea așa cum îți dorești, singurele ”restricții” fiind impuse de forma camerei.
Dar, chiar și așa, nu uita să folosești fiecare spațiu al camerei. Fie că îl transformi într-un loc de depozitare și așezi un dulap, fie că îl decorezi cu tablouri sau rafturi, dă-i o utilitate.
Sufragerie semi-decomandata
Sursa foto: lovedeco.ro
În multe dintre blocurile vechi, sufrageriile sunt semidecomandate, adică că din ele se intră într-o altă cameră. Acest lucru înseamnă două uși și un geam, ceea ce reduce un pic gama de idei amenajare sufragerie bloc.
Dar spațiul poate fi la fel de șic dacă ții cont de faptul că fiind o cameră de trecere, este necesar să lași loc suficient de mișcare. Nu așeza mobilă în drumul de la o ușă la alta, pentru că astfel vei fi nevoit mereu să ocolești. Gândește spațiul în așa fel încât să ai calea liberă de la o ușă la alta.
Sursa foto: lovedeco.ro
Cel mai probabil ușile sunt una în fața celeilalte, ceea ce îți lasă loc de manevră în lăturile lor.
Așează acolo o canapea, o bibliotecă și câteva tablouri mai mici.
Sufragerie open-space
Sursa foto: pinterest.com
O sufragerie open space înseamnă că în aceeași cameră este amenajată și bucătăria. Pentru a delimita cele două zone, un bar pe care să se ia masa ar fi ideal. Pune și două, trei scaune înalte, iar design-ul este perfect.
Dacă însă este loc suficient pentru o masă, folosește una rotundă, iar spațiul delimitează-l cu o canapea îndreptată spre un perete pe care pui un televizor suspendat.
Sursa foto: atriaresort.ro
Într-o astfel de cameră spațiul nu este foarte mare, mai ales dacă vorbim despre un apartament, așa că suspendă orice mobilier ce permite acest lucru. Locul gol de dedesubt va da senzația de spațiu mai mare.
În acest caz poți opta pentru două zone luminate diferit. Pentru bucătărie alege un pendul simplu.
Pendul Nordic Design Hexagonal
Pentru zona de relaxare folosește un alt tip de lampă, dar care să fie în armonie.
Sufragerie cu blacon
Sursa foto: adelaparvu.com
În cazul în care livingul are un balcon, spațiul este mărit, iar amenajarea poate fi mai ușor de realizat.
Surs foto: lovedeco.ro
În primul rând încăperea va fi mai luminoasă datorită geamurilor mari. Asta înseamnă că lumina de accent va fi mai importantă. Folosește un lampadar elegant amplasat într-un loc în care să fie pus în valoare ca obiect de decor, dar și el să pună în valoare obiectele din jur prin lumină.
Zona balconului poate fi delimitată prin riflaje, prin construcții din lemn. Acolo se poate amenaja un mic birou o zonă de lectură cu o bibliotecă.
La fel de bine însă poate fi doar o extensie a sufrageriei, iar geamurile să fie acoperite cu perdele și draperii elegante.
Cum amenajam un living intr-un apartament in functie de gen?
Sursa foto: thespruce.com
Să presupunem că ai plecat din casa părinților și te-ai mutat singură sau singur în primul tău apartament. În acest caz vei dori cu siguranță să-ți amenajezi livingul după gusturile tale. Și evident că va trebui să-ți reflecte personalitatea, din moment ce aici îți vei primi prietenii.
Living apartament pentru fete
Sursa foto: pinterest.com
Un living care face parte dintr-un apartament locuit de una sau mai multe fete, cu siguranță că nu va fi amenajat cu culori închise. Cel mai bine se potrivesc culorile pastelate, stilul elegant sau chiar boho.
Așa că alege imprimeuri feminine, culori care să te ducă cu gândul la relaxare, mobilier în nuanțe calde.
Sursa foto: adorable-home.com
Într-un astfel de living se potrivesc perfect și plantele de interior care însuflețesc spațiul.
Pune-ți accentul personal prin elemente de decor și texturi confortabile.
Living apartament pentru baieti
Sursa foto: pinterest.com
La polul opus se află design-ul unui living folosit de un băiat sau un tânăr.
Culorile închise vor exprima masculinitatea, la fel și mobilierul masiv. O pată de culoare poate fi dată de nuanțe deschise de maro. Dar, la fel de bine ar merge o amenajare bazată pe contrastul dintre alb și negru care în centru să aibă un televizor mare și o consolă de jocuri.
Cum amenajam un living intr-un apartament in functie de varsta?
Fiind o cameră de familie, livingul trebuie să fie confortabil pentru toată lumea. De aceea, în amenajarea lui ar fi bine să se țină cont de preferințele tuturor membrilor atât în materie de culori, cât și în materie de mobilier, aranjarea lui, dar și ce gadget-uri ar trebui să își găsească locul aici.
Living apartament pentru copii
Sursa foto: pinterest.com
Pentru că livingul este spațiul în care petrece timp toată familia, atunci când vine vorba despre copii, spațiul trebuie să fie prietenos pentru ei.
Ca să fii sigur că nu schimbi canapeaua foarte des, alege una rezistentă. Cei mici vor sări, se vor juca, dar dacă alegi o canapea de calitate va rezista mai mult.
În același timp covorul ar fi bine să fie unul ușor de întreținut, de preferat colorat și cu fir scurt. Așa nu se vor pierde în el bucățile mici de lego sau firimiturile de pâine.
Amenajează într-un colț sau pe un perete un spațiu de depozitare pentru jucării. De preferat ar fi să fie așezat pe verticală, astfel în partea de sus să se poată depozita jucăriile care sunt folosite mai rar.
Pe piață se găsește un tip de vopsea ce permite scrierea cu cretă. Vopsește astfel un perete și lasă-l pe cel mic să deseneze acolo. Îi vei crea astfel un loc pentru artă și vei evita să scrie peste tot.
Living apartament pentru adolescenti
Sursa foto: pinterest.com
Adolescenții trec printr-o perioadă complicată. Așa că este bine să se simtă parte din familia lor, iar în living se întâlnesc cel mai des cu părinții. Amenajează acest spațiu pentru a le fi cât mai confortabil.
Folosește culori liniștitoare, cum ar fi un albastru pal, în care să vopsești toți pereții, de ce nu?
Pentru a-i atrage către acest spațiu mobila ar fi bine să fie una modernă, în ton cu tendințele.
Folosește-te de toate atuurile pentru a aduce adolescentul în living. Pe lângă televizorul smart, la care poate viziona filmele preferate, adaugă o consolă de jocuri și un sistem audio performant.
Dacă ai în familia un tânăr pasionat de citit, o bibliotecă dedicată lui cu un colț de lectură ar fi ideale.
Și pentru serile în care acceptă să stați de vorbă, asigură-te că ai o canapea confortabilă pe care așteaptă o pătură călduroasă.
Și pentru un grad de intimitate al discuțiilor folosește lumină difuză, ce poate fi setată din întrerupător. Acestei atmosfere s-ar potrivi perfect un lampadar aprins într-un colț.
Living apartament pentru adulti
Sursa foto: thespruce.com
Un living folosit în marea majoritate a timpului de adulți ar putea fi elegant, clasic sau modern, toate în funcție de vârsta și preferințele celor care îl folosesc.
Sursa foto: pinterest.com
Fiind vorba de persoane mature, ar fi bine ca în amenajarea să fie folosite elemente sobre, în culori neutre sau cu tentă mai închisă.
Un element care va ieși în evidență va fi cu siguranță un candelabru sofisticat, diferit, impunător. Acest gen de elemente se potrivește perfect adulților.
Candelabru LED Scaly Silver 500
Cum amenajam un living la bloc in functie de culoarea peretilor?
Tema design-ului din living este dată și de culorile alese pentru pereți. Sau invers, acestea completează alegerile făcute deja. Fiecare stil de amenajare se potrivește cu anumite culori și combinații de culori.
Culori reci
Sursa foto: esho.ro
Culorile reci se potrivesc perfect unei amenajări elegante. Dar, nu folosi doar culori reci,cum ar fi albastrul, verdele, violetul. Adaugă și o pată de culoare caldă care să echilibreze.
Pe ici colo, la o pernă de exemplu, ai putea introduce o culoare neutră.
Sursa foto: novacolor-romania.ro
Dramatismul este perfect exemplificat de combinația dintre un galben aprins și albastru sau verde. De asemena, albastrul se potrivește foarte bine cu portocaliul, în toate nuanțele sale.
Culori calde
Sursa foto: familyhandyman.com
Culorile calde oferă senzația de confort, de armonie. Folosește-le dacă ești genul de persoană care caută aceste lucruri.
Te vei simți bine în livingul tău dacă vei combina, de exemplu, pasteluri calde, cu tonuri reci, dar deschise.
Indiferent de culorile calde pe care le folosești, compensează cu pete de culoare pe care le adaugi în elementele de decor.
Culori neutre
Sursa foto: decoholic.org
Culorile neutre sunt cele mai sigure din punct de vedere al combinațiilor. Nuanța lemnului se potrivește cu aproape orice. Indiferent dacă adaugi alb sau negru, sau chiar toate trei, atmosfera care va rezulta va fi una cozy, simplă, curată, și chiar elegantă.
Sursa foto: essentialhome.eu
Pentru a avea o varietate mai mare în alegerea mobilierului și al decorațiunilor, vopsește pereții în alb și adaugă culoare prin cele de mai sus.
Sfaturi pentru amenajarea unui living la bloc perfect
Sursa foto: lovedeco.ro
Indiferent că optezi pentru un design minimalist, elegant sau vintage al livingului, nu uita că atunci când vorbim despre un apartament, spațiul nu este foarte generos.
Pentru a folosi la maxim spațiul alege mobilier adaptat locului unde dorești să îl așezi. Găsește piese multifuncționale. De exemplu o măsuță de cafea cu spațiu de depozitare sau o masa rabatabilă, o canapea extensibilă sau una cu spațiu pentru diverse lucruri.
Sursa foto: lovedeco.ro
Culorile este bine să fie și ele adaptate stilului de amenajare, dar și celui personal. Aranjează-le și combină-le în așa fel încât să creeze iluzia de loc mai mare.
Și nu în ultimul rînd, personalizează camera cu fotografii de familie, elemente de decor dragi, unicat, cu o pătură ”aruncată” pe canapea.
Combină toate aceste elemente în așa fel încât să ducă la livingul perfect pentru tine.