Amenajarea unui living poate să-ți dea bătăi de cap. De aceea e foarte important să o iei pas cu pas și să te documentezi cât mai mult cu privire la amenajarea livingului.
Dacă te-ai mutat la casă nouă și trebuie să proiectezi livingu mult visat sau pur și simplu vrei să-ți reamenajezi livingul, ești exact unde trebuie! În articolul de astăzi, am pregătit pentru tine, mai multe idei de amenajare living de care să ții cont în proiectarea livingului mult visat!
Cum ne pregătim pentru planificarea amenajarii livingului?
Sursă: freepik
Livingul este una dintre cele mai vizibile zone ale casei, folosită atât de vizitatori, cât și de membrii familiei. Odată ce ai cumpărat mobilierul pentru camera de zi, te vei confrunta cu sarcina de a planifica o amenajare eficientă. Amplasarea corectă îți permite utilizarea optimă a spațiului disponibil și, de asemenea, va crea un cadru atractiv și primitor pentru toată lumea.
Trebuie să începi prin a măsura lățimea și lungimea camerei de zi, astfel încât să afli tipul de mobilier care poate fi plasat în amenajare. În cazul camerelor de zi mari, dimensiunea scaunelor canapelei, precum și a altor piese de mobilier libere, cum ar fi măsuța de cafea, pot fi alese liber. În timp ce în cazul amenajării unui living mic, varietatea de mobilier liber și fix este limitată din cauza constrângerilor de spațiu.
Cum amenajam un living în funcție de dimensiuni?
Sursă:freepik
Înainte de a te apuca de amenajarea livingului trebue să iei în calcul dimensiunea acestuia. În cazul unui living mic vei fi limitat de spațiu, astfel trebuie să combini piese de mobilier cât mai puține și funcționale pentru a nu aglomera spațiul. Livingul de mari dimensiuni îți să libertatea de a alege orice design și cât mai multe piese de mobilier, în vreme ce un living îngust de va constrange să-l amenajezi cât mai funcțional. Mai jos am pregătit pentru tine câteva idei de amenajare a livingului în funcție de dimensiuni.
Living ingust
Un living îngust poate fi o corvoadă de amenajat și decorat, ca să nu mai vorbim de locuit. Nimeni nu vrea să se simtă ca și cum s-ar distra într-un vagon de tren sau s-ar uita la televizor pe un hol. Dar, cu câteva modificări de amenajare și câteva trucuri vizuale, poți învăța să iubești un living îngust Iată câteva idei de a amenaja un living îngust dar și câteva sfaturi bonus despre cum să faci spațiul să fie cu adevărat grozav.
Crează zone separate
De multe ori, livingurile înguste sunt o binecuvântare deghizată, deoarece pot servi ca spații deschise. În loc să ai o cameră de zi mai mare, dar incomodă, de ce să nu creezi o zonă de zi mai mică, plus un birou, o zonă de studiu sau un colț pentru micul dejun?
Spre exemplu poți opta pentru o zonă TV tradițională (pe care o poți crea cu o canapea mai mică pentru a economisi spațiu), plus un colț de conversație confortabil, completat cu rafturi de cărți de jur împrejur pentru a delimita cu adevărat spațiul. Poți de asemenea, să delimitezi aceste zone separate cu covoare, lumini și/sau culori.
Aranjează lucrurile în funcție de spațiu
Atunci când lucrezi cu un spațiu lung, cel mai bine este să aranjezi lucrurile în cruce, atunci când este posibil, ceea ce împinge vizual pereții în afară, făcând camera să pară mai largă.
În loc de o canapea pe peretele mai lung, folosește două canapele mai scurte, așezate pe lățime în spațiu. Acest lucru împinge vizual pereții spre exterior, fiind un truc care se completează cu o masă tip consolă în spatele canapelei și cu un raftul lung de cărți de pe peretele îndepărtat.
Corpurile de iluminat joacă și ele un rol important în aceasta amenajare, astfel ai grijă cum le alegi.
Plafoniera Majesty 500 poate fi o idee perfectă pentru un spațiu mic și îngust, apacarând atenția și oferind lumină întregii încăperi.
Dacă urmează să amenajezi un living îngust, ține cont de sfaturile de mai sus și îți garantăm că vei fi impresionat de rezultatul final.
Sursă: pinterest
Living mic
Amenajările pentru livingurile mici sunt menite să facă o cameră să se simtă mai puțin înghesuită și aglomerată, folosind trucuri inteligente de aranjare a mobilierului. Cu un stil inteligent, forme de mobilier și culori poți rezolva cu ușurință problemele pe care le ridică o cameră de dimensiuni mici.
Dacă te întrebi cum să maximizezi spațiul de locuit din punct de vedere vizual, simetria ar putea fi o soluție excelentă. Simetria face totul mai ușor pentru ochi și va face automat ca spațiul să se simtă ordonat și primitor.
Oglinzile din camera de zi sunt o modalitate strălucită de a spori percepția spațiului și sunt esențiale pentru a crea un living deschis și spațios. În plus o culoare inteligentă pentru living ar putea fi un ton închis – vopsind atât pereții, cât și rafturile în negru, va face ca pereții să pară mai îndepărtați decât sunt în realitate. Acestea sunt câteva trucuri care îți pot fi de mare folos în proiectarea unui living mic, exact așa cum ai visat.
Sursă: pinterest
Living de mari dimensiuni
Livingurile de mari dimensiuni pot fi minunate pentru divertisment, dar nu la fel de confortabile sau chiar funcționale pentru viața de zi cu zi.
Așadar, cum poți profita la maximum de un living mare? Chiar dacă încăperea ta nu este imensă, poate fi dificil de mobilat dacă are o formă ciudată sau dacă este conectată într-un fel la un alt spațiu, așa că, uite aici câteva idei care să-ți fie de folos.
Sursă: pinterest
Desemnarea zonelor.
Într-o cameră mică, probabil că vei avea loc doar pentru o singură zonă de conversație și nu vei avea spațiu suplimentar pentru grupări de mobilier. Camerele mari pot funcționa ca mult mai mult decât o simplă zonă mare de ședere, dar s-ar putea să trebuiască să fii creativ în ceea ce privește modul în care să utilizezi cel mai bine dimensiunea sau forma camerei pe care o ai.
Identifică mai multe zone funcționale posibile în cadrul livingului, cum ar fi o zonă de conversație (sau două), o zonă media, o zonă pentru un birou, o consolă sau o masă de joc, o zonă de luat masa sau poate o zonă de lectură.
Împarte spațiul din punct de vedere vizual
Poți adăuga grinzi de tavan, jumătăți de pereți sau stâlpi, pentru a diviza vizual o cameră în mod semi-permanent sau, pentru flexibilitate. Poți folosi covoare, perdele, tapet și amplasarea mobilierului pentru a crea spații confortabile din punct de vedere vizual în cadrul unui living mare. Chiar și o canapea cu spatele la un alt spațiu, sau, o bancă mare, mese între scaune, un paravan atractiv, lămpi mari, perdele sau plante care pot ajuta la împărțirea spațiilor.
Alegerea luminilor într-un living mare, joacă un rol foarte important. Fiind un spațiu mare trebuie luminat în întregime.
Lustra LED 160W Rings 6 Maro poate fi exact elementul de care ai nevoie în completarea livingului tău mare. Cu o forma impunătoare și o eleganță aparte, îți va oferi toată luminozitatea de care ai nevoie.
Idei pentru amenajarea livingului în funcție de forma spațiului
Sursă:pexels
Să începem cu cea mai frecventă întrebare. De ce este importantă forma unui living? Forma amenajării unui living joacă un rol vital și determină amenajarea interioarelor. Dispunerea mobilierului fix este proiectată în conformitate cu fluiditatea spațiului. Poziționarea mobilierului liber, cum ar fi o măsuță de cafea, rafturi de cărți, scaune și accesorii, se face în așa fel încât să nu existe nicio restricție în ceea ce privește fluxul de lumină și ventilație în camera de zi. Citește în continuare și descoperă idei de amenajare a un living în funcție de forma acestuia.
Living patrat
Majoritatea oamenilor cred că este destul de simplu să aranjezi mobilierul într-o cameră de zi pătrată. Însă camerele pătrate sunt de fapt destul de dificil de amenajat, deoarece nu există un spațiu săgeată pentru a băga un colț de lectură sau o zonă de conversație. Mobilierul de living din camerele pătrate sfârșește prin a fi împins împotriva pereților. Cea mai bună modalitate este să îndepărtezi mobilierul de pereți și să amenajezi o zonă confortabilă.
În primul rând, trebuie să știi care este centrul livingului. Acesta trebuie să fie centrul în jurul căruia ar trebui să fie aranjat mobilierul. Cu alte cuvinte, este șeful sau ancora camerei. De obicei, este cea mai semnificativă piesă din cameră și este primul lucru care este observat atunci când cineva intră în cameră. O fereastră sau un șemineu spre exemplu. În plus, poți alege o canapea ca punct central. Sfat: într-o cameră de formă pătrată, este avantajos să plasezi obiectul central adiacent unui perete, niciodată de la ușă.
Grupează mobilierul în jurul canapelei. Punctul central al livingului poate fi canapeaua plasată în mijlocul camerei. Poții grupa scaunele tapițate în jurul canapelei. Un covor confortabil și mare ar lega toate elementele de decor. O astfel de dispunere ar permite adunarea unor grupuri mici de mobilier.
Sursă: pinterest
De asemenea, poți adăuga lumini ca parte a amenajării. O varietate de surse de lumină ți-ar permite să dezvolți un mediu intim și cald în livingul tău.
Un Lampadar Zalle Imperio te poate ajuta să dai un aer cald și primitor livingului tău. Poziționat în zona canapelei îți va oferi lumina și spațiul ideal pentru zona ta de relaxare.
Living dreptunghiular
Livingurile în forma de dreptunghiulare tind să arate dezordonate dacă nu sunt proiectate cu precizie. Uite aici câteva idei care să te ajute atunci când te apuci de amenajarea livingului tău dreptunghiular.
Amplasarea mobilierului într-o cameră de zi dreptunghiulară joacă un rol vital în a face ca spațiul să arate îngrijit și elegant. Dacă ai o cameră de zi lungă și îngustă, alegeți un mobilier și un decor minimalist. Optează pentru linii curate și folosește la maximum toate colțurile disponibile. Astfel, te vei asigura că ai un spațiu maxim în mijloc pentru o circulație liberă.
Sfat: alegei un televizor montat pe perete și o canapea extensibilă la fereastră. Aceasta este o modalitate excelentă de a crea un spațiu perfect între zona de ședere și unitatea TV. Dar ai grijă ca lățimea unității montate pe perete să nu fie prea mare. Un dulap de perete lat poate sfârși prin a vă face camera de zi deja îngustă mult mai mică.
Sursă: pinterest
Cum amenajam livingul in functie de tipul locuintei?
Sursă: pexels
Amenajarea livingului poate fi foarte complicată. În mod ideal, spațiul tău ar trebui să concilieze o mulțime de scaune confortabile cu pasarele pentru a te deplasa, ar trebui să fie propice atât pentru divertisment, cât și pentru o seară relaxată în fața televizorului, iar într-un spațiu deschis, toate acestea trebuie să fie aranjat pe zone.
Toate cele de mai sus pot ridica unele dileme de design atunci cât vine vorba de tipul locuinței de care dispui. Cu alte cuvinte, amenajarea livingului tău diferă dacă acesta e un living de apartament, de casă de mansardă sau demisol.
Dar nu te îngrijora, am pregătit pentru tine câteva idei de amenajare a livingului în funcție de timpul locuinței tale.
Living de apartament
Dacă nu știi cum să decorezi livingul unui apartament mic, nu trebuie să te îngrijorezi. Maximizarea unei camere de zi cu spațiu mic nu înseamnă să adaugi mobilă atât de mare încât să te împiedici de ea și nici să lași musafirii fără un loc unde să se așeze. Cu o depozitare inteligentă, ținând cont de spațiu și cu puțin curaj, poți împacheta mult stil într-un spațiu mic.
Pentru a crea un livingi de apartament aerisit, indiferent cât de mare sau de mică este, păstrarea tuturor elementelor (de la culoarea pereților, la mobilier) în nuanțe de alb o va face să pară mai spațioasă decât sugerează suprafața.
Dacă preferi să păstrezi pereții goi, poți risca cu un corp de iluminat atrăgător. Este un element care atrage privirea în sus, astfel încât să poții păstra restul camerei pe partea mai simplă.
Un corp de iluminat perfect pentru un living de apartament este Candelabru LED 93W Ocean 60. Dimensiunea acestuia și designul lui impunător te va ajuta să dai viață întregului spațiu.
Living de casa
Când vine vorba de amenajarea unui living la casă, aici, de cele mai multe ori spațiul îți dă posibilitatea să faci cât mai multe lucruri.Dar nu uita că avantajul unui spațiu mare, vine la pachet cu provocarea unui amenajări complexe, pe mai multe zone.
Unul dintre avantajele amenajării unui living la casă este cu siguranță, lumina naturală. La casă poți dispune de mai multe ferestre și implicit mai multă lumină naturală care să inunde întreaga încăpere.
Atunci când amenajezi mobilierul din living, începe cu cea mai mare piesă. Aceasta este, de obicei, canapeaua sau, în unele cazuri, un fotoliu. Orientează piesa spre elementul cel mai proeminent al camerei, care poate fi un televizor, un șemineu, un perete tip galerie cu tablouri sau o fereastră. Dacă este posibil, evită să plasezi canapeaua direct în fața unei ferestre, deoarece aceasta ar putea bloca o parte din lumina naturală. Apoi, continuă cu poziționarea opțiunile de ședere mai mici, cum ar fi scaunele sau fotoliile, vizavi sau adiacente primei piese. Încearcă să pui accent pe lumina naturală de care dispui și să te bucuri de ea pe tot parcursul zilei, fără a o obtura cu diverse piese de mobilier.
Sursă: pinterest
Living la mansarda
Mulți oameni cred că amenajarea unui living la mansardă poate fi o adevărată bătaie de cap, află de la noi că ești norocos dacă dispui de un astfel de spațiu pentru amenajarea unui living. Forma spațiului și grinzile la vedere, pot fi elementele cheie ce transformă spațiul într-un loc aparte și primitor.
În primul rând, intimitatea pe care o oferă o mansardă este neprețuită! Pe de altă parte, spațiul deschis mare și lumina abundentă permit introducerea și poziționarea oricărui set de mobilier și construirea oricărui interior dorit, pentru a se potrivi cu obiceiurile de zi cu zi și cu gustul estetic al locuitorilor casei.
Pentru a obține un living elegant la mansardă, poți opta pentru un interiorul minimalist, elegant și modern, într-o paletă de culori predominant albă, accesorizat cu un mobilier cu profil redus, care, împreună cu lambriurile verticale din lemn ale tavanului și soluțiile de iluminat stratificat, creează iluzia optică a unui spațiu mai mare.
Fii atent și la corpurile de iluminat pe care le alegi. Acestea trebuie să se potrivească perfect în spațiul tău. Candelabru Moon Dining Gold 4 poate fi o idee excelentă pentru acest spațiu și pentru a oferi căldură și lumină întregii încăperi.
Living la demisol
Subsolurile au tendința de a se transforma într-o harababură, un loc în care piesele de mobilier la întâmplare ajung pentru că nu au unde să se ducă în altă parte. Dar ghici ce poți transforma acest spațiu într-un living la demisol.
Sursă: pinterest
Pentru a realiza un spațiu cât mai primitor și confortabil, poți apela la ajutorul unui tablou impunător pe care să-l poziționezi deasupra canapelei. Plantele de ajută și el în salvarea întregului spațiu, oferindu-i un aer fresh și mai multă prospețime.
Încearcă pe cât posibil să nu sufoci spațiul cu prea multe elemente de mobilier sau piese decorative. Luminile joacă și ele un rol important în acest spațiu. Din lipsa luminii naturale, vei fi nevoit să completezi din plin cu lumina corpurilor de iluminat.
Candelabru Globo Gold 16 este un corp de iluminat potrivit pentru acest spațiu. Cu o formă aparte și o dimensiune impunătoare, va reuși să ofere lumina de care ai nevoie.
Cum amenajam livingul in functie de stilul locuintei?
Sursă: pexels
Acum că ne-am lămurit cu privire la amenajarea unui living în funcție de forma și dimensiunea spațiului, a venit timpul să vedem și cum poți amenaja un living în funcție de stilul locuinței. E important să știi de la început că, designul pe care l-ai ales în restul casei, trebuie să se regăsească și în living, pentru a fi o continuitate și o armonie în întreaga casă. Astfel, indiferent dacă ai ales un design modern, clasic sau minimalist, ai grijă să ții cont de el și în amenajarea livingului.
Living modern
Definit prin linii curate, materiale naturale și decor minimalist, designul modern al casei este unul dintre cele mai cunoscute stiluri de design interior. În living, estetica se traduce printr-un spațiu care se simte aerisit și dezordonat, dar confortabil și primitor.
Fie că amenajezi un living potrivită pentru familie, fie că ești în căutarea unor idei de camere de zi mici, există multe căi de design care pot fi luate pentru a obține un spațiu proaspăt și elevat. Rafturile elegante până la cer, șemineele personalizate și elementele arhitecturale grandioase pot crea un mediu de viață modern, plin de interes vizual și funcționalitate.
Accesoriile potrivite, cum ar fi covoarele elegante, scaunele de accent colorate sau corpurile de iluminat cu efect, pot proiecta rapid un interior simplu. Tapetul cu modele, bucățile de țesătură colorată și un strat proaspăt de vopsea pot duce la un spațiu modern, șic și primitor.
Sursă: pinterest
Living clasic
Din secol în secol, designul clasic al unui livingi rămâne un favorit veșnic al proprietarilor de case. Uite aici câteva detalii importante de care să ții cont în amenajarea unui living clasic.
Picioare răsucite, brațe sculptate, perne cu umplutură mare, toate acestea pot fi găsite în mobilierul esențial pentru designul clasic al unui living.
Sursă: pinterest
Corpurile de iluminat pot transforma designul clasic al livingului, fie că au elemente metalice forjate în mod complicat sau o cascadă de cristale. Folosește-te de acesta pentru a-l lega și de alte elemente din livingul tău.
Lustra LED 252W Dalia poate fi un corp de iluminat potrivit într-un design clasic, care reușește să ofere luminozitatea dorită, indiferent de dimensiunea spațiului.
Living rustic
Confortabil, relaxat, confortabil, primitor, nimic nu spune mai mult decât un living rustic. Fie că este vorba de o cabană, o căsuță, o fermă sau o construcție nouă în suburbii, crearea unui aspect rustic este ușoară. Începe cu un amestec de texturi și materiale, cum ar fi grinzi de lemn învechite și cămine din piatră, mobilier din lemn și metal asociat cu scaune acoperite cu piele și lenjerie naturală, precum și covoare naturale sau chiar covoare confortabile din lână.
Apoi, se trece la factorul confort cu un aranjament de scaune rustice pentru living: o canapea confortabilă, o pereche de fotolii confortabile, lângă care să adaugi și o măsuță de cafea. Alege totuși să păstrezi camera conectată prin alegerea culorilor de vopsea, a țesăturilor și a accesoriilor, toate într-o paletă de culori neutre sau într-o direcție naturală.
Sursă: pinterest
Living vintage
În ultimii ani oamenii au devenit tot mai interesați de stilul vintage atunci când vine vorba despre amenajările interioare.
Termenul vintage poate acoperi o mare varietate de epoci și asta îl face să fie o tendință atât de distractivă și versatilă de îmbrățișat pentru living.
În timp ce interioarele vintage pot arăta uimitor, poate fi dificil să găsești echilibrul între granny chic sau pur și simplu granny. Un bun punct de plecare este o piesă de mobilier, ar putea fi o canapea din piele super confortabilă în stilul anilor ’70, cu o patină frumoasă și uzată, sau un bufet modern de la mijlocul secolului trecut.
Accesoriile sunt cheia pentru a uni acest aspect și poți alege mesele laterale, lămpile și tapetul de epocă pentru un aspect eclectic minunat, ușor de privit și primitor. Frumusețea stilului vintage este că poate funcționa și alături de ideile moderne existente pentru un living, cum ar fi scaunele în diferite stiluri.
Sursă: pinterest
Living in stil electic
Alegerea unui anumit stil pentru living poate fi o decizie dificilă și, uneori, pur și simplu nu te poți decide. Dar vestea bună este că nu trebuie să faci asta: poți merge pe eclectic! Eclecticul este un amestec de mai multe stiluri, un stil care aprobă modele și culori din natură și le adaptează într-unul singur atingând un aspect modern și dramatic. În ciuda acestui fapt, eclectic nu înseamnă că aici se poate face orice și există câteva sfaturi pentru a face asta cum trebuie.
O singură culoare ar trebui să servească drept unificatoare în tot designul tău, este deosebit de important să nu amesteci nebunește culorile sau creezi o combinație neobișnuită de diferite epoci în decor. Rezumă-te la o singură culoare. Indiferent dacă culoarea ta preferată este un verde măsliniu sau un alb-deschis, revin-o în mod constant la ea în timpul decorării pentru un aspect coerent.
Poți opta pentru un living eclectic și îndrăzneț, cu un perete de accent muve, o canapea portocalie, un covor îndrăzneț, o măsuță de cafea, o comodă pătată pe care să îl completezi cu câteva plante la ghiveci.
Alegere corpurilor de iluminat perfecte pentru a completa acest stil este esențială și e important să acorzi o atenție sporită acestei activități. Ai grijă să le incluzi în design pentru a se potrivi cât mai bine cu celelalte elemente din încăpere.
Sursă: pinterest
Living minimalist
Minimalismul ar putea fi o tendință popularizată de lupta modernă împotriva dezordinii consumiste. Când vine vorba de decorarea casei, deși nu este nimic în neregulă cu maximalismul conștient, o abordare minimalistă care se concentrează pe o estetică „less-is-more”, în care totul are un scop și camerele sunt concentrate pe elementele esențiale, este populară din motive atât mari, cât și mici.
Crearea unei încăperi neîngrădite, care să se concentreze pe spațiu, lumină, materiale, forme pentru a construi o oază de calm și ordine asupra lucrurilor pe care le poți controla. Sfat alege să menții o paletă de culori simplă, albul și culorile neutre sunt cel mai des întâlnite în acest stil de design. Poți încerca să te limitezi la piesele de mobilier esențiale, o canapea, o masă de cafea minimalistă, câteva tablouri și elemente de decor pentru a completa întregul design.
Sursă: pinterest
Living in stil feng shui
Un spațiu echilibrat, cu o energie pozitivă, este important pentru bunăstarea ta, iar asta reprezintă cel mai bine livingul în stil feng shui.
Pentru a obține un living feng shui este nevoie doar de puțină dezordine și de echilibrarea elementelor din cameră.
Indiferent de funcția spațiului, nicio cameră de zi nu este completă fără o canapea și, după cum bine știm, amplasarea canapelei poate avea un impact mare. Pentru a adopta acest stil în spațiul tău, poți aranja canapeaua într-o zonă vizavi de ușile principale pe care le folosiți atunci când intri și ieși din cameră. După ce ai poziționat canapeaua, poți completa încăperea cu un televizor plat, poziționat chiar pe perete. Plantele nu pot să lipsească nici ele dintr-un spațiu feng shui și nici lumina caldă care să ofere căldură întregii încăperi. Pernele decorative în nuanțe calde, pot fi elemente cheie care nu trebuie să lipsească din acest design, la fel și un raft cu cărți aranjare simetric.
Sursă: pinterest
Living retro
Dacă vrei să abordezi un stil retro pentru încăperea ta trebuie să nu este chiar așa de simplu și trebuie să fii atent la modul în care combini elementele și culorile în designul tău.
O paletă sobră funcționează cu tonurile neutre, materialele luxoase și contururile rotunjite în acest design la care poți adăuga o canapea în stilul retro de demult. Nu uita să completezi și cu câteva obiecte decorative specifice stilului retro pentru o atinge în detaliu esența și frumusețea acestui stil.
Culori aprinse sunt cele care prind în acest design. Spre exemplu poți combina verdele crud cu galbenul mustariu iar rezultatul va fi perfect vizual și estetic.
Sursă: pinterest
Living de lux
Un living de lux pune mult accent pe eleganță și rafinament până la cele mai mici detalii. Toate piesele de mobilier alese sunt inedite și reflectă rafinament în întreaga încăpere. De cele mai multe ori nuanțele alese în acest design sunt curate și elegante, astfel, poți merge pe nuanțe neutre sau chiar negru mat. Canapelele impunătoare în nuanță alb sau crem pot fi o piesă de rezistentă pe care să o completezi cu o masă simplă dar în același timp elegantă. Eleganță întregului design poate fi completată și de o lustră impunătoare cu cristale sau diamante.
Candelabru Bohemian 500 este perfect pentru acest timp de design completând eleganță încăperii, oferind luxul de care are nevoie întregul spațiu.
Living in stil scandinav
Dacă există un stil de interior menit să rămână mereu în tendințe, acesta este stilul scandinav. Este un stil care îmbină perfect designul și funcționalitatea, echilibrând cu grijă un simț al curățeniei discrete și o estetică minimalistă cu o atmosferă relaxată și primitoare.
Pentru un living în stil scandinav, gândește-te la siluete simple, dar izbitoare, la o paletă de culori neutre cu nuanțe mai îndrăznețe și la o abordare mix-and-match a texturilor și la materiale naturale din belșug. O casă Scandi modernă este cool fără efort și suficient de minimalistă pentru a se simți atent asamblată, dar suficient de relaxată pentru a primi oaspeți.
Designul sculptural joacă un rol important în designul scandinav modern, în special siluetele curbate. Adăugarea de articole de uz casnic cu contururi interesante (dar discrete) ajută la atragerea privirii. Poți folosi materiale naturale, cum ar fi trestia pentru a adăuga o calitate tactilă interiorului dorit.
Sursă: pinterest
Cum amenajam un living în funcție de activitatea desfasurata in aceasta?
Sursă: pexels
Dar cum amenajezi un living când vine vorba de activitatea desfășurată în acesta? Aici trebuie să știi cu exactitate la ce activități vrei să-ți deservească acest living. Vrei să cuprindă mai multe zonă? Zona de întâlnire cu prietenii, spațiu de relaxare, zona de lucru, zona de dining?
Livingurile sunt spații harnice și multifuncționale, folosite atât pentru odihnă și relaxare, cât și pentru activități precum cititul, munca și socializarea. Din acest motiv, o cameră de zi care nu este amenajată corespunzător poate deveni rapid nepractică și dificil de parcurs. Ține cont de la început de funcționalitatea pe care o dorești în livingul tău și ghidează-te după aceasta pe tot parcursul designului.
Cum amenajam livingul in functie de culoarea peretilor?
Sursă: pexels
Amenajarea livingului devine iar o provocare când vine vorba de culoarea pe care trebuie să o alegi pentru acesta. Uite aici un sfat care te-a pute ajuta încă de la început. Alege stilul de design pe care îl dorești! Acesta vine la pachet și cu o selecție de culori la care poți să apelezi.
Fiecărui stil de design i se potrivește o anumită paletă cromatică care îl ajută să completeze perfect toate elementele într-un design de excepție. Bineînțeles dacă ai deja o culoare preferată poți să o adaptezi livingului tău. Dacă aceasta face parte dintr-o paletă de culori reci sau calde, combină restul elementelor pe culori din aceasta paletă.
E un prim pas important care îți va fi de mare folos în amenajarea mult dorită.
Culori reci
În cazul culorilor reci poți alege să oferi căldură încăperii cu elementele de mobilier în culorile calde ale lemnului natural, cu ajutorul corpurilor de iluminat în culori calde și a elementelor de decor. Un covor poate oferi căldură întregului spațiu făcându-l mult mai primitor și confortabil. Dacă ești mare iubitor de plante poți completa spațiul cu câteva plante la ghiveci în nuanțe neutre. Aceste vor umple spațiul de viață și căldură.
Sursă: pinterest
Culori calde
Culorile calde sunt printre preferințele oamenilor când vine vorba de designul interior. Acestea oferă din start căldură întregii încăperi și te ajută să conturezi cât mai ușor întregul spațiu. Culorile calde le găsim des în stiluri de design precum stilul modern, scandinav și minimalist. Dacă ai în plan să alegi culori calde pentru livingul tău te poți îndrepta către aceste stiluri de design și cu siguranță vei găsi inspirația de care ai nevoie.
Sursă:pinterest
Culori neutre
Dacă ești mai mult adeptul culorilor neutre, ai de unde alege pentru amenajarea livingului tău. Acestea sunt ușor de introdus într-un design, atât într-un stil clasic, elegant, cât și într-un stil rustic sau minimalist. Acestea pot fi completate cu elemente de mobilier în nuanțe calde sau chiar mai puternice. Nu uita totuși să ții cont și de amprenta ta personală. În cele din urmă tu ești cel care va petrece cel mai mult timp în living. Fă-l pe placul tău și bucură-te de rezultatul final.
Sursă: pinterest
Cum amenajam livingul in functie de compartimentare?
În amenajarea livingului tău, trebuie să ții cont și de compartimentarea acestuia. În funcție de spațiu de care dispui te vei ghida și în designul pe care îl dorești. Fie că ai un living decomandat, un living semi-decomandat sau un living open-space, am pregătit pentru tine câteva sfaturi de care să ții cont în amenajare.
Living decomandat
Multe persoane aleg varianta de tip decomandat atunci când vine vorba de livingul lor dar și de celelalte încăperi. Asta înseamna că acesta este individual de alte camere și nu este necesar să traversezi prin toate camerele pentru a ajunge în această încăpere. În plus, livingul decomandat știi din start că deservește unei singure zone și anume de relaxare, ceea ce îți permite să te ocupi mult mai ușor de design și de elementele de care ai nevoie în amenajarea acestuia.
Sursă: pinterest
Living semi-decomandat
Când vine vorba de livingul semi-decomandat este de la sine înțeles ca acesta va fi o punte de trecere către celelalte camere. Acest timp de living este des întâlnit în zilele noastre, mai ales când vine vorba de apartamente. În acest caz living deservește mai multor zone, de relaxare, de dining și poate chiar și de lucru în unele cazuri. În toate situațiile trebuie să știi că automat aceasta va fi prima încăpere pe care o văd musafirii tăi, deci ordinea trebuie să fie mereu prezentă.
Sursă: pinterest
Living open-space
În cazul livingului open-space acesta va fi 2-1 cu bucătăria, ceea ce poate fi și un avantaj și un dezavantaj. Avantajul ar fi că dispui de mai mult spațiu care într-un design potrivit poate să-ți dea impresia unui spațiu mare și aerisit. În cazul acestora e bine să nu-l supraaglomerezi cu obiecte de mobilier și să-l menții cât mai simplu și aerisit. Alt avantaj este că poți opta pentru același design atât pentru living cât și pentru bucătărie, menținând o identitate cromatică frumoasă.
Dezavantajul este că, bucătăria trebuie să fie mereu curată, fiind prima care se observă când pășești în încăpere.
Sursă: pinterest
Living cu balcon
Living cu balcon te ajută obții idea de spațiu mai mare chiar dacă spațiul de care dispui este unul mai mic. În plus având și balconul la dispoziție poți să incluzi mai multe zone în livingul tău. Zona mare de relaxare fiind centrală în living iar în spațiul din balcon poți crea o zonă de relaxare, un spațiu de citit sau chiar de lucru. Nu uita să scoți în prim plan lumina din bloc de care dispui. Ar fi păcat să o irosești într-un astfel de spațiu.
Sursă: pinterest
Sfaturi pentru amenajarea unui living perfect
Sursă: pexels
Indiferent dacă stilul tău este tradițional sau modern, clasic sau formal, îndrăzneț sau discret, livingul ar trebui să fie un loc în care să te simți confortabil, să lași garda jos și să petreci timp de calitate cu prietenii, familia sau doar cu tine însuți. Există o artă în a decora o cameră care arată grozav și funcționează bine pentru tine. Așadar, înainte de a te arunca cu capul înainte în reproiectarea sufrageriei am pregătit pentru tine câteva sfaturi de care să ții cont:
Combină lumină și întunericul
Atunci când un living este alb și luminos, se poate simți prea „curat” și inaccesibil. Atunci când este numai întuneric, se poate simți ca într-o peșteră. Dar amestecarea culorilor închise și deschise creează un aspect dinamic, care are profunzime și echilibru. Designul oricărui spațiu beneficiază de includerea a cel puțin alb și puțin negru.
Joacă-te cu texturile
Texturile sunt ușor de trecut cu vederea atunci când se decorează o cameră de zi, mai ales că nu o vedem, ci doar o atingem. O cameră de zi trebuie să se simtă confortabilă, iar acest lucru este valabil atât pentru texturile plușate care atrag la atingere, cât și pentru cele mai dure care adaugă contrast. Include piele, bumbac, lână, metal, piatră, sticlă, plante și cât mai multe texturi.
Apelează la elemente din lemn
Nu putem vorbi despre textură fără să vorbim despre lemn, unul dintre materialele de top pentru a aduce un sentiment de căldură într-un living.
Există atât de multe moduri de a adăuga lemn într-un design și oricare dintre ele va face ca un spațiu să se simtă un pic mai primitor. Ia în considerare tablourile, mesele laterale, scaunele, picioarele canapelei și piesele de artă sculptate ca fiind doar câteva dintre multele opțiuni.
Nu o lua prea în serios
Livingul este un spațiu excelent pentru a îmbrățișa dezordinea, cum ar fi un perete artistic, pernele de tip mix-and-match, coșurile de depozitare deschise și mobilierul atipic.
Încercarea de a obține o ordine perfectă va însemna că orice lucru care nu este la locul lui va ieși în evidență mereu, în timp ce acceptarea unui pic de haos controlat va însemna că jucăriile scăpate ocazional sau păturile drapate vor arăta ca acasă.
Indiferent de ce tip de living alegi pentru casa ta nu uita aspectul cel mai important: fă-l pe placul și gustul tău. Ție trebuie să-ți placă! În plus ai grijă să obții confortul și acel sentiment de acasă, deoarece cel din urmă contează cel mai mult!