Amenajarea unui living mare este în același timp o provocare, dar și o plăcere. Ambele variante se datorează faptului că este vorba despre un spațiu generos ce poate fi împărțit în mai multe zone, poate fi mobilat cu elemente mari, se poate integra un șemineu, se pot folosi culori tari sau închise…și câte și mai câte variante de design și idei amenajare living mare, pentru că în acest caz spațiul este aliatul principal.
Idei de amenajare a unui living mare in functie de tipul locuintei
Sursa foto: mydomaine.com
Amenajarea livingului ține cont de tipul locuinței în care se află acesta- într-un apartament sau la casă, pentru că în cele două situații diferă amplasarea ferestrelor, înălțimea tavanului, iar dacă vorbim de un open space, zona de bucătărie. Dar, idei amenajare living mare pentru orice variantă.
Amenajare living mare la bloc
Sursa foto: pinterest.com
Un living mare la bloc este mai rar întâlnit, asta dacă nu este vorba despre o construcție nouă. În aceste cazuri încăperile sunt mai generoase decât cele din blocurile vechi. Ferestrele pot fi diferite față de amplasarea clasică, în sensul că pot fi mai mari, pe toată lățimea peretelui sau de tip francez, din tavan până în podea.
În aceste cazuri, mobila ar fi bine să fie așezată astfel încât să nu obstrucționeze vederea și să ia din lumină. Gândește amplasarea canapelei cu fața către ferestre sau dacă nu este posibil, astfel încât să fie îndreptată către punctul focal al camerei. Aici poate fi vorba despre un perete pe care așezi televizorul sau un șemineu.
Chiar dacă am vorbit despre ferestre mari care lasă lumina să intre în încăpere, nu uita de sursele de iluminat. Alege o lustră care să îți furnizeze lumina de care ai nevoie în activitățile zilnice.
Amenajare living mare la casa
Sursa foto: pinterest.com
Dacă ferestrele mari într-un living la bloc sunt un bonus, atunci când vine vorba despre o casă, ele sunt un must. Dacă nu ai așa ceva, ia legătura cu un arhitect și află dacă pot fi modificate în acest sens. Rezultatul va fi spectaculos, mai ales dacă se vor deschide către o grădină frumos amenajată. Vei face astfel legătura interiorului cu exteriorul, și ce poate fi mai plăcut într-o zi de vară decât să stai pe o canapea confortabilă și să inspiri aerul curat din grădină?
O astfel de canapea, mare, confortabilă, sau un colțar care să ”îmbrace” living-ul generos ar fi perfecte. Într-o astfel de încăpere generoasă, pe unul din pereți sau pe un colț, s-ar potrivi o bibliotecă și un fotoliu în confortul căruia să citești cartea preferată. Iar în serile în care vrei să faci asta, ai nevoie de un lampadar pentru lumină. Pe lângă funcționalitate, va da extrem de bine ca design.
Lampadar LED 32W Futurist, 2 surse de iluminare
Cum sa amenajezi un living mare in functie de culoarea peretilor?
Sursa foto: freepik
Culoarea pereților este un element de design în sine. Alege nuanța potrivită stilului de amenajare, să vină în completarea mobilierului și culorii acestuia, dar și să scoată din anonimat încăperea.
Culori reci
Sursa foto: pinterest.com
Culorile reci se potrivesc persoanelor îndrăznețe și asta pentru că nu sunt ușor de asortat sau de ”purtat”. Este la modă contrastul puternic al pereților vopsiți în culori de verde închis, gri sau chiar negru. Dacă însă nu ești sigur dacă vei nimeri combinațiile perfecte, limitează-te la un perete accent vopsit într-o astfel de culoare.
Alege mobilier în culori deschise pentru că altfel camera va deveni mult prea închisă. Chiar dacă ai ales culori reci pe perete, alege obiecte de decor în culori puternice, dar calde. Vei obține astfel un contrast spectaculos.
Pentru o astfel de alegere, aplicele ar fi cea mai potrivită alegere pentru lumina punctuală. Vor ilumina un perete închis la culoare, punându-l astfel în evidență.
Aplica LED 44W Lines Alb, LED inclus, 3 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece
Culori calde
Sursa foto: pinterest.com
Pereții vopsiți în culori calde sunt preferați de majoritatea pentru că oferă confortul necesar unei locuințe. În acest caz poți folosi aceeași culoare pe toți pereții sau doar pe o parte dintre ei, în funcție de geometria camerei și de cum îți dorești amplasarea mobilierului.
Pentru culorile calde de pe pereți cel mai bine este să asortezi mobilă în culori de pământ, nu foarte încărcată. Cea mai bună alegere este mobila în culoarea lemnului pentru că poate fi integrată foarte ușor și nu prea ai cum să dai greș la asortarea culorilor.
Idei pentru amenajarea unui living mare in functie de materialele folosite pentru finisaj
Sursa foto: thespruce.com
Fiecare element dintr-un living este o parte importantă a design-ului. Parchetul sau accentele de pe pereți sau mobilier vin să completeze stilul de amenajare, să creeze un punct focal și să contribuie la rezultatul de ansamblu al amenajării.
Amenajarea unui living mare cu parchet
Sursa foto: pinterest.com
Parchetul este cea mai bună alegere pentru un living. Este foarte rezistent, se întreține ușor și se găsește în modele și culori diverse. Alege nuanța care completează cel mai bine mobilierul. Pentru o atmosferă caldă alege nuanțele de maro, pentru una elegantă sau clasică alege o culoare închisă a parchetului, iar o nuanță deschisă va merge foarte bine pe stilul scandinav.
Parchetul din living ”cere„ o lustră sau o plafonieră pe măsură. Alege ceea ce se potrivește stilului de amenajare ales, fie că este vorba despre unul elegant sau modern.
Plafoniera LED 138W Sway White, LED inclus, 2 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece
Amenajare living mare cu vopsea decorativa
Sursa foto: pinterest.com
Vopseaua decorativă se regăsește oriunde, în orice amenajare. Poți folosi aceeași culoare pe toți pereții sau o nuanță ceva mai închisă decât restul pe un singur perete. Vei obține astfel un punct de interes al camerei.
Fii atent însă la alegerea culorilor. Acestea trebuie să fie în armonie cu mobilierul și covorul. Dacă nu ești foarte sigur pe alegerile tale, mergi pe nuanțe pale ce sunt ușor de integrat în orice design.
Amenajarea unui living mare cu piatra decorativa
Sursa foto: pinterest.com
Piatra decorativă va fi mereu în trend în design-ul interior. În funcție de combinațiile pe care le faci, vei obține un look rustic sau unul modern. Pentru prima variantă, alege piatra în formă de cărămidă sau cea foarte mare în combinație cu un mobilier vintage. Pentru varianta modernă, bucățile mari de piatră combină-le cu corpuri de iluminat moderne, chiar cu cristale și vei avea un design wow.
Candelabru Divino Gold Dining 1200×600 E14, 12 surse de iluminare
Idei de amenajare a unui living mare in functie de forma sa
Sursa foto: bienalclosets.com
Forma living-ului dictează felul în care vei aranja mobilierul. Ține cont de asta și fă un plan înainte de a cumpăra mobilierul, pentru a fi sigur că încape ceea ce ai ales.
Living mare patrat
Sursa foto: pinterest.com
Forma pătrată a camerei este destul de ușor de amenajat pentru că îți oferă posibilitatea de a amplasa mobilierul cam în orice poziție. Ține cont de forma și locația ferestrelor. Pentru că este vorba despre un living mare, spațiul îți dă posibilitatea unui colțar generos, potrivit pentru forma pătrată. O măsuță de cafea pătrată va completa zona, la fel și un corp de iluminat în aproximativ aceeași formă. Poți însă ”rupe” simetria pătrată a deisgn-ului cu o lustră rotundă, de efect.
Living mare dreptunghiular
Sursa foto: pinterest.com
Forma dreptunghiulară dictează și amplasarea mobilierului, deci din acest punct de vedere lucrurile stau mai simplu. Pe unul din pereți așează televizorul. Îl poți încadra cu piatră decorativă sau poți alege să vopsești acel perete într-o culoare contrastantă cu restul zonei. Pe partea cealaltă alege o canapea mare, care să ocupe cât mai mult din perete. Folosește obiecte de decor interesante, cum ar fi perne cu modele geometrice, o bibliotecă sau rafturi pe care să așezi diverse lucruri. Foarte bine s-ar potrivi plante curgătoare sau un pom mare, într-un colț. Dacă alegi să pui în evidență aceste obiecte de decor, luminează-le cu un spot bine amplasat. În serile în care îl vei aprinde va fi de mare efect.
Spot LED Negru Aplicat 12W Rece, LED inclus, 1 surse de iluminare, Lumina: Rece
Alte idei de amenajare a unui linving mare in functie de stil
Sursa foto: bienalclosets.com
Forma camerei, dimensiunile, amplasarea ferestrelor, au fost elemente care au restricționat într-o oarecare măsură planul de design. Stilul acestuia însă este în totalitate la alegerea ta. Fă-ți planul în funcție de cum îți dorești să arate living-ul și după cum îți dorești să te simți atunci când petreci timp aici.
Living mare in stil modern
Sursa foto: pinterest.com
Stilul modern este preferat de majoritatea celor care își schimbă decorul living-ului. Este un stil destul de simplu, cu linii drepte, nu foarte încărcat, deci ușor de pus în practică și longeviv.
Poți opta pentru orice combinație de culori, fie ele puternice sau pale, calde sau reci. Important este să menții simplitatea și să combini totul astfel încât elementele să se completeze. O canapea confortabilă cu perne integrate se încadrează acestui stil, completată de câteva perne decorative cu diferite motive. Un tablou mare pe peretele din spate va da bine, la fel și o plafonieră poate chiar extravagantă.
Plafoniera Explosion Silver, 5 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece
Living mare in stil industrial
Sursa foto: pinterest.com
Stilul industrial se potrivește cel mai bine unui living mare. Un perete cu cărămidă aparentă, o canapea mare, neagră, mobilier sau rafturi din fier forjat, un tavan vopsit negru. Atârnă niște plante ici colo pentru a îndulci puțin atmosfera. Un birou cu un scaun de gaming va completa perfect atmosfera, la fel ca un lampadar simplu într-un colț. În mare contrast, dar în perfectă completare ar fi o lustră cu elemente negre, cu cristale.
Candelabru Scaly Black 800, 13 surse de iluminare
Living mare in stil romantic
Sursa foto: pinterest.com
Stilul romantic este la polul opus celui industrial. În acest caz culorile vor fi unele deschise, mult alb, flori pastelate pe o măsuță așezată într-un colț. Pentru mobilier alege linii curbate, iar ca texturi potrivite sunt mătasea, catifeaua. Pentru acest stil de amenajare o canapea vintage este potrivită, cu cadru din lemn sau chiar una simplă, albă, confortabilă.
Living mare in stil minimalist
Sursa foto: pinterest.com
Un spațiu decorat minimalist înseamnă mobilier puțin, un spațiu aerisit. Alege o canapea imensă, care să fie punctul principal al camerei. Rafturile deschise sunt caracteristice acestui stil de amenajare, la fel și culorile neutre, pale.
Dacă însă alegi ca mobilierul să fie unul simplu, pereți albi și decor minimal, lasă obiectele de iluminat să atragă atenția.
Candelabru Globo Black Dining 6, 6 surse de iluminare
Importanta iluminatului in amenajarea unui living mare
Sursa foto: ramahomesltd.com
Iluminatul este important, chiar dacă este vorba despre un spațiu generos care se presupune că are multă lumină naturală. Tocmai pentru că living-ul este unul spațios și poate fi împărțit în mai multe zone, iluminatul are un rol important nu doar funcțional, ci și estetic.
În primul rând este nevoie de o lumină generală, asigurată de o plafonieră sau de un candelabru, în funcție de ceea ce îți dorești și se potrivește stilului de amenajare ales.
Dacă ai amenajat un colț de lectură este nevoie de lumină ce poate fi asigurată ori de un lampadar, ori de o aplică sau o veioză, asta în funcție de spațiul respectiv și dacă există și o măsuță.
Lampadarul poate fi folosit într-un colț pentru a avea o lumină suplimentară, discretă, pe timp de seară.
Elementele de decor sau un tablou imens pot fi puse în valoare de două aplice așezate în laterale sau de un spot pus deasupra punctului de interes.
Într-un living modern televizorul poate fi încadrat cu benzi led sau chiar cu aplice cu linii foarte simple.
Iluminatul devine astfel un element important în amenajare, pentru că pune în valoare elementele de decor, dar conferă și o atmosferă caldă pe timp de seară. Nu neglija acest aspect și pentru ca totul să fie perfect planificat gândește de la începutul amenajării amplasarea corpurilor de iluminat pentru a trage din timp proizele și cablurile necesare.