Amenajare hol intrare
Blog

Amenajare hol intrare in casa | Idei, poze si sfaturi utile

Holul creează puntea de legătură dintre exteriorul și interiorul locuinței. Este acea încăpere căreia mulți nu-i acordă mare importanță când plănuiesc amenajarea casei, concentrându-se mai mult pe celelalte camere. Și rezultatul este incomplet, ușor dezechilibrat. Și atunci, și când vorbim de amenajare hol intrare ar trebui să facă parte din prioritățile tale.

Deseori holul este doar o încăpere mică și întunecată. Dar nu ar trebui să fie așa. Ar trebui tratat ca pe orice altă cameră a locuinței, în special că se află la intrarea în casă.

Gândește-te la faptul că prima impresie contează. Impresia celor care te vizitează pentru prima dată. În plus, un hol cochet, amenajat cu bun gust îți poate influența starea de spirit atunci când revii acasă după zile obositoare la muncă. 

Acestea sunt doar două motive pentru care îți recomandăm să planifici cu atenție holul, dar credem că deja vrei să faci asta din moment ce te afli aici. 

Rămâi cu noi și descoperă o mulțime de idei de decor a unui hol îngust, mic, mare, pătrat, dreptunghiular, precum și în funcție de stilul modern, clasic, minimalist, vintage, feng shui etc. În plus, îți povestim despre cum poți integra gresia, faianța, travertinul sau alte tipuri de piatră naturală pentru un aspect plăcut și armonios. 

Vei afla din acest articol și cum cum să realizezi amenajare hol în funcție de culoarea pereților, cum încorporezi surse de iluminat pentru ca întreaga familie să se bucure de o atmosferă primitoare, dar și multe alte sfaturi despre cum holul tău se poate transforma într-un spațiu plăcut, intim și personalizat. Pentru că, de fapt, holul de la intrare este încăperea care te întâmpină când ajungi acasă și-ți urează ‘’bine ai revenit’’ prin fiecare element. 

Așadar citește în continuare și inspiră-te din ideile de amenajare a holului de intrare în casă. 

Cum ne pregatim pentru planificarea amenajarii unui hol?

image35

Sursă foto: freepik/freepicdiller

 

Începe cu stilul pe care ți-l dorești. Sigur că ar trebui să fie același ca în restul locuinței, sau o combinație a elementelor aparținând mai multor stiluri. 

Ulterior, gândește-te la forma și dimensiunile holului, pentru că în funcție de acestea, vei alege mobilierul și alte piese necesare. 

Și pentru ca tu să-ți poți face o idee clară asupra designului, iată ce piese de mobilier nu ar trebui să lipsească dintr-un hol.  

Iată care sunt aceste elemente:

  1. Bancheta pe care să te așezi când te încalți/descalți. 
  2. Pantofar, indispensabil într-un hol.
  3. Cuier, care poate fi suspendat, atârnat pe perete sau parte componentă dintr-o piesă de mobilier. 
  4. Suport pentru umbrelă, de sine stătător sau încorporat într-o piesă de mobilier.
  5. O poliță pentru depozitarea cheilor, căciulii și fularului umede, sau a altor obiecte.
  6. Surse de iluminare care să creeze o atmosferă primitoare.
  7. Un covor special pentru pantofii cu care vii de afară.

 

Cum amenajam un hol in functie de dimensiune?

image25

Sursă foto: freepik

 

Orientându-te după dimensiune, fie că este mic, mare sau îngust, îți va fi ușor să amenajezi orice hol, dacă vei avea acest articol în față sau dacă îți notezi ideile care îți plac. 

Hol ingust

image22

Sursă foto: pinterest

 

Poate părea o provocare, amenajarea unui hol îngust, dar nu-i așa. Cum poți crea impresia unui spațiu mai mare? De exemplu, vopsește pereții și tavanul în culori deschise. Știm că nuanțele deschise oferă senzația unei încăperi spațioase. 

Un alt element important în acest caz este sursa de iluminare. Pentru a nu părea și mai mic spațiul, folosește o aplică, precum este cea de mai jos, nicidecum un corp masiv care să ilumineze spațiul. 

image17

Aplica LED 30W Round Negru, LED inclus, 2 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece

 

Pe holuri întâlnim de obicei oglinzi, așa că, folosește-te de o oglindă mare, nu mică sau pe jumătate. O dimensiune mare a oglinzii va dubla vizual spațiul, iar pentru depozitarea obiectelor precum chei, umbrelă etc, plasează o poliță într-o culoare diferită de cea a pereților. 

Nu uita de un cuier, preferabil de perete, pentru că nu dispui de spațiu suficient, dar și de un pantofar, indispensabil de altfel. Alege unul vertical.  

Hol mic

image29

Sursă foto: pinterest

 

Ce este important într-un hol mic, este să eviți mobilierul pe orizontală. Un dulap multifuncțional vertical poate fi opțiunea ideală. Un dulap în care să așezi încălțămintea și obiectele pe care să nu le uiți dimineața când pleci de acasă, dar și să agăți hainele voluminoase. 

Adaugă o banchetă sau un taburet în funcție de spațiul rămas disponibil. 

Colorează pereții și tavanul în nuanțe deschise, ca și în cazul holului îngust, pentru că ai nevoie de un spațiu mai mare, vizual. 

Și pentru a umple pardoseala, un covor pufos, plasat în centrul camerei este perfect. 

Hol mare

image6

Sursă foto: pinterest

 

Atunci când începi procesul de amenajare hol mare, ai senzația de libertate de desfășurare, de alegere a mai multor corpuri de mobilă, dar și a accesoriilor, decorațiunilor. 

Îți recomandăm să vopsești pereții și tavanul în aceeași culoare ca în restul locuinței pentru un vizual echilibrat și armonios. 

Fiind un spațiu mare, poți plasa un dulap pe un perete, o masă cochetă, de dimensiune mică, un scaun și o banchetă cu spațiu de depozitare a încălțămintei. 

Plasează un coș pentru umbrelă, ghiveci cu plante, o traversă în tonul pereților și în contrast cu pardoseala pentru a ieși în evidență. 

Având libertate mai mare de alegere, îți poate fi ușor să uiți de faptul că ai nevoie ca piesele de mobilier să fie direct proporționale cu încăperea. De exemplu, nu poți lăsa prea mult spațiu, dacă încăperea este bine dimensionată, pentru că se creează impresia unei încăperi reci, fără personalitate. 

Cum amenajam un hol in functie de forma spatiului?

image20

Sursă foto: freepik/alexandercho

 

Iată și câteva idei de amenajare intrare pătrat sau dreptunghiular, din care te poți inspira. 

Hol patrat

image5

Sursă foto: pinterest

 

Vorbim de amenajare hol patrat? Cea mai ușoară sarcină, pentru că în acest caz se poate crea echilibrul fără prea mult efort. Un hol pătrat poate fi tratat ca pe o încăpere de sine stătătoare. Sigur că este posibil ca acest hol, chiar dacă e pătrat, să nu fie foarte spațios, și atunci nu te poți juca prea mult cu designul, însă ai o mulțime de posibilități chiar și așa. 

Măsoară spațiul și plasează un dulap și cuier pentru haine, o comodă, o masă de hol, lipită de perete, un fotoliu/scaun, un lampadar așezat lângă scaun pentru momente de relaxare, un pantofar vertical sau o banchetă în care să depozitezi încălțămintea. 

Dacă este spațiul mare, culorile pereților pot fi și mai închise, cu condiția să primești lumină naturală generoasă dintr-o parte a locuinței. 

Optează pentru unul dintre aceste corpuri de iluminat care îi vor oferi holului o notă de personalitate. 

Hol dreptunghiular

image12

Sursă foto: pinterest

 

Lungimea acestui hol te ajută să te joci cu spațiul în mai multe moduri. Se întâmplă deseori ca acest hol să facă legătura cu mai multe camere. 

Plasează un dulap pe un perete întreg, care să aibă rol de păstrare a încălțămintei și hainelor pe umerașe. 

O banchetă dreptunghiulară poate completa celălalt perete.  Un lampadar sau o aplică pe pereții paraleli pot fi acele surse de iluminat care să creeze o atmosferă cozy și să echilibreze forma dreptunghiulară. Iată o aplică pe care o poți plasa în acest tip de hol. 

image10

Aplica LED 50W Illusion Patrat, LED inclus, 2 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece

 

Cum amenajam un hol in functie de tipul locuintei?

image3

Sursă foto: freepik/wirestock

 

Fie că este la bloc sau la casă, holul are personalitatea sa. Ca fiecare încăpere din locuința ta. Dar cum îl amenajezi în funcție de acest criteriu? Iată câteva idei de amenajare/decor hol la bloc sau la casă. 

Hol la bloc

image37

Sursă foto: pinterest

 

Știm că majoritatea apartamentelor au dimensiuni standard. Dar aici mai există un detaliu de care să ții cont. Dacă locuiești la garsonieră, holul poate fi și mai mic decât la apartament, și atunci, va fi mai dificil să îl amenajăm, dar nu imposibil.

Alege stilul minimalist de amenajare, în care principiul este ‘’nu mai mult decât este nevoie’’. Ce vrem să spunem aici este că ai nevoie doar de acele piese absolut necesare, precum un cuier, un coș pentru umbrelă, pantofar și o oglindă. Poate fi o singură piesă de mobilier cu rol multifuncțional ca să salvezi spațiul. În cazul în care poți, adaugă o măsuță, un ghiveci cu flori și o poliță pentru chei sau alte obiecte.

Vopsește pereții în nuanțe identice sau similare celor din interiorul locuinței sau adaugă un tapet floral sau un alt model preferat. 

Aplica pe un perete ca sursă de iluminare poate fi alegerea potrivită pentru un hol la bloc, garsonieră sau apartament. 

Hol la casa

image7

Sursă foto: pinterest

 

Am ajuns în momentul în care ești liberă să folosești spațiul așa cum îți dorești, pentru că de cele mai multe ori casa este spațioasă, la fel și holurile, sau cel puțin așa ar trebui să fie. 

Dacă există lumină naturală suficientă, poți alege să vopsești pereții în culori mai închise. 

Important și aici este să existe un echilibru între piesele de mobilier. În funcție de stilul de amenajare al celorlalte camere, și holul va fi la fel. Dacă restul camerelor au un stil clasic, și holul ar trebui să fie similar.

Oglinda, taburetul sau bancheta, cuierul, pantofarul, măsuța de perete, coșul pentru umbrelă, decorațiunile și sursele de iluminare, care pot fi aplice, 1 lampadar sau o veioză plasată pe masă. 

      

Hol la mansarda

image23

Sursă foto: pinterest

 

Din cauza înălțimilor diferite, holul unei mansarde trebuie să respecte anumite cerințe, dar uită de reguli și amenajează-l după preferințele tale. Important și în acest caz este să echilibrezi vizual și spațial camera. Dacă holul la mansardă este open space ai mai multă libertate de alegere, dar dacă acesta duce către o cameră cu ușă, opțiunile sunt limitate. 

Hol la demisol

image4

Sursă foto: pinterest

 

La demisol, lumina este cel mai important detaliu. Fiind un spațiu întunecat, trebuie luminat nu doar cu ajutorul surselor de iluminare, ci și al culorilor pereților, integrării unei oglinzi mari. 

Ideal este să folosești un corp de iluminat cu poziție centrală, plasat pe tavan, cu becuri tip led, precum este cel de mai jos. 

image36

Aplica LED 62W Zig Zag Gold Patrat, LED inclus, 5 surse de iluminare, Lumina: Cald, Natural, Rece

 

Cum amenajam un hol in functie de stilul locuintei?

image9

Sursă foto: freepik/alexandercho

 

Dacă stilul locuinței tale este vintage, clasic, modern, minimalist, ideal ar fi ca și decorul holului să fie același, pentru crearea unei armonii în locuință. Dar nu este obligatoriu. Depinde de cum îți dorești să arate. Noi putem să-ți oferim câteva idei de amenajare a unui hol din care să te inspiri. Și chiar asta facem acum. 

Hol modern

image15

Sursă foto: pinterest

 

Dacă și restul locuinței tale este amenajat în stil modern, atunci știi că acesta este caracterizat de liniile simple și drepte, cu forme geometrice, colorat neutru în bej, maro, sau în nonculori, cum sunt negru și alb.

Pe jos, găsim pardoseală din ceramică sau parchet laminat, iar mobilierul este predominant din pal colorat în diferite nuanțe și pe alocuri cu inserții metalice. 

Bancheta pentru așezare în timp ce te încalți, poate fi din imitație de piele sau catifea. Completează cu celelalte piese de mobilier indispensabile, precum cuierul și coșul pentru umbrelă sau un suport multifuncțional, pentru păstrarea cheilor, a unui ghiveci cu flori. 

Hol clasic

image2

Sursă foto: pinterest

 

Am ajuns la acel stil atemporal, care nu se demodează. Un stil în care eleganța este atribuită fiecărui detaliu existent într-o încăpere. 

Mobilierul este din lemn masiv, completat cu un tablou sau cel mult două, în funcție de mărimea spațiului. Culorile predominante spre auriu cu ușoare accente de negru spre gri închis, ale pereților pot fi amplificate de un ceas cu pendul. 

Tot aici regăsim și acea masă de perete, dreptunghiulară și subțire pe care poți plasa obiectele de care ai nevoie doar la plecare. 

Plasează o lustră elegantă sau un candelabru, dacă spațiul îți permite. Iată aici o mulțime de modele din care poți alege.

Hol rustic

image19

Sursă foto: pinterest

 

Stilul rustic de amenajare este dominat de existența materialelor naturale. Aici, mobilierul este din lemn, și pe alocuri cu aspect brut, așa că încearcă să aduci un dulap pentru pantofi și haine voluminoase, un cuier, o măsuță și o poliță plasată pe un perete. 

Așează pe jos un covor țesut, colorat, cu motive tradiționale, pe pat așterne un pled pufos, din lână soft, confortabilă. 

Grinzile din lemn pe tavan sunt un alt element caracteristic acestui stil, așa că, dacă holul este destul de mare, poți decora cu grinzi subțiri. 

Culorile pot fi mai energice, vibrante, precum albastru cu portocaliu, culori pământii, care imită natura. 

Hol vintage

image16

Sursă foto: pinterest

 

Expresia de ordine în cazul stilului vintage este mobilierul recondiționat sau cu aspect uzat, învechit, iar paleta cromatică tinde spre nuanțe pastelate, ivoriu, alb, verde pal etc. 

Piesele de mobilier sunt prevăzute cu inserții din bronz sau cupru, lămpile au aspect de anii ‘30-’50 iar corpurile de iluminat sunt suspendate, cu sfoară. 

Hol in stil eclectic

image32

Sursă foto: pinterest

 

Un stil atipic, inedit, care îți oferă libertate mai mare de alegere atât a culorilor, cât și a mobilierului, și accesoriilor. Poți combina diferite elemente aparținând diferitelor epoci. De exemplu, vintage și contemporan, retro, rustic și clasic. Cerul este limita. 

Îți poți exprima personalitatea foarte ușor cu acest stil, pentru că poți îmbina mai multe stiluri care îți plac. Deși se pot regăsi în aceeași cameră mai multe epoci, designul este unul armonios. Culorile sunt pline de viață, vibrante, regăsim obiecte de artă, suveniruri interesante aduse din vacanțele petrecute în țară sau străinătate.

O lustră cu aspect interesant musai să completeze spațiul. Iată modele foarte frumoase de lustre, la prețuri foarte avantajoase. 

Hol minimalist

image18

Sursă foto: pinterest

  

Simplitate și funcționalitate. Aici, musai fără piese inutile care să încarce spațiul fără sens. 

Mobilierul în linii geometrice, prezența accesoriilor minime, un corp de iluminat care iese în evidență printr-o formă inedită, un covor colorat într-o singură nuanță, pereții în culori neutre și prezența decorațiunilor vor face din hol un spațiu amenajat cu gust. Acesta este stilul minimalist. 

Hol amenajat feng shui

image21

Sursă foto: pinterest

 

Feng shui nu este un stil, ci o filosofie asiatică de viață, în care căutăm energia dată de piesele de mobilier dispuse într-o încăpere astfel încât să nu blocheze energia pozitivă. 

Aplicată în amenajare, regăsim cele 5 elemente indispensabile, precum pământul, metalul, lemnul, apa și focul. Cum le transpui în design? Plasezi obiecte de mobilier din lemn, o sursă de iluminat din metal, o decorațiune tip fântână, un ghiveci cu flori și accesorii cu nuanțe de roșu. 

 Dacă plasezi o oglindă pe hol, să nu fie în fața ușii de la intrare, ci perpendicular cu aceasta. Nu aglomera cu obiecte de care nu ai nevoie. Lasă energiile să circule liber. 

Hol retro

image1

Sursă foto: pinterest

 

Caracteristici similare cu ale stilului vintage, dar cu suficiente deosebiri care ies în evidență. Culorile predominante sunt turcoaz, portocaliu, galben. Mobila are și aici un aspect învechit, dar veselă, exprimată prin culori energice.

Pardoseala este din lemn masiv sau din pal care îl imită. O lustră specială, o oglindă cu raft pot fi alte elemente pe care le poți aduce în într-un decor de hol retro.

Hol de lux

image31

Sursă foto: pinterest

 

Definiția luxului o regăsim din plin într-o încăpere amenajată în acest stil. Aici, fiecare element este de o calitate superioară, fie că vorbim despre mobilă, accesorii, decorațiuni, corpuri de iluminat etc. Chiar și culoarea pereților exprimă lux, opulență. Nuanțele de albastru, maro se regăsesc în obiecte elegante, dar practice, funcționale. Multe dintre elemente sunt realizate manual, cu o atenție sporită la detalii.      

Materialele din care sunt confecționate piesele de mobilier sunt din catifea sau piele.       

Hol in stil scandinav

image30

Sursă foto: pinterest

 

Popular și la noi de câțiva ani, stilul scandinav de amenajare este simplu, funcțional, luminos și confortabil. Culori pastelate, materiale naturale, spații aerisite, luminate foarte bine, mobilă și decorațiuni din lemn. Un lampadar sau o lustră din abajur de hârtie. 

Cum amenajam un hol in functie de materialele folosite pentru finisaj?

image34

Sursă foto: freepik

 

Gresie, faianță, piatră naturală, mosaic, travertin? Pe care le preferi? Încă nu știi? Inspiră-te din imaginile de mai jos și din următoarele idei de amenajare a holului de la intrarea  în casă. 

Hol cu gresie si faianta

image33

Sursă foto: pinterest

Gresia și faianța sunt alegeri potrivite pentru un spațiu în care există trafic intens, așa cum este holul. Alege un model în funcție de culorile pereților, dar și de piesele de mobilier. 

Hol cu piatra naturala

image11

Sursă foto: pinterest

Piatra naturală se îmbină perfect cu obiecte din lemn. De exemplu, poți crea un perete din piatră cu textură 3D. Sau chiar pardoseala poate fi dintr-un soi de piatră naturală. Decorează cu o fântână arteziană tot din piatră. 

Hol cu travertin

image24

Sursă foto: pinterest

Un alt tip de piatră naturală care se îmbină perfect cu o mulțime de culori. Poți amenaja cu travertin pereții, tavanul sau pardoseala și îl poți combina cu mobilier din lemn sau sticlă. 

Hol cu mozaic

image14

Sursă foto: pinterest

 

Amenajarea unui hol cu piatră naturală sau alte materiale în stil mozaic, poate fi o alegere foarte atrăgătoare. Și pentru un aspect unic, alege să nu încarci cu prea multe combinații. 

Hol cu parchet

image28

Sursă foto: pinterest

 

Parchetul din pal sau din lemn masiv sunt opțiuni populare în amenajarea unei încăperi, inclusiv a holului. Libertatea pe care ți-o oferă acest material îți permite să decorezi și să amenajezi cu orice piese de mobilier sau accesorii. 

Cum amenajam un hol in functie de culoarea peretilor?

image27

Sursă foto: freepik

 

Dacă pereții sunt colorați în nuanțe diferite de gri, plasează obiecte de mobilier albe sau de un roz pal. 

Dacă pereții sunt ușor azurii, mobilierul ar trebui să fie din lemn, colorat în tonuri calde, care să imprime încăperii o atmosferă primitoare. 

Dacă pereții sunt acoperiți de un tapet cu motive florale, mobilierul va fi în diferite nuanțe. 

Pentru pereți vopsiți în verde măslină, tâmplăria este albă, iar mobilierul din lemn. 

Sigur că nu trebuie să respecți aceste reguli, dar important este să creezi un echilibru între toate elementele regăsite în hol. 

 

Cum poti utiliza corpurile de iluminat pentru a lumina eficient un hol intunecat?

image13

Sursă foto: freepik

 

Lumina influențează foarte mult aspectul unei încăperi, în funcție de liniile în care este direcționată, dar există lustre led, aplice, plafoniere, așa că ai la dispoziție o mulțime de opțiuni pentru decorare. 

Un principiu de care să ții cont este dimensiunea spațiului. Nu plasa un corp de iluminat masiv într-un hol mic, pentru că dezechilibrul aspectual va fi foarte vizibil și neplăcut.  Dacă holul este lung, va fi necesar să plasezi mai multe corpuri, preferabil aplice pe fiecare perete, pentru a ilumina în toate direcțiile. 

Referitor la nuanțele de temperatură, poți alege tonul cald pentru o atmosferă primitoare, sau rece.

Îți recomandăm ledurile, pentru că reduc cu multe procente costurile la energie, lucru confirmat de studiile în domeniu. Poți alege lustre cu temperatură reglabilă, pe care să le plasezi la distanțe echivalente sau un singur corp cu mai multe becuri în cazul în care holul este lung. Iată aici numeroase modele de lustre pentru holul tău

 

Sfaturi pentru amenajarea unui hol perfect

image26

Sursă foto: freepik

 

Deși poate vrei să ții cont de regulile specifice unui stil sau altuia, importante sunt preferințele tale, dar și restul încăperilor. Dacă locuința ta este amenajată în stil clasic, puțin probabil ca holul să fie vintage, deși această combinație poate avea un aspect atrăgător. 

Orice stil ai alege, piesele de mobilier, obiectele decorative, corpurile de iluminat și accesoriile ar trebui să îmbine atât designul estetic, cât și funcționalitatea. În final, holul are un rol bine definit, și atunci trebuie să-l tratăm ca atare, Plasează flori, o tablă cu mesaj inspirațional pe care să-l vezi imediat cum intri în casă. 

Nu uita de elementele indispensabile. Pantofarul, un suport pentru chei, umbrelă și hainele voluminoase. 

Holul va fi expresia personalității și preferințelor tale. Este încăperea care ar trebui să te pregătească pentru ieșire și să te binedispună la revenire acasă. Nu mai trebuie să fie doar un loc întunecat așa cum întâlnim în multe cazuri. Nu crezi la fel?