amenajare dormitor ingust
Blog

Idei amenajare dormitor ingust | Poze si sfaturi utile

Dormitorul este una dintre cele mai importante camere ale unei case. Deși nu petrecem mult timp aici, este locul în care ne relaxăm, ne odihnim și ne reîncărcăm bateriile pentru o nouă zi. De aceea este foarte importantă amenajarea lui într-un mod cât mai personal și mai plăcut.

Evident că aici intervine ingeniozitatea fiecăruia dintre noi, mai ales dacă spațiul nu este foarte generos. Provocarea este cu atât mai mare când este vorba despre amenajarea unui dormitor ingust. 

Pentru a optimiza spațiul la maxim mobilierul este extrem de important, felul în care este aranjat, dar și luminile pot schimba totul. Iluminatul este acel truc care îți poate face spațiul să pară nu doar mai mare dar și mai primitor, dacă știi cum să îl alegi. 

De asemenea pentru că vorbim despre un spațiu îngust, cel mai probabil lumina naturală nu este foarte multă în fiecare colț, așa că cea care provine de la corpurile de iluminat salvează situația de fiecare dată. 

Și aici trebuie ținut cont de mai multe elemente, pe care le vom detalia în tot felul de ponturi și idei amenajare dormitor ingust. 

Cum amenajam un dormitor ingust in functie de varsta?

image8image10image19

În amenajarea dormitorului este important de ținut cont cine îl va folosi. De aici pleacă stilul ales, culorile, mobilierul. Este evident că un dormitor pentru copii va arăta altfel decât unul pentru un cuplu de vârstnici, de exemplu. Iar un dormitor pentru tineri va arăta diferit de unul pentru cei în vârstă, atât ca și nuanțe cât și ca stil de amenajare și mobilier. 

Adolescenții  spre exemplu, își doresc, de obicei, un dormitor care să reflecte personalitatea lor în dezvoltare. Implică-i în procesul de decorare și lasă-i să-și aleagă culorile, luminile și mobilierul preferat. Păstrează designul simplu și flexibil pentru a se adapta schimbărilor de gust ale adolescentului.

Un alt exemplu ar putea fi acel dormitor care este folosit de un cuplu. În acest caz colaborarea între parteneri este esențială. 

Optează pentru un design echilibrat care să  vă reprezinte pe amândoi. Folosește culori care să se potrivească gusturilor voastre și asigură-te că există spațiu de depozitare adecvat pentru amandoi. Dacă vorbim despre iluminat aici poți folosi un iluminat mai romantic, mai intim. 

Dormitor ingust pentru copii

image18

Sursa foto: freepik.com 

Probabil că un dormitor pentru copii este cel mai ușor de amenajat. Aceștia au nevoie de un pat și spații de depozitare pentru jucării. Dulapul nu ar trebui să fie foarte mare, pentu că cei mici au și haine micuțe. Culorile ar fi bine să fie pastelate, pentru a da senzația de spațiu mai mare. 

Totdată culorile vesele și temele atractive pot face minuni într-un dormitor pentru copii. Gândește-te la culori luminoase, cum ar fi albastru, verde, galben sau roz. De asemeena, poți alege o temă preferată de copil, dacă acesta este mai mare,  cum ar fi cele din desene animate, animale sau personaje din cărți, și să o integrezi în decor.

Dacă spațiul este limitat,  iar în familie este mai mult de un copil, paturile suprapuse pot fi o soluție excelentă. Acestea îți  eliberează spațiu de pe podea lansând mai mult pentru joacă. Adăuga draperii colorate pentru a crea un loc mai apropiat de lumea copiilor. 

image48image70image31

De asemenea, iluminatul în acest caz va face toți banii. Și asta deoarece pentru camerele de copii există tot felul de lămpi, plafoniere, în culori și forme infinite. 

Alege unele care să se potrivească cu tematica aleasă pentru decor.

image46

Aplica LED 100W Magic Night RGB – Lumini de Poveste

Descoperă gama de aplice camera copil →

Dormitor ingust pentru adolescenti

image65image45image47

În cazul adolescenților lucrurile se complică puțin. Ei își doresc o cameră personalizată, au preferințe în privința culorii pereților și a mobilierului. Alege împreună cu ei și implică-i în decorul camerei. Ideal ar fi să vă orientați către culori deschise, pentru că în cazul unui dormitor ingust design-ul nu ar trebui să fie foarte încărcat. Dar evident că aici trebuie să ții mereu cont și de gusturile adolescentului tău. 

În cazul în care alegi culori mai neutre, puteți alege un perete accent pe care să îl vopsiți într-o altă culoare sau să îl acoperiți cu diferite obiecte preferate de către copilul tău.  

De asemenea o plafonieră interesantă va da un aspect inedit camerei și o va scoate din anonimat.

image26

Plafoniera LED 105W Hexagonal Star – Lumini de Poveste

Descoperă gama de plafoniere camera copil →

Dormitor ingust pentru adulti (matrimonial)

image27image73image4

Sursa foto: pinterest.com 

În cazul unui cuplu aspectul dormitorului ar trebui ales de comun acord. Nu ar trebui să fie nici prea masculin, nici prea feminin. Locurile de depozitare sunt importante, pentru că deja vorbim despre două persoane care au nevoie de dulapuri și sertare. 

Un pat cu spațiu de depozitare ar fi ideal, la fel și un televizor așezat pe perete. Așa veți avea tot ce e nevoie într-un dormitor, fără a lua prea mult din spațiul și așa îngust. 

Și aici puteți alege anumite teme în funcție de preferințele voastre. 

 

Cum amenajam un dormitor ingust in functie de locuinta?

image72

Sursă foto: housing.com

 

Fie că vorbim despre un dormitor îngust la bloc sau la casă, amenajarea acestuia ar trebui, în primul rînd, să țină cont de nevoile celor care îl folosesc și de preferințele în materie de design. 

Dacă se dorește, dormitorul poate fi amenajat în același stil cu întreaga locuință sau dimpotrivă, poate face notă separată. 

Dormitor ingust la bloc

image49

Sursa foto: ikea.com 

La bloc este cel mai probabil că întâlnim dormitoare înguste. Și dacă dormitorul este de acest fel, cu siguranță apartamentul nu este unul foarte mare. Așa alegerea patului ar fi bine să fie făcută exact pe dimensiunile dormitorului.

Patul poate fi așezat fie pe latul camerei sau pe lungimea peretelui. Aici depinde și de felul în care este amplasată fereastra. 

Restul spațiului ar fi bine să fie amenajat în așa fel încât să ofere și spații de depozitare, dar și să aibă un design plăcut și util în același timp.

Evident că aici un candelabru mare ar lua prea mult din spațiu. Astfel că te poți orienta către o aplică de perete. 

image52

Aplica Zalle Imperio Silver

Dormitor ingust la casa

image23

Sursa foto: unsplash.com 

Fiind vorba despre o casă, camera din dormitor este cu siguranță mai înaltă decât una de la bloc, iar asta îți oferă posibilități de amenajare în plus decât un dormitor la apartament. Spre exemplu te poți folosi de un candelabru lung pentru a crea efecte uimitoare. 

image29

Candelabru LED 36W Butterfly 3 Auriu

Descoperă gama de candelabre camera copil →

De exemplu, dacă este vorba despre o cameră de copii, poate fi amplasat un pat supraetajat, iar pe peretele opus se poate pune un dulap bine împărțit sau un birou lung, cu două scaune. 

Pentru  un dormitor de adulți optează pentru paturi cu depozitare sub ele sau noptiere suspendate pentru a economisi spațiu pe podea. Dacă ai spațiu limitat pentru dulapuri, poți folosi rafturi deschise pentru a crea adâncime.

Dormitor ingust in mansarda

image71image24image15

Sursa foto: pinterest.com 

 

O mansardă poate oferi un cadru special și unic pentru dormitorul tău, cu un farmec aparte datorită acoperișului înclinat și ferestrelor care aduc lumină naturală.  Cu siguranță aici există ferestre în acoperiș, iar un pat așezat sub acestea ar arăta deosebit. 

Dacă acoperișul este în două ape, atunci înălțimea camerei nu va fi una generoasă, dar va rămâne suficient loc pentru câteva etajere care să dea un aspect aerisit camerei. 

În acest caz nu ar fi indicat să puneți dulapuri mari, cu uși, pentru că ar închide foarte mult zona.

Iluminatul joacă un rol esențial aici. Alege corpuri aplicate pe perete dar cu lumină suficientă pentru a crea iluzia de spațialitate. 

image11

Aplica LED 25W Feather Mini

 

Dormitor ingust la demisol

image34

Sursa foto: freepik.com

Dacă vorbim de demisol, atunci ne gândim la un spațiu care nu este foarte bine iluminat. Pe de-o parte, dacă dormitorul are o fereastră mică sau la nivelul solului, asta înseamnă că este mai mult spațiu de folosit pe pereți. Aceștia ar fi bine să fie vopsiți în culori cât mai deschise, chiar în totalitate alb.

Și pentru că este nevoie totuși de lumină, o aplică de tavan ce nu ocupă mult spațiu ar fi ideală.

image2

Plafoniera LED 168W Minimalist 3 Gold – Lumini de Poveste

Cum amenajam un dormitor ingust in functie de stilul locuintei?

Amenajarea unui dormitor ingust în funcție de stilul locuinței tale poate adăuga coerență și personalitate întregului spațiu. Cu atenție la detalii și accente bine plasate, poți crea un dormitor confortabil și atrăgător, care să se potrivească cu designul general al casei tale.

Dormitor ingust modern

image12image42image28image16

Sursa foto: pinterest.com

 

Un dormitor, chiar și micuț, poate ieși în evidență dacă știi cum să îl amenajezi. Dacă spre exemplu îți dorești un un aspect modern, chiar dacă este vorba despre un spațiu redus, nu ar trebui să te frești de culori și texturi. Un perete vopsit într-o nuanță specială sau chiar lipit un tapet interesant va da o notă aparte camerei. 

Un pat futurist, un candelabru în același stil și noptiere cu un design diferit, vor face până la urmă un match deosebit.

image56

Candelabru LED 102W Minimalist 2 White

Dormitor ingust simplu

Dacă nu ești sigur că poți să faci combinații perfecte de culori și texturi, alege un design minimalist. Mergi pe o singură culoare a pereților, poate chiar alb, și optează pentru mobilier cu linii super simple, de preferat și el alb. 

Dacă îți alegi și așternuturile în aceeași nuanță, poți să pui totuși puțină personalitate prin lampa pe care o alegi!
image36

Dormitor ingust rustic

image20image13image21

Sursa foto: pinterest.com

 

Elemente rustice, cum ar fi acele covorașe colorate cum se găseau în casele bunicilor sau elemente de decor la fel, inspirate din acele vremuri, ar da o notă specială unui dormitor care nu oferă foarte mult prin dimensiuni.

De asemenea acum poți găsi inclusiv corpuri de iluminat în stilul rustic. 

image58

Pendul Retro Rope

 

Dormitor ingust clasic

image43

Sursa foto: pinterest.com

 

Un dormitor clasic emană eleganță. Dacă vă doriți ca și cuplu o astfel de amenajare, un pat cu o tăblie tapițată ar fi perfect, îmbrăcat în așternuturi clasice, într-o singură culoare. Mobilierul într-o nuanță care să se asorteze cu cea a pereților ar fi indicat să aibă linii simple, fără decorațiuni. 

Și aici, elementul surpriză ar putea fi un candelabru care să adauge o notă de eleganță întregului design.

image35

Candelabru Bohemian 400 4 becuri E27

Dormitor ingust vintage

image67

Ceea ce va transforma un dormitor obișnuit într-unul vintage este stilul mobilei alese. Aceasta are un aer clasic, dar cu ceva mai multe decorațiuni, este robustă și în diferite nuanțe de maro. Dacă alegi un astfel de stil pentru dormitor, ținând cont de faptul că este o cameră îngustă, pereții ar fi bine să fie vopsiți în alb.

Însă pentru un dormitor vintage, în general folosește o paletă de culori vintage, cum ar fi tonuri de crem, bej, mov sau albastru prăfuit. Aceste nuanțe aduc cu sine amintiri de altă epocă.

image61image54image32

Totodată un pat sau o comodă din lemn cu detalii sculptate sau din metal cu un aspect vechi pot fi piese centrale ale acestui design.

Adaugă accesorii și decorațiuni care evocă trecutul, cum ar fi ceasuri de perete vintage, oglinzi cu rame ornamentate sau candelabre cu un design clasic. Lenjeriile și perdelele din dantelă pot adăuga un farmec romantic și vintage. Acestea pot fi accentuate de draperii cu volane sau cu franjuri.

Dormitor ingust romantic

image5

Sursa foto: decorhomeideas.com

 

Acest tip de design se potrivește cel mai bine unei domnișoare pentru că presupune o paletă de culori delicate, cum ar fi roz pal, crem, lavandă sau pasteluri dulci și o mobilă culoarea untului.  Aceste culori vor aduce o atmosferă romantică în dormitor. 

Optează pentru lenjerii de pat cu dantelă sau broderie, care au un aspect sofisticat și romantic. Cu cât sunt mai pufoase și mai confortabile, cu atât mai bine!  Dar, pentru că vorbim de un spațiu îngust, textilele cu astfel de imprimeuri ar trebui folosite cu moderație pentru a nu încărca vizual. 

Adaugă perdele lungi și diafane din materiale precum voal sau satin. Acestea pot adăuga un farmec de poveste și pot filtra lumina într-un mod delicat.

Evident că dintr-un astfel de dormitor nu poate lipsi un candelabru la fel de delicat și romantic. 

image53

Pendul LED 12W Swan 1 Gold

 

Dormitor ingust retro

image9

Sursa foto: thespruce.com

Stilul retro se aseamănă cu cel vintage, dar deosebirea ar putea veni din culorile folosite. Culorile vibrante precum portocaliu, verde smarald sau galben mustar erau populare în decorul retro. Folosește-le pentru a crea un accent puternic în cameră.

image6image57image30

Alege perne și textile cu modele geometrice, florale sau cu imprimeuri abstracte. Acestea pot completa atmosfera retro a camerei.

Folosește ca și iluminare una cât mai intimă și în acest sens te poți orienta înspre aplice clasice dar elegante care nu vor încărca spațiul.

image50

Aplica de perete Krystal Slides Gold

 

Cum amenajam un dormitor ingust in functie de dimensiuni?

Un dormitor îngust poate avea dimensiuni acceptabile. Dacă însă este și foarte lung, atunci amenajarea lui se complică puțin. În acest caz mobilierul trebuie gândit în așa fel încât să ofere spațiu de depozitare, dar să nu încarce foarte mult și să lase și loc de trecere. 

Dormitor ingust si lung

image37image59image62image38

Sursa foto: pinterest.com

 

Chiar dacă vorbim despre o cameră puțin mai dificilă din punct de vedere al spațiului, să știi că idei amenajare dormitor ingust si lung se găsesc destule. 

Cel mai important lucru în funcție de care se va alege întreaga amplasare a mobilierului este unde va sta patul. Dacă există o fereastră pe latura scurtă a camerei, patul ar putea fi așezat în fața ei. În funcție de spațiu, patul ar putea sta pe latura lungă a camerei, în paralel cu fereastra. 

Dulapurile ar fi bine să fie realizate la comandă, pentru că astfel se vor încadra perfect la spațiul disponibil și acesta va fi folosit la maxim. Pentru a fi ușor de utilizat, ușile dulapurilor ar trebui să fie glisante. 

Ca elemente de decor sau chiar pentru a depozita cărți, de exemplu, etajerele sunt o idee excelentă într-un spațiu îngust.

Cum amenajam un dormitor ingust in functie de gen?

Când vine vorba despre adolescenți sau chiar de copiii ceva mai măricei, dormitorul este sanctuarul lor. De aceea își doresc să fie special ca al nimănui altcuiva. Și asta se poate realiza, evident, dacă este amenajat în funcție de cine îl folosește: fată sau băiat.

Dormitor ingust pentru fete

image17image55image22

Sursa foto: pinterest.com 

 

În cazul fetelor este bine știut că garderoba este una care depășește necesitățile. Asta înseamnă că este nevoie de mai mult spațiu de depozitare. Un pat cu sertare sau cu somieră rabatabilă ar fi perfect, pentru că aici, în niște cutii, pot fi ținute diverse lucruri. 

O măsuță de toaletă ar fi cel mai probabil necesară, iar una care să fie prinsă de perete, fără picioare, ar da senzația de mai mult spațiu. De asemenea o plafonieră colorată cu efecte multicolore ar putea fi acel element plin de magie din camera ei. 

image14

Plafoniera LED 140W Aladdin Dream

Mobila multifuncțională ar fi de ajutor în acest caz, la fel și diferitele surse de lumină. Într-un colț poate fi așezat un lampadar, iar clasicele veioze de noptieră cu unele de perete.

Dormitor ingust pentru baieti

image1

Sursa foto: freepik.com 

În cazul dormitoarelor pentru băieți lucrurile ar trebui să fie minimaliste, atât pentru că spațiul este îngust, dar și pentru a putea fi ușor menținută curățenia. 

Un pat de o persoană, un covoraș în fața lui și un televizor suspendat ar trebui să fie îndeajuns. Dacă este nevoie un birou și-ar găsi și el locul, precum și un dulap pe colț, de exemplu. 

Nu uita de un candelabru în funcție de tematică camerei sau a pasiunilor lui. Spre exemplu, ce ai zice de unul cu luna și planetele sistemului solar? 

image40

Candelabru Moon Gems

 

Cum amenajam un dormitor ingust in functie de compartimentare?

image74

Sursă foto: decorilla.com

 

Dacă dormitorul nu este doar un simplu dormitor, ci face parte dintr-un open space sau este legat cu un balcon, posibilitățile de amenajare cresc, pentru că vorbim despre un spațiu care se adaugă celui inițial. 

Dormitor ingust open space

image41image25image60

Sursa foto: pinterest.com 

 

Dacă un dormitor face parte dintr-un open space, cel mai probabil este vorba despre o locuință cu o singură cameră. În acest caz dormitorul, mai exact zona patului poate fi despărțită de restul încăperii printr-un perete format din riflaje sau printr-o bibliotecă. 

Sau, cei mai romantici pot folosi ca element despărțitor un material textil foarte fluid. 

Dormitor ingust cu balcon

image39image66image68

Sursa foto: pinterest.com 

 

Un dormitor legat de un balcon este deja un spațiu care oferă posibilitatea de a folosi cei câțiva metri în plus pentru amenajare. Spațiul efectiv al dormitorului poate fi folosit pentru a așeza patul și câteva elemente de decor sau chiar un dulap. 

Pe balcon poate fi așezat un birou și câteva dulapuri scunde sau, în funcție de spațiu și formă, chiar un dulap încăpător, pentru haine. 

Dacă însă toate acestea își găsesc locul în cameră, balconul poate fi folosit ca spațiu de relaxare. O bibliotecă și un scaun confortabil vă vor asigura ore bune de deconectare.

image3

Fotoliu relaxare Modern, piele naturala, negru

Cum amenajam un dormitor ingust in functie de culoare?

image51image33image64

Sura foto: pinterest.com

 

Pe lângă mobilier, culorile folosite în amenajarea unui dormitor sunt importante, mai ales dacă vorbim despre un spațiu îngust. În acest caz culorile ar fi bine să fie pale, pentru a nu îngusta și mai mult spațiul. Dar, chiar dacă sunt culori deschise, nuanțele alese pot fi unele deosebite. 

Dacă însă vă doriți totuși culori tari, aceste trebuie folosite cu grijă. Vopsiți un singur perete pentru a da profunzime camerei. 

În același ton, culoare mobilei trebuie aleasă pentru a se potrivi cu restul culorilor din cameră, dar nu în nuanțe foarte închise. 

Pentru un stil minimalist sau pentru cei care îți doresc să nu dea greș, albul pereților va fi mereu la modă și o alegere sigură. 

 

Sfaturi pentru amenajarea unui dormitor ingust perfect

image7image69image44

Sursa foto: pinterest.com 

Fie că este vorba despre dormitor sau întreaga locuință, indiferent de cum sunt amenajate, trebuie să placă proprietarilor. Dar, pe lângă preferințele de culoare și stil de design, mai ales dacă spațiile sunt unele mici sau înguste, ar fi bine să se țină cont de câteva sugestii, pentru ca la final totul să fie într-adevăr perfect:

Folosiți culori neutre și pastelate, fie că este vorba despre pereți, mobilier sau textilele din cameră. 

Alegeți mobila multifuncțională. Astfel, ea poate fi folosită și ca spațiu de depozitare sau în alt scop decât cel evident.

Oglinzile sunt o alegere bună de design pentru că vor reflecta lumina și vor da senzația de spațiu mărit.

Acolo unde se poate, și dacă este vorba despre o cameră de copii, folosiți un pat supraetajat.

Alegeți uși culisante pentru dulapuri. Astfel nu va lua din spațiu deschiderea lor. 

Mergeți pe un stil minimalist pentru a nu încărca foarte mult încăperea.

Folosiți-vă de culoarea alb, e cea mai sigură alegere.

Iluminatul este foarte important, pentru că un  dormitor îngust nu va fi foarte luminos natural. Alegeți aplice de tavan pentru a nu încărca sau lampadare așezate în colț.