image38 1
Uncategorized

Amenajare hol ingust: poze si idei din care sa te inspiri

Ești de acord că prima impresie este cea mai importantă? Modul în care te prezinți dictează aprecierile pe care le vei primi. Același lucru îl putem afirma și despre holul casei tale

Atunci când deschizi ușa invitaților, prima încăpere pe care aceștia o văd este holul. Și cum îl amenajezi dacă vrei să creeze o primă impresie plăcută de când intră în casă? Pare o sarcină ușoară dacă este spațios. Dar ce faci când holul este îngust? Ei bine, tratăm în acest articol acest subiect.

Amenajarea holului îngust pare a fi o adevărată provocare. Poate pentru multe persoane holul este doar o încăpere în care își lasă umbrela, pantofii și geanta. Atât. Dar să ne gândim puțin. Deseori holul este precum un tunel întunecat, pentru că nu prea întâlnim ferestre. Și atunci este un aspect important de care să ții cont în decorarea acestei încăperi. În plus, trebuie să iei și aspectul igienic în calcul. Doar nu vrei să duci în casă tot praful de afară. 

Este important să respectăm câteva reguli minime dacă vrem ca holul îngust să ‘’păcălească’’ din punct de vedere al spațiului. 

Vorbim în continuare despre regulile de bază în amenajarea holului îngust, despre cum să-l amenajezi în funcție de tipul locuinței (apartament/casă), în funcție de stil (minimalist, modern, feng shui, rustic etc), de materialele folosite pentru finisaj (gresie, faianță etc) și în funcție de culori. 

Vorbim și despre cât de importante sunt sursele de iluminat în amenajarea acestei încăperi, dar și cum să le alegi. 

 

Reguli de baza in amenajarea unui hol ingust

image40 2

Sursă foto: freepik/vecstock

 

Imaginează-ți un hol de poveste, cu pereți colorați în nuanțele preferate, unde te poți așeza să te încalți, să vorbești la telefon. Cu spațiu suficient unde să poți amplasa o măsuță elegantă pe care să așezi o vază cu flori, un taburet din catifea poate, o aplică pe un perete lateral care să difuzeze tonuri calde de lumină etc, un tablou care să te poarte cu gândul într-o lume a culorilor, un telefon retro ca obiect de decor. 

Dacă vrei să-ți amenajezi holul încât să te bucuri de atmosfera sa primitoare, ține cont de câteva reguli minime. 

  1. Alege doar piesele de mobilier de care ai nevoie. Un suport pentru încălțăminte, unul pentru geantă, chei, fular etc, un taburet pentru a te așeza când te încalți, cuier. Optează pentru mobilier vertical ca să poți economisi spațiu.
    O altă variantă este mobilierul multifuncțional. De exemplu, taburetul pe care te așezi poate fi și pantofar. Sau cuierul poate fi și pantofar. Ai înțeles ideea, așa că alege mobilierul în funcție de spațiul disponibil și nevoile tale.
  2. Nu mai mult de 2-3 obiectele decorative.
    O vază cu flori, un tablou, o oglindă cu design atrăgător. 
  3. Colorează pereții în nuanțe deschise.
    Deja nu mai este un secret faptul că nuanțele deschise creează iluzia unei încăperi mai spațioase. În plus, sunt plăcute visual. Și se potrivesc oricărui stil de amenajare. 
  4. Optează pentru o oglindă mare, dar cumva încorporată pe sau într-un perete.
  5. Câteva surse de iluminat sunt de dorit aici, în special dacă nu există nici o sursă de lumină naturală. Un corp suspendat, dacă înălțimea este suficient de mare, o aplică sau chiar două pe pereți, care să atragă atenția și ale căror lumini să se întâlnească. Descoperă surse de iluminat pentru hol disponibile în magazinul nostru, în diferite modele, nuanțe, lumini calde, reci sau neutre, la prețuri foarte avantajoase.  
  6. Respectă stilul de amenajare al locuinței. Dacă locuința ta este amenajată în stil clasic, nu poți alege pentru un hol un stil rustic, de exemplu. 

 

Amenajarea unui hol ingust in functie de tipul locuintei

image18 1

Sursă foto: freepik

 

Decorarea unui hol îngust depinde și de tipul locuinței. Dacă vorbim despre un apartament dintr-un bloc standard, cum se construiau cu mulți ani în urmă, este clar că nu ai foarte multe opțiuni de amenajare. Dacă vorbim despre holurile aflate în apartamentele din blocurile noi, plaja de opțiuni de decorare poate fi mai largă. Dacă locuiești la casă, aproape sigur ești norocos sau norocoasă. 

Dar să le luăm pe rând și să aflăm cum creezi o primă impresie estetic, amenajând un hol îngust perfect pentru tine. 

 

Hol ingust la casa

image17 1image7 2image32 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă foto: pinterest

 

De obicei, un hol îngust la casă este mai spațios decât unul la apartament sau garsonieră. Așa că nu ar trebui să fie nevoie să îți sacrifici dorințele de amenajare, fie că vorbim despre aspectul estetic sau cel practic. 

Analizează spațiul pe care-l ai la dispoziție, accesul la lumină naturală și începe să gândești decorarea unui hol îngust în funcție de regulile pe care le-ai citit mai sus.

Inspiră-te și din imaginile de mai sus. 

 

Amenajarea unui hol ingust intr-un apartament la bloc

image21 2image53 1image54 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă foto: pinterest

 

Pentru amenajarea unui hol îngust la apartament, gândește-te la spațiul disponibil și la stilul de amenajare al restului casei, atât din punct de vedere al pieselor de mobilier, al decorațiunilor și al finisajelor (pereți, pardoseală). 

Spațiul fiind destul de mic, este indicat să optezi pentru mobilier multifuncțional, pereți colorați în nuanțe deschise. Poți alege tapet pentru unul dintre pereți pentru un accent atrăgător. Iată în imaginile de mai sus cât de plăcut poate fi amenajat chiar și un hol îngust. 

 

Hol ingust la mansarda

image50 1image3 1image34 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă foto: pinterest

 

Și în acest caz este important să măsori spațiul disponibil, pentru că în mod normal holul îngust la mansardă este mai mic decât orice hol îngust din restul casei. Desigur pot fi și excepții. Dar prioritățile tale sunt în acest caz spațiul, culorile pereților și sursele de iluminare. 

Alege nuanțe deschise și surse de iluminat suficiente. Câteva aplice care să lumineze întreaga încăpere, cum sunt cele de mai jos, pot fi suficiente, dar dacă  spațiul îți permite, poți plasa și un lampadar în stilul casei. 

image9 3

Aplica LED 30W Round Negru, LED inclus, 2 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece

 

Idei de amenajare a unui hol ingust in functie de stil

image8 1

Sursă foto: freepik

 

Firesc este ca atunci când se amenajează sau redecorează un hol îngust, să se țină cont de stilul existent în restul locuinței, pentru a se păstra un echilibru. Este cea mai importantă regulă. Sigur că pot exista și variații. De exemplu, dacă stilul casei tale este clasic, poți adăuga și câteva elemente moderne în hol, precum ar fi o sursă de iluminat și un tablou. 

Iată câteva idei de amenajare a unui hol îngust în funcție de stilul clasic, modern, minimalist, rustic etc.

 

Hol ingust clasic

image43 2image29 2image19 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă foto: pinterest

 

Clasicul nu se demodează niciodată, fie că vorbim despre amenajarea unei locuințe sau despre orice altceva. Eleganța acestui stil te duce cu gândul la casele nobililor, la palatele regilor. 

Aici, mobilierul din lemn cu mâner din fier forjat și un candelabru de dimensiune mică sunt elementele absolut necesare în decorul unui hol îngust. Inspiră-te din ideile de amenajare a unui hol îngust clasic de mai sus.

image24 2

Candelabru LED 144W Olympics 2, LED inclus, 3 surse de iluminare, Telecomanda, Dimabil, Lumina: Cald, Natural, Rece

 

Hol ingust modern

image14 3image51 1image27 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă foto: pinterest

 

Principala caracteristică a stilului modern de amenajare sunt liniile simple, curate, cu formă geometrică, fie că vorbim despre mobilier sau obiectele de decor. 

Așa că îți sugerez să alegi piese de mobilier în forme geometrice, oglinzi hexagonale sau pătrate, covoare în forme asemănătoare. Dacă și restul locuinței tale este amenajat în stil modern, atunci vei crea un echilibru perfect și un aspect vizual plăcut. 

Iată 3 idei de amenajări a holurilor înguste. 

 

Hol ingust rustic

image49 1image52 1image42 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă foto: pinterest

 

Știm că în acest caz, sunt importante piesele care derivă din tradiție. Lemnul este cel mai important element în acest stil, așa că mobilierul din acest material este opțiunea potrivită. Sau poți alege piesele care să imite foarte bine lemnul, deși estetica nu-i la fel de plăcută. Să recunoaștem: lemnul imprimă oricărei încăperi un aer natural, dar și elegant. 

Referitor la tonurile pereților, o nuanță de maroniu deschis este indicată. O poți combina cu nuanțe de bej, crem. 

Știi acele covoare cu ciucuri pe care le întâlnim în casele bunicilor noștri? Poți alege un astfel de covor pentru acest stil. 

Iluminează-l cu câteva spoturi amplasate simetric cum poți observa în imaginea de mai sus. 

 

Hol ingust in stilul minimalist

image41 1image47 2image28 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă foto: pinterest 

 

Definiția însăși spune totul despre acest stil de amenajare. Principiul de bază este funcționalitatea și numărul cât mai mic de piese de mobilier, obiecte de decor etc. 

Imaginile de mai sus te pot ajuta să-ți decorezi holul îngust astfel încât spațiul rezultat să fie pe placul tuturor din casă. Inclusiv al tău. 

Stilul Feng Shui de amenajare a unui hol ingust

image46 1image45 1image31 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă foto: pinterest

 

Ne ghidăm după următorul principiu în acest stil de amenajare: energii. 

Se consideră că amenajarea în acest stil aduce înțelegere și energie pozitivă între membrii familiei. Ideea principală este păstrarea spațiului cât mai curat și organizat posibil. Nu ai nevoie de obiecte sau mobilier de care nu ai nevoie. Fiecare obiect de decor ar trebui să te binedispună. Deci, atunci când alegi un tablou, de exemplu, să aibă chipuri vesele, flori colorate în multe nuanțe vii etc. Liniile mobilierului preferabil să fie curbate. O plantă naturală poate fi un alt element important. 

Alege ca sursă de iluminat o aplică precum este cea în imaginea de mai jos, cu 3 tipuri de lumină pe care o găsești în magazinul nostru la un preț foarte bun. 

image26 3

Aplica LED 24W Infinity Negru, LED inclus, 2 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece

 

Cum amenajezi un hol ingust in functie de materialele folosite pentru finisaj

image25 1

Sursă foto: freepik

 

Decorarea unui hol îngust poate fi optimizată prin selecția atentă a materialelor de finisaj. 

Pentru podea, parchetul este o opțiune ideală, oferind un aspect cald și elegant, iar gresia este potrivită pentru holurile cu trafic intens, fiind rezistente și ușor de întreținut. 

Faianța sau piatra naturală pot fi utilizate pentru a adăuga textură și eleganță pe pereți sau podea, creând un aspect rafinat. Poți opta pentru vopsea decorativă pentru pereți dacă îți dorești un strop de culoare și stil, în timp ce poate ascunde imperfecțiunile și adăuga profunzime spațiului. Combinația potrivită a acestor materiale poate transforma un hol îngust într-un spațiu funcțional și estetic. Sau alegerea unei singure variante pentru amenajare poate fi la fel de plăcută dacă știi cum să creezi un echilibru între toate elementele.

 

Hol ingust cu gresie si faianta

image15 1image30 1image6 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă foto: pinterest

 

Gresia și faianța sunt printre cele mai frecvente opțiuni pentru decorul unui hol îngust. Gândește-te la ce piese de mobilier așezi în hol pentru a asorta modelul finisajelor cu acestea. Există în comerț o mulțime de mărimi, culori, modele din care să alegi. Te poți inspira din ideile de amenajare de mai sus. 

 

Hol ingust cu piatra naturala

image2 1image33 2image35 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă foto: pinterest

 

O variantă populară de câțiva ani și printre alegerile românilor, piatra naturală poate fi acel element care să ofere nu doar senzația că ești în natură, ci și un decor elegant, și chiar modern. Cum o încorporezi într-un hol îngust? Pe un perete, de exemplu. Sau poți alege ca pardoseala să fie din piatră, pe care să o îmbraci parțial cu un covor colorat în nuanța pereților. 

Și în acest stil corpurile de iluminat joacă un rol foarte important. Dacă vrei să scoți în evidență frumusețea pietrei naturale, această aplică Bohemian Gold poate fi elementul potrivit. 

image4 3

Aplica Bohemian Gold, 3 surse de iluminare

 

Hol ingust cu vopsea decorativa

image39 1image23 1image16 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă foto: pinterest

 

Amenajarea unui hol îngust cu vopsea decorativă poate transforma acest spațiu într-unul primitor și elegant. 

Începe prin a alege o culoare deschisă și luminoasă pentru pereți, cum ar fi alb, bej sau gri deschis, pentru că acestea vor ajuta la reflectarea luminii și vor crea iluzia unui spațiu mai mare și mai aerisit. 

Poți adăuga accente de culori mai închise sau mai vibrante pe unul dintre pereți pentru a crea un punct focal și a distrage atenția de la dimensiunile înguste ale holului. De exemplu, un perete accent vopsit într-o culoare mai intensă, cum ar fi albastru marin sau verde smarald/pal, poate adăuga adâncime și interes vizual.

Pentru textură și un aspect rafinat, poți opta pentru vopsea decorativă cu efecte speciale, cum ar fi vopsea perlată, metalică sau cu efect de marmură. Dacă preferi un stil mai clasic, poți folosi vopsea decorativă pentru a crea dungi verticale sau orizontale, care pot crea senzația de alungire a vizuală a holului. Dungile verticale vor face tavanul să pară mai înalt, în timp ce dungile orizontale vor da senzația unui spațiu mai larg.

 

Hol ingust cu parchet

image11 1image56 2image20 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă foto: pinterest

 

Amenajarea unui hol îngust cu parchet poate adăuga căldură și eleganță spațiului, completând armonios vopseaua decorativă. Alegerea parchetului trebuie să țină cont de câteva aspecte esențiale pentru a maximiza efectul vizual și funcționalitatea.

  • Culoarea și tipul parchetului. Optează pentru nuanțe deschise, cum ar fi stejarul deschis sau fagul, pentru a amplifica senzația de spațiu și luminozitate. Parchetul deschis se va armoniza perfect cu pereții vopsiți în nuanțe similare sau complementare, creând un flux vizual continuu și coerent. Evită culorile foarte închise, care pot face holul să pară și mai îngust decât este. Dacă preferi un contrast subtil, alege un parchet cu un finisaj ușor satinat sau periat, care adaugă textură și profunzime.
  • Accente și detalii. Completează cu traverse decorative în diferite culori care să se potrivească vopselei de pe pereți și parchetului. Vor adăuga un plus de confort și îți vor proteja parchetul. 

 

Importanta corpurilor de iluminat in amenajarea unui hol ingust 

image37 2

Sursă foto: freepik/vecstock

 

Iluminatul joacă un rol crucial în amenajarea unui hol îngust, influențând atât aspectul estetic, cât și funcționalitatea acestuia. Iată câteva aspecte importante de luat în considerare:

  1. Corpurile de iluminat pot crea iluzia unui spațiu mai mare și mai deschis, ceea ce este esențial într-un hol îngust. Prin plasarea strategică a luminilor, se poate evita senzația de claustrofobie.
  • Iluminat general. Plafonierele sau spoturile încastrate pe tavan asigură o lumină uniformă care ajută la evitarea umbrelor și la crearea unui spațiu mai deschis.
  • Iluminat direcțional. Aplice de perete sau benzi LED montate pe tavan/pereți pot direcționa lumina astfel încât să lungească vizual spațiul.
  1. Luminile accent pot evidenția elemente specifice ale holului, cum ar fi opere de artă, fotografii sau finisaje deosebite.
  • Spoturi reglabile. Pot fi utilizate pentru a pune în valoare tablouri sau alte elemente decorative.
  • Luminile de accent. Montate în partea inferioară a pereților sau de-a lungul marginilor, ele pot adăuga un element de eleganță și sofisticare.
  1. Iluminatul corespunzător este esențial pentru a asigura o vizibilitate bună, ceea ce contribuie la prevenirea accidentelor.
  • Senzori de mișcare. Pot fi foarte utili într-un hol îngust, asigurând aprinderea automată a luminilor atunci când cineva intră în spațiu.
  • Luminile de ghidare. Pot fi montate la nivelul podelei pentru a ghida pașii în condiții de luminozitate scăzută.
  1. Iluminatul contribuie semnificativ la atmosfera generală a holului, determinând tonul și stilul acestuia.
  • Luminile calde. Creează o atmosferă primitoare și confortabilă.
  • Luminile reci. Pot oferi un aspect modern și curat.
  • Luminile neutre. Adaugă o senzație de echilibru între toate elementele unui hol îngust. 
  1. Utilizarea becurilor LED și a soluțiilor de iluminat eficiente din punct de vedere energetic poate reduce consumul de energie electrică.
    Exemple de corpuri de iluminat potrivite pentru un hol îngust:
  • Plafoniere încastrate. Pentru un aspect minimalist și o distribuție uniformă a luminii.
  • Aplice de perete. Pentru a economisi spațiu și a adăuga un element decorativ.
  • Benzile LED. Pentru a ilumina colțurile întunecate sau pentru a crea efecte luminoase interesante.

 

În concluzie, alegerea corectă a corpurilor de iluminat poate transforma un hol îngust într-un spațiu funcțional, estetic și primitor. Este important să ții cont de nevoile specifice ale spațiului și de stilul dorit pentru a crea un efect armonios și plăcut.

 

Cum amenajezi un hol ingust in functie de culori?

image5 2

Sursă foto: freepik

 

În decorarea unui hol îngust, culorile calde, reci și neutre pot juca fiecare un rol distinct. 

Culorile calde, precum galbenul, portocaliul, creează o atmosferă primitoare, făcând spațiul să pară mai primitor. Culorile reci, cum ar fi albastrul, verdele și griul, pot oferi un sentiment de liniște și senzația unui spațiu mare, contribuind la un aspect modern și aerisit. În schimb, culorile neutre, precum alb, bej și tonuri de gri deschis, sunt versatile și pot servi ca fundal perfect pentru orice decor, aducând echilibru și armonie. 

Combinarea acestor culori poate optimiza vizual holul, creând un spațiu bine proporționat și estetic plăcut. Vedem mai jos cum le folosim. 

Culori calde

image22 1image12 2image48 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă foto: pinterest

 

Amenajarea unui hol îngust în culori calde emană căldură și ospitalitate. Iată câteva sugestii pentru a maximiza efectul culorilor calde într-un hol îngust:

Optează pentru bej, crem, auriu, teracotă sau tonuri de piersică și coral. Aceste culori pot face spațiul să pară mai luminos. Un perete accent într-o nuanță mai intensă poate adăuga profunzime și interes vizual, în timp ce restul pereților pot fi vopsiți într-o nuanță mai deschisă pentru a evita senzația de îngustare.

Pentru pardoseală, alege un parchet în nuanțe calde de lemn, cum ar fi stejarul miere sau cireșul. Acesta va completa paleta de culori calde și va adăuga o senzație de continuitate. 

Completează cu elemente decorative. Oglinzi cu rame aurii sau din lemn natural, tablouri în tonuri de pământ sau covorașe în nuanțe calde pot adăuga un plus de caracter și personalitate. 

Iluminatul este esențial într-un hol îngust; alege corpuri de iluminat cu lumină caldă, cum ar fi aplice de perete sau lămpi suspendate, care să distribuie uniform lumina și să creeze o atmosferă plăcută. 

Adaugă câteva plante de interior pentru a aduce un strop de verdeață și a completa paleta de culori calde. Plantele nu doar că îmbunătățesc estetica, dar contribuie și la o atmosferă mai sănătoasă și mai plăcută.

 

Culori reci

image44 1image10 1image36 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă foto: pinterest

 

Optează pentru nuanțe reci, cum ar fi albastru deschis, verde mentă, gri pal sau lavandă. Aceste culori pot face spațiul să pară mai mare. Un perete accent într-o nuanță mai intensă de albastru marin sau turcoaz poate adăuga profunzime și un punct focal atrăgător.

Alege parchet în nuanțe deschise de lemn, cum ar fi stejarul alb sau arțarul, care se potrivesc bine cu paleta de culori reci și contribuie la senzația de spațiu aerisit. 

Decorează holul cu oglinzi cu rame argintii sau albastre, tablouri în aceleași tonuri sau covorașe în nuanțe de gri și albastru, care pot adăuga un plus de stil și rafinament. 

Culori neutre

image55 2image13 1image1 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă foto: pinterest

 

Dacă îți dorești un hol cu aspect sofisticat, versatil și liniștit, care emană eleganță și subtilitate optează pentru nuanțe neutre, cum ar fi alb, gri, bej, taupe sau culori naturale de piatră. Pereții vopsiți în alb sau gri deschis pot adăuga un sentiment de prospețime. Pentru a evita monotonia, poți folosi diferite tonuri neutre pentru accente, cum ar fi un perete accent într-o nuanță de gri mai închis sau taupe.

Accesorizează holul cu elemente decorative care să completeze paleta de culori neutre. Oglinzi cu rame simple din metal sau lemn, tablouri alb-negru și covorașe în nuanțe de gri, bej sau alb pot adăuga un plus de caracter și rafinament.

Alege corpuri de iluminat cu lumină caldă pentru a adăuga căldură sau cu lumină neutră pentru a menține un aspect modern și curat. Aplice de perete sau lămpi suspendate cu un design simplu și elegant pot completa decorul.

Amenajarea unui hol îngust poate părea o provocare, dar acest articol demonstrează că este posibil să transformi acest spațiu într-o zonă atrăgătoare și funcțională. 

Cu idei inspirate din diferite stiluri și sfaturi practice, ai toate resursele necesare pentru a crea un hol îngust care să impresioneze din primul moment și să ofere o experiență plăcută atât pentru tine, cât și pentru vizitatorii tăi. 

Indiferent de dimensiunea sau configurația holului tău, acum ai la dispoziție instrumentele necesare pentru a-l transforma într-un spațiu primitor și elegant, adaptat nevoilor și preferințelor tale. 

 

Transformă-ți holul și creează o primă impresie memorabilă pentru oricine intră în casa ta.