image3 2
Uncategorized

Amenajare bucatarie patrata: poze si idei din care sa te inspiri

În bucătărie, mai mult poate ca în restul încăperilor, totul trebuie să fie aranjat ”ca la carte” pentru ca atunci când gătești fluxul să fie optim. Pentru asta electrocasnicele este bine să formeze celebrul triunghi sau, dacă nu este posibil, măcar chiuveta și aragazul să fie pe același perete sau apropiate. 

În general bucătăriile au formă dreptunghiulară, dar sunt și bucătării pătrate. Această formă nu pune mari probleme, mai ales dacă, la fel ca în orice amenajare, planurile, în cele mai mici detalii, sunt făcute încă de la începerea lucrărilor. 

Cum amenajezi o bucatarie patrata in functie de dimensiunea acesteia

image49 2

Sursa foto: pinterest.com 

 

Planul de amenajare bucatarie patrata trebuie să înceapă luând în considerare dimensiunile încăperii. În funcție de acest lucru, de locația geamului și a ușii, urmează stabilirea locului fiecărei piese de mobilier în parte și a electrocasnicelor. 

 

Bucatarie patrata mica

image51 2image19image17 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

O bucătărie de dimensiuni mici reduce opțiunile de amenajare în ceea ce privește mobilierul. Pentru a te asigura însă că ai loc suficient pentru depozitare, poți alege corpuri de mobilier până în tavan. Dacă ar încărca prea mult vizual, o parte o poți transforma în etajere deschise pe care să așezi veselă. 

Dacă nu ai în locuință un alt loc pentru luat masa, atunci este necesar să faci unul în bucătărie. În funcție de cum alegi să așezi mobilierul, masa își poate găsi locul într-un colț, alături de un colțar sau ca o masă de tip bar pe unul din pereți. 

 

Bucatarie patrata mare

image44 2image15 2image43 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

Într-o bucătărie mare posibilitățile sunt nenumărate. Poți opta pentru aranjarea mobilei în formă de U. Așează chiuveta sub geam, iar spațiul larg oferă posibilitatea de a construi mobilier în două culori, dar și de a opta pentru feronerie mai mare, îndrăzneață. 

Masa poate fi așezată în mijlocul camerei. În acest caz și corpul de iluminat de deasupra mesei poate fi unul de dimensiuni mai mari.

image24 1

Candelabru LED 108W Union White, LED inclus, 1 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece

 

Cum amenajezi o bucatarie patrata in functie de tipul locuintei?

image18 2

Sursa foto: houzz.com

 

Tipul locuinței în care se află bucătăria este important în planul de amenajare. Într-o bucătărie la casă se pot aborda mai multe stiluri, mai ales dacă ești adeptul celor cu mobilier mare. Pentru bucătăriile mai mici, de apartament, este mai bine să alegi un stil simplu pentru a nu încărca spațiul. 

 

Amenajare bucatarie patrata la casa

image21 1image36 2image9 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

O bucătărie la casă este de cele mai multe ori un spațiu generos. Cel mai bine se potrivește aici amenajarea mobilierului în formă de G sau chiar în formă de U cu o insulă, în stil american. Este potrivit dacă în acest caz vei alege un corp de iluminat deasupra insulei, dar și unul identic sau chiar în contrast pentru plafonul întregii încăperi.

Pentru că este vorba despre un spațiu mare și cu siguranță destul loc pentru depozitare, pentru un efect vizual, alege să integrezi în mobilier și rafturi deschise sau dulapuri de sticlă cu iluminat interior.

image7 1

Pendul Glass Gold 280, 1 surse de iluminare

 

Amenajare bucatarie patrata intr-un apartament

image4 2image28 2image1 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

În cazul unui apartament spațiul mai mic restrânge puțin opțiunile de amenajare în ceea ce privește dimensiunile mobilierului. Cel mai indicat este să îl faci pe comandă, iar împreună cu persoana care realizează schițele să găsiți cele mai bune soluții în funcție, în primul rînd, de necesitățile tale. Poți cere dulapuri foarte înalte pentru a maximiza spațiul. Culoarea mobilierului poate să fie unică sau chiar în două culori. Dacă sunt bine alese, chiar fiind vorba despre un spațiu mic, nu va părea încărcat. 

Mobilierul va arăta foarte bine în formă de U sau chiar și pe un singur perete. În cazul acesta locul de luat masa va fi așezat ori în colțul rămas liber, ori pe peretele opus dulapurilor. 

 

Idei de amenajare a unui bucatarii patrate in functie de stilul locuintei

image6 2

Sursa foto: harringtonkitchens.com.au

 

Stilul de amenajare pe care ți-l dorești în bucătărie poate fi adaptat la forma sa pătrată. În funcție de aceste aspect vei alege modelul pentru mobilier, feroneria, corpurile de iluminat și combinațiile de culori.

 

Bucatarie patrata moderna

image50 2image34 2image2 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Bucătăriile moderne înseamnă linii drepte, mobilier fără feronerie și dulapuri într-una sau două culori, iar blatul contrastant. Foarte bine s-ar potrivi o masă rotundă, de sticlă chiar.

Iluminatul este foarte important. Alege un corp de iluminat pentru masă, unul general și unul pentru corpurile de mobilier. Aici se pot instala spoturi pe care să le folosești atunci când gătești sau când ai nevoie de o lumină pe timp de noapte. 

image47 1

Spot LED 18W Rotund

 

Bucataria patrata clasica

image5 1image13 2image38 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Pentru un stil clasic de amenajare potrivite ar fi dulapuri albe sau crem, cu model și cornișă. Feroneria ondulată ar completa acest design. Chiar dacă este bucătărie, stilului clasic i s-ar potrivi un covor cu inserții. 

O astfel de amenajare se potrivește unui spațiu mare, într-o casă, ceea ce înseamnă că este loc suficient pentru o masă rotundă, în mijlocul camerei. 

image35 2

Baterie Lavoar Ancient

 

Bucataria patrata in stil minimalist

image33 2image10 2image22 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Stilul minimalist, cât mai simplu se potrivește în bucătăriile pătrate mici, de apartament. Datorită dulapurilor fără model, a culorilor neutre, chiar alb, specifice acestui stil, amenajarea va fi una simplă, dar de efect dacă se adaugă elementele care să o facă astfel. Și aici poate fi vorba despre un blat negru, de exemplu, sau dulapuri gri închis în combinație cu culoarea lemnului. Pentru a păstra minimalismul, alege dulapuri fără mânere și un corp de iluminat cu linii simple.

image12 1

Pendul Nordic Design Hexagonal, 1 surse de iluminare

 

Bucatarie patrata rustica

image31 2image30 2image8 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com

 

Amenajarea rustică a unei bucătării înseamnă lemn sau elemente de culoarea lemnului. Poți folosi astfel de blaturi sau unele negre în combinație cu dulapuri de lemn, pentru o notă modernă. Dacă vrei să mergi și mai mult în direcția aceasta, în partea de jos a chiuvetei renunță la ușile pentru dulap și pune o perdea. Va fi cu adevărat rustic. Elementele de decor din paie vor da bine, mai ales dacă le combini cu o lustră în același ton, dar și cu piatră naturală.

image55 1

Pendul Nordic Vintage, 1 surse de iluminare

 

Cum amenajam o bucatarie patrata in functie de materialele folosite pentru finisaj

image14

Sursa foto: houzz.com

 

Materialele folosite în amenajarea bucătăriilor au evoluat în timp atât în ceea ce privește compoziția, cât și modelele și culorile. Alege ceea ce se potrivește cel mai bine spațiului tău. Combină totul în așa fel încât estetic să fie totul perfect. Dar, în același timp nu uita de funcționalitate. 

 

Bucatarie patrata cu gresie si faianta

image39 2image53 2image32 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Cel mai des în amenajarea bucătăriilor se folosește gresia și faianța. Pot fi combinate în atât de multe feluri, încât doar cu aceste două materiale se poate obține orice stil de amenajare dorit. Sunt materialele cel mai ușor de întreținut, de aceea și popularitatea lor.

Pentru o bucătărie pătrată mare alege gresie de dimensiuni mari, iar pentru un spațiu mic bucăți mai mici pe care le poți așeza în formă de diamant. Nici o gresie tip mozaic nu ar fi o alegerea greșită dacă o combini cu o faianță într-o singură culoare. În funcție de cum sunt așezate dulapurile, faianța poate fi pusă doar în zona acestora, fără a îmbrăca toți pereții. 

 

Bucatarie patrata cu parchet

image26 2image11 2image20 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Parchetul nu mai este un material dedicat doar camerelor unei locuințe. Acum se folosește chiar și în băi și bucătării. Dă o notă de eleganță dacă e combinat cu mobilier alb sau tinde către modernism în combinație cu dulapuri negre sau gri petrol. 

Parchetul sau elemente care îl imită pot fi folosite și pentru decorul pereților sau dacă este așezat între dulapurile suspendate și cele inferioare. 

 

Cum sa amenajezi o bucatarie patrata in functie de compartimentare

image16 1

Sursa foto: decorpad.com

 

Bucătăria clasică, ”închisă” se găsește în majoritatea locuințelor, chiar dacă open space-ul a acaparat piața imobiliară. În funcție de aceste aspecte, amenajarea poate fi făcută în diferite etape.

 

Bucatarie patrata open-space

image41 2image46 2image23 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Acest tip de compartimentare oferă mai multe posibilități de aranjare a mobilierului. Trend-ul este de a construi bucătăria cu o insulă sau peninsulă, în funcție de spațiu. Această zonă poate fi folosită pentru depozitare, dar pe ea poate fi pusă și o chiuvetă. Scaunele înalte, confortabile, vor fi folosite pentru micul dejun sau pentru discuțiile la o cafea cu prietenii. În ceea ce privește culorile, stilul și design-ul mobilierului, este bine să fie în același ton cu living-ul, cu care împarte spațiul. 

Iluminatul însă trebuie gândit separat, fiind o zonă distinctă totuși a casei.
Este nevoie de o plafonieră, dar și de lumină deasupra insulei sau a locului de luat masa.

image37 1

Candelabru LED 21 W Glow, 3 surse de iluminare

 

Bucataria patrata traditionala

image4 2image29 1image52 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Bucătăria ”închisă” poate fi amenajată în orice stil de design. Important este să ții cont de dimensiunile ei. Mobilierul poate fi așezat în formă de U, cu chiuveta eventual sub fereastră sau pe un singur perete. Fiind un spațiu cu un geam nu foarte mare, ține cont de cromatică și alege o plafonieră care să lumineze suficient, dar să nu încarce spațiul.

image40 1

Lustra LED 154W Minimalist 3 Black, LED inclus, 3 surse de iluminare, Telecomanda, Dimabil, Lumina: Cald, Natural, Rece

 

Cum sa amenajezi o bucatarie patrata in functie de culoarea predominanta?

image54 2image25 2image45 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Culorile bucătăriei ar trebui să te îndemne la calm și de ce nu, că creeze apetit. Pentru asta optează pentru culori precum roșul sau galbenul. Dar, pentru un stil vintage verdele e cel mai potrivit, la fel cum și albastrul poate fi combinat cu blaturi albe, de exemplu. 

Albul este o culoare predominantă în bucătărie pentru că este ușor de asortat și deschide spațiul. Dar, pentru a evita monotonia, adu o pată de culoare prin blaturi, care pot fi chiar negre sau prin elemente de decor. 

Nu te feri de rafturile deschise care pot juca un rol decorativ. Umple-le cu veselă vintage sau cu căni colorate. 

 

Importanta iluminatului in amenajarea unei bucatarii patrate

image36 2image42 2image27 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: pinterest.com 

 

Iluminatul într-o bucătărie este extrem de important pentru că este nevoie de lumină bună atunci când gătești. Pentru design este important să așezi corpurile de iluminat în mai multe zone ale camerei. Alege o plafonieră sau un pendul, în funcție de înălțimea camerei, pentru zona centrală a tavanului. 

Zona de luat masa sau insula pot fi și ele luminate, dar de această dată este potrivită o lampă. Pe dulapuri, în zona de sus pune câteva spoturi care să te ajute atunci când folosești blaturile pentru a pregăti masa. În același scop pot fi folosite și benzile LED, așezate sub dulapurile suspendate. Dacă le așezi însă pe partea de jos a dulapurilor inferioare, pe timp de noapte vor oferi o lumină discretă.

image48 1

Banda LED 2 Galben/Cald

 

Pe lângă design, lumina este un element principal  într-o bucătărie. Mai mult ca în orice altă încăpere a casei iluminatul este extrem de important aici pentru că este locul în care se gătește și se folosesc ustensile ascuțite. Deci, e nevoie să vezi cât mai bine atunci când faci asta. În plus, corpurile de iluminat sunt adevărate elemente de decor care completează design-ul.