Candelabru
Blog

Candelabru. Ce mărime ar trebui să aleg?

Ghid de mărimi pentru candelabru

Există o gamă largă de candelabre care variază în dimensiune, finisaj și stil, selectarea potrivirii ideale poate deveni o sarcină dificilă. Dacă încă nu sunteți sigur ce stil de candelabru doriți, consultați oferta noastră pentru diferite tipuri de candelabre. În acest articol, vom aborda în profunzime cum să alegeți candelabru de dimensiunea potrivită, care va adăuga o ambianță și stil grozav casei dvs.

Alegerea candelabrului de dimensiunea potrivită nu este o sarcină ușoară, deoarece există atât de multe variabile și uneori nici nu știm de unde să începem. Care ar trebui să fie dimensiunea potrivită pentru un candelabru? Un candelabru mic se poate pierde cu ușurință dacă este un spațiu mare și nu poate oferi un element de design puternic, în timp ce un candelabru mare poate fi prea copleșitor într-un spațiu mic. Candelabrul potrivit este proporțional cu înălțimea și lățimea camerei, precum și cu dimensiunea mobilierului din cameră.

Iată câteva reguli generale care se aplică majorității spațiilor când vorbim de iluminat:

  1. CUM ALEGEM DIAMETRUL CANDELABRULUI

Măsurați lungimea și lățimea spațiului unde doriți amplasarea corpului de iluminat și le înmulțiți pentru a afla suprafața. Pentru încăperi de:

  • 8-11 mp este indicat un candelabru cu diametrul de 30 cm
  • 12-16 mp este indicat un candelabru cu diametrul de 40 cm
  • 17-23 mp este indicat un candelabru cu diametrul de 50 cm
  • 24-30 mp este indicat un candelabru cu diametrul de 60 cm
  • 31-36 mp este indicat un candelabru cu diametrul de 80 cm

Pentru suprafețe mai mari de 35 mp, este indicat să optați pentru amplasarea mai multor corpuri de iluminat, atât pe tavan, cât și pe pereți sau podea. Cea mai mare greșeala pe care o fac adesea oamenii este să monteze un corp de iluminat cu un flux luminos foarte mare în mijlocul tavanului. Această soluție este una cât se poate de ineficienta, intrucât o lumină puternică creează o atmosferă inconfortabilă ce duce la anxietate. Mai multe detalii despre acest subiect puteți găsi in articolul nostru Cum alegi corect corpurile de iluminat pentru living.

  1. CUM ALEGEM ÎNĂLȚIMEA CANDELABRULUI

Măsurați înălțimea în metri de la podea la tavan a spațiului, înmulțiți cu 20 iar rezultatul va fi înălțimea aproximativă pentru candelabru în centrimetri.

candelabru

De exemplu, pentru o camera cu înălțimea de 2,5 metri: 2,5 X 20 = 50 .

Candelabrul ar trebui să aibă o înălțime de aproximativ 50 cm.

  1. CUM ALEGEM LA CE ÎNĂLȚIME TREBUIE SĂ FIE ATÂRNAT CANDELABRUL

Dacă agățați un candelabru pe o podea deschisă, partea inferioară a candelabrei ar trebui să fie la cel puțin 2 metri distanță de podea.

candelabru

Dacă agățați candelabrul deasupra unei mese, partea inferioară a candelabrului ar trebui să fie la 75 până la 90 de centimetri de blatul mesei.

candelabru

 

SALA DE MESE / SUFRAGERIE

Dacă agățați un candelabru deasupra mesei dvs., puteți decide dimensiunea candelabrului și în funcție de dimensiunea acesteia. În general, recomandăm ca lățimea sau diametrul candelabrului să fie între 1/2 și 2/3 din lățimea mesei.

De exemplu, să presupunem că aveți o masă cu 80 cm lățime și 160 cm lungime.

Dacă alegeți un candelabru rotund, diametrul acestuia ar trebui să fie între 40 (80 x 1/2) și 53 (80 x 2/3) centimetri.

Dacă alegeți un candelabru dreptunghiular, lățimea acestuia ar trebui să fie între 40 și 53 cm, iar lungimea ar trebui să fie de 80 până la 106 cm (la fel și aici 1/2 până la 2/3 din lungimea mesei de sufragerie).

FOAIER CU DOUĂ ETAJE ȘI SCĂRI

Pe lângă regula generală că partea inferioară a candelabrului ar trebui să fie la cel puțin 2 metri față de podea, pentru casa scărilor dintre două etaje, ceea ce trebuie să luați în considerare este cum va arăta de la etajul doi. În general, candelabrele scărilor vor fi o alegere bună pentru spațiu.

În ceea ce privește plasarea, mai jos sunt două îndrumări frecvent întâlnite:

candelabru

În ceea ce privește plasarea, mai jos sunt două îndrumări frecvent întâlnite:

  • Orientarea generală este de a folosi etajul al doilea ca punct de referință. Agățați candelabrul puțin mai jos decât sau în partea de sus a scării. În acest fel, când vă aflați în vârful scării, partea superioară a candelabrului va fi la nivelul ochilor dvs.
  • Pe de altă parte, mulți designeri pledează pentru plasarea independentă doar pentru a face din candelabru punctul central sau pentru a plasa candelabrul alături alte caracteristici arhitecturale. De exemplu, dacă există o fereastră mare, acesta ar trebui să fie centrat pe fereastră pentru cea mai bună vedere din exterior.

CORIDOARE LUNGI

Dimensiunea candelabrelor pentru hol ar trebui să fie determinată de lățimea holului. Multiplicați lățimea holului în metri cu 20 și obțineti diametrul candelabru.

De exemplu, dacă lățimea holului este de 2,5 metri, diametrul candelabrului ar trebui să fie de aproximativ 50 (2,5 x 20) cm.

Dacă optați pentru candelabre atunci când vreți să decorați holurile lungi, vă recomandăm întotdeauna să le aveți:

  • Centrat în mijlocul holului
  • Distanțat între 2,5 și 3 metri
  • Cel puțin 2 metri de la podea până la baza candelabrului.